Rondreis Scandinavie 2007

Rondreis Scandinavie 2007

Verslag van een rondreis door Scandinavië met o.a. Varmland, Lillehammer, Sognefjell, Hardangervidde, Oslo en Legoland

Solvern Sognefjord
Solvern, Sognefjord

In de zomer van 2007 ging de reis eens een keer geheel de ander kant op. Stond onze zomervakantie altijd in het teken van mooi weer met veel zwemmen ergens in het zuiden van Europa, dit jaar dus niet. Hoe kon het zo verkeren… welnu vakantie is vakantie en begint eigenlijk al als je thuis weg rijdt. Maar ja, dan komen die overvolle snelwegen naar het zuiden al snel roet in het eten gooien. Vakantie is immers niet bij 35 graden gezellig in de file staan. En aangezien wij altijd in het hoogseizoen moeten gaan, als je iets huurt ook nog eens een zaterdag als aankomstdag hebt, dan is de drukte moeilijk te omzeilen en zul je wel ergens op de Route du Soleil in de file voor de tolpoortjes aan moeten sluiten. Als het vervolgens ook nog eens stikheet en benauwd is, de Hollanders oorlog voeren op de parkeerplaatsen van de supermarkten… ga maar door. Dus waren we het er in de Ardèche al over eens, volgend jaar wordt het Zweden.

Route plannen

Skiftessjøen lake Hardankervidde rv7 Norway
Skiftessjøen Hardankervidde

Dus dan ga je wat aan het rondneuzen over de beste methode. We hebben 2 kleine kinderen dus lange afstanden rijden vinden we niks. Iedere dag verkassen is ook niet leuk voor de kleintjes. Veel Nederlanders boeken een georganiseerde rondreis van hut naar hut, meestal met een verblijf van 3 of 4 dagen. Om toch wat meer vrijheid te hebben, hebben we het één en ander zelf geregeld.

Met de boot

Wat ons met name aantrok was de nachtboot. Je rijdt 500km naar Kiel, pakt de boot, lekker slapen en de volgende morgen ben je in Göteborg. De terugweg ging van Oslo naar Fredrikshavn, ook ‘s nachts. Super relaxt dus. Het is niet goedkoop maar ja, je betaald ook geen tol, brandstof en pakt meteen een overnachting mee. Ik ervaar het zelfs als een attractie. Het is toch hartstikke mooi op de boot met de frisse zeelucht in je neus. Er zijn ook boten van Kiel naar Oslo.

We hebben dus eerst de boot geboekt. Hoe vroeger hoe goedkoper. Wij waren toch al snel 450 euro kwijt voor het hele gezin inclusief buitenhut en ontbijt. Als je dan nog een kar of caravan meeneemt ben je nog meer kwijt. We verblijven ongeveer 18 dagen in Noorwegen en Zweden en op de terugweg nog 2 overnachtingen in Denemarken voor een bezoek aan Legoland in Billund.

Kaart rondreis Scandinavie
De route

Dit is dus de route geworden, genoeg om in ieder geval een goed beeld van Scandinavië te krijgen. Het mooie is ook dat je het qua ruigheid van natuur opbouwt. Eerst veel bos en heuvels, dan steeds hogere bergen en uiteindelijk ruige fjorden, de Hardangervidde en als toetjes voor de kids…Legoland. De Lofoten, Vesteralen en de Noordkaap zullen we de kids maar niet aandoen. De “reisdagen” zijn maximaal 300km en door dit te combineren met lange stops bij bezienswaardigheden hopen we de reisafstand te breken.