Reisverslag Tallinn – Estland

Reisverslag Tallinn – Estland

In dit reisverslag neem ik je te voet en per fiets mee langs alle bezienswaardigheden van Tallinn in Estland met een uitstapje naar Helsinki.

Intro

Tallinn is gelegen aan de Finse Golf en Baai van Tallinn in het land Estland. Estland is de noordelijkste van de drie Baltische staten Letland en Litouwen, herbergt 1,3 miljoen inwoners waarvan 1/3 in Tallinn wonen. Het land was eens Deens, een keer Duits en dan weer eens Russisch maar wel altijd met een bevolkingsgroep oorspronkelijke Esten (nu ruim 60%). Vele invloeden dus en uiteindelijk werd Estland in 1991 zelfstandig na het uiteenvallen en de USSR en trad in 2004 toe tot de EU inclusief de Euro. Hoewel Russisch er geen vreemde taal is, is de hoofdtaal Finoegrisch. Dat lijkt op het Fins, onuitspreekbare rare woorden en klanken. Gelukkig kun je met Engels overal terecht.

Patkuli uitzichtpunt met zicht op de St. Olavskerk

Talinn Estland

Tallinn dan, een moderne stad waar je je volledig in West Europa waant. Alles ziet er netjes en modern uit. Het prijspeil is gelijk met het onze. De Hansestad Tallinn heeft een oude ommuurde binnenstad die Unesco beschermd is. Binnen deze ommuurde stad is er een hoger gelegen deel; Domberg ofwel Toompea, met een aantal oude statige gebouwen. Dit vormt de oude burcht met citadel achtige muren aan de westzijde. De benedenstad bestaat uit veelal gewone huizen, wat kerken en de typerende gladde keienstraten. Het barst er van de souvenirwinkeltjes en cafés. Gewone winkels vindt je er helaas nauwelijks. Deze vind je in het moderne oostelijke deel van de stad rondom de straat A. Laikmaa. Hier bevinden zich ook veel hotels; zo ook de onze.

Gelukkig geen paraplu nodig in het Kanuti Park

Onze reis

Wij vlogen vanaf Airport Düsseldorf Weeze zodat wij met een uur tijdsverschil netjes na 2 uur vliegen al om 9.30h al in Tallinn waren.  De nieuwe terminal is hypermodern en ligt op een steenworp afstand van de stad. Een taxirit naar het centrum kost 10 euro. Wij verbleven er drie nachten in het Spa Hotel Metropol, dag 1 om de oude stad verkennen, dag 2 fietsen buiten de oude binnenstad en op dag 3 maakten wij een overtocht naar Helsinki.

Dag 1, wandelen door het oude centrum

5 oktober 2019 Op dag 1 gingen wij eerst te voet de oud binnenstad verkennen. Het was op deze oktoberdag droog weer maar wel rond de 5 graden fris. Via de Viru en de Viru Stadspoort liepen we de stad in.

Viru Stadspoort

Wat ons direct opviel waren de vele toeristen en winkeltjes met souvenirs. Ook waren er al veel groepen met een gids de stad aan het verkennen, er bleek een cruiseschip te zijn aangemeerd.

Wij kwamen vanzelf uit bij een klein pleintje en Café Peppersack waar we in middeleeuwse riddersferen een lunch/ontbijt genoten. Door de aanwezige stadsmuur voelen ze zich hier toch allemaal een beetje ridder.

Met het spitse dak Café Peppersack

De Raekoja plats

Na onze lunch liepen we verder naar het grote centrale Stadhuisplein, de Raekoja plats. Hier bevinden zich allemaal terrassen maar ik schrok wel van het prijspeil. Vervolgens gingen we wat zijstraatjes verkennen en kwamen steeds weer terug bij het Stadhuisplein.

Stadhuisplein Tallinn

Via de Niguliste, waar zich de St. Nicolaaskerk bevindt, liepen we rechtdoor de trappen op naar het hogere gelegen Domberg. We komen uit bij de Deense koningstuin en een tweede stadsmuur, een uitzichtpunt en vreemde spookachtige standbeelden.

De Deense koningstuin

Als we door de poort naar binnen gaan staan we aan de voet van de imposante Aleksander Nevski koepelkathedraal. Een bijzondere orthodoxe kerk die je van binnen kunt bezoeken. Er is toevallig een doop gaande in de zeer rijkelijke met gouden kleuren versierde kerk.

Aleksander Nevski Kathedraal tallinn
Aleksander Nevski Kathedraal
Aleksander Nevski Kathedraal

Tegenover de kerk aan de andere zijde van het plein ligt het Tompeakasteel waar het parlement nu gezeteld is.

Ook het hoge stadsdeel is net als het lager gelegen stadsdeel qua winkelvreugde eigenlijk teleurstellend; alleen maar toeristenwinkeltjes met dezelfde spullen.

Kohtuotsa

Van hieruit gaan we wat noordelijker langs de dom van Tallinn op rechtsaf naar het Kohtuotsa uitzichtpunt. Hier heb je een mooi uitzicht over de oude stad.

Kohtuotsa uitzichtpunt

Weer wat noordwestelijker komen we uit bij weer een uitzichtpunt, het Patkuli uitzichtpunt (foto zie kop van artikel).

Balti Jaama Turg markt

Vanaf dit platform loopt een mooi pad naar beneden wat ons naar het in herfstkleuren gehulde Šnelli park voert. We sjouwen door het park richting west en komen bij het station uit. Via een tunnel kunnen we onder de weg door en komen dan uit bij de markthallen Balti Jaama Turg. Deze nieuwe moderne markthal is een leuke plek om te bezoeken met een grote diversiteit aan winkeltjes, kraampjes, eettentjes en second hand handel.

Ook vang je hier al een glimp op van de mooie houten huizen die in de buitenwijken van Tallinn staan.

Na ons bezoek aan de markthal lopen we terug naar het Tornide väljak park en sjouwen wat noordelijker langs de mooie muur met de Sauna toren, de Kuldjala toren, de Nunnadetagune toren, en bij de Plata toren gaan we weer de oude stad in.

We lopen links richting de St. Olavskerk die helaas geheel in de steigers staat. Deze kerk was in de middeleeuwen de hoogste kerk van Europa.

KGB museum

Gaan we we voor de kerk rechts dan komen we in de straat genaamd Pikk vanwaar we richting centrum lopen en komen dan aan onze linker kant uit bij het oude KGB gebouw waar men de cellen als museum heeft opengesteld. We gaan naar binnen en maken kennis met het wrede verleden gedurende de tweede wereldoorlog en het Sovjet tijdperk.

Daarna slingeren we nog wat door de oude straatjes over de gladde keien waarna we terug naar het hotel gaan en heerlijk genieten van de sauna’s en bubbelbaden.

Dag 2, Fietsen door Tallinn

6 oktober 2019 – Vandaag ben ik jarig. Nederland wordt getrakteerd op heel veel regen en de koudste 6 oktober ooit. Bij ons zitten er gaten in de bewolking en ondanks de frisse temperatuur moet het een mooie dag worden dus hier deel 2 van het reisverslag Tallinn.

St. Simeon’s & St. Anne’s Church

Na een heerlijk ontbijtbuffet gaan we op weg naar de fietsenverhuur. Ondanks dat er hier overal “green-bikes” door de stad staan kies ik liever voor een lichte fiets met versnellingen van de fietsenmaker zonder moeilijk gedoe met accounts en creditcards. Tallinn beschikt over deels goede fietspaden en waar ze er niet zijn gaan we bij druk verkeer wel over het trottoir.

Fietsen langs de kustlijn

Het plan is eerst de oostkant van de stad en daarna de westkant. We fietsten dus eerst richting haven om daarna het pad langs de kust te volgen. Dit pad was deels nog in aanleg maar bijna klaar. Het pad is prachtig, je fiets gewoon kort langs de kustlijn.

Russalka en Maarjamäe monument

Na 2 kilometer komen we uit bij het Russalka monument. Dit 16m hoge monument is in 1902 opgetrokken ter herdenking aan de in 1893 vergane pantserboot Russalka waarbij 177 bemanningsleden om het leven kwamen.

Het Russalka monument

Even verderop komen we uit bij het Maarjamäe-monument. Een paar strakke wegen, wat betonblokken, gras en een 35m hoge obelisk die op instorten stond moet het oorlogsmonument voorstellen die de Russische slachtoffers herdenkt uit de 2e wereldoorlog. De toevallig passerende Est  vertelde ons dat zij het zagen als de “road to freedom” aangezien de betonnen baan aangelegd was als een weg richting zee, naar Finland, waar wel de vrijheid was. Echter was de Finse Golf het ijzeren gordijn en lag vol met Russische kruisers en onderzeeërs. Het geheel is nu aardig vervallen, bijna alle stoeptegels zijn kapot.

Maarjamäe-monument, “Road to freedom” Tallinn
Maarjamäe-monument

Achter het Maarjamäe-monument ligt ook nog een oorlogskerkhof met Duitse soldaten en er is nog een gloednieuwe wand opgezet die het brute regime van de Sovjets herdenkt.

Pirita strand

Wij fietsen verder op weg naar Pirita. Op de brug en in de haven zijn vele mensen aan het vissen en aan de wandel, het is ook zondag per slot van rekening. Het Pirita strand is erg mooi, wit zand, duinen en verboden om te roken. Bij warm weer zal het hier wel druk zijn. Omdat het mijn verjaardag is strijken wij neer in  St. Patricks bar met uitzicht op zee en bestellen een mooi gedecoreerd stuk gebak.

Na onze break gaan we weer verder, eerst een stuk door Pirita, dan het bos in over een prachtig nieuw fietspad langs de Kloostrimetsa tee. We duikelen met de fiets het bos in en komen bij de rivier de Pirita uit. Hier gaan we via een brug de rivier over en weer terug richting stad.

Pirita rivier

Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja

Je kunt allerlei routes volgen, wij kwamen via de Narva Mantee uit bij een Orthodoxe kerk Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja, ofwel letterlijk de kerk van het snelle luisteren.

Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja

Weer een kilometer verderop komen we uit bij het openlucht podium voor grote concerten het Tallinna Lauluväljak, mooi aangelegd en met beelden opgesierd.

Tallinna Lauluväljak

Kadriorgpaleis

Hierna fietsen we weer verder, gaan linksaf en komen uit bij de Apollo Plats, een park waaraan een aantal musea aan liggen waaronder het KUMU museum. Erg mooi en kleurrijk is het Kadriorgpaleis wat ook aan het park ligt.

Kadriorgpaleis

Vanuit het park fietsen we door de wijk richting het centrum en zien prachtige oude houten huizen staan.

Vrijheidsplein en de Jaani kirik

In de stad lunchen we even waarna we een paar rondjes fietsen over het Vabaduse väljak, het Vrijheidsplein. Aan dit plein de Jaani kirik ofwel de St. Janskerk, een museum en het park.

Wij fietsen langs het park op, volgende stadsmuren in citadel vorm, de beeldentuin en zien een oude tank.

De Estonia uit 1918, Admiral Johan Pitka memorial

Maritiem Museum Lennusadam

Uiteindelijk komen wij weer bij de moderne markthal, Balti Jaama Turg, uit. Via de wijk achter de markthallen fietsen we weer tussen de houten huizen door richting de kust waar we bij het maritiem museum, Lennusadam, uitkomen. Hier kun je op het buitenterrein een aantal schepen, kruisers en kustvaarder bewonderen.

Het pronkstuk is wel de oude door stoom aangedreven ijsbreker Suur Tõll. Je kunt het schip van machinekamer tot kombuis gratis bewonderen. Het schip was erg belangrijk want deze moest de haven in de winter ijsvrij houden zodat de zeeverbinding naar het westen open bleef. Erg mooi.

De Suur Tõll

Als we na ons bezoek weer buiten staan blijkt er net een stevige bui gevallen te zijn. Tijd om de fietsen weer terug te brengen. Ook nu volgen we weer een prachtig fietspad richting de stad.

Natuurlijk sluiten we weer af in de Spa van ons hotel…

Dag 3, dagtocht Helsinki

7 oktober 2015 – De volgende dag staan we erg vroeg op. De boot naar Helsinki vertrekt om 7h en we moeten al om 6.30h aanwezig zijn. Gelukkig is het maar 10 minuten lopen in de stromende regen. Voor 30 euro hebben we een retourtje naar Helsinki, de tocht duurt zo’n 2,5 uur. Er zijn verschillende maatschappijen, een prijsvergelijk kun je hier doen.

De Vikingline boot in de haven van Tallinn

De aankomst in Helsinki met de boot is erg mooi en gelukkig is de regen verdwenen…

Een fantastisch dagtrip. Lees het verslag over Helsinki op deze site.

Meer over Baltische Staten: