Sofia – Top 10

Sofia – Top 10

In september 2021 bezochten we Sofia. De vliegtickets waren extreem goedkoop evenals het land Bulgarije zelf. Het weer was nog perfect met zo’n kleine 30 graden maar de zomer liep wel echt op het einde. Tijd voor een bezoek aan Sofia met mijn top 10.

Er naar toe

Voor een kleine 10 euro werden vanaf het vliegveld naar ons hotel in het centrum gebracht. Het (gemiddelde) hotel zelf kost ook zo’n 50 euro. Eigenlijk waren alle kosten wel zo’n 50% van wat je in Nederland betaald en zelfs goedkoper. Van de taal en het geschrift kunnen we niks maken maar gelukkig loopt er altijd wel iemand rond die Engels kan en is er met een beetje geluk een Engelstalige menukaart voorhanden.

Het centrum is compact en goed te belopen. Ik beschrijf dan ook geen wandelroute maar selecteer een top 10 van leuke plekjes in de stad die niet ver van elkaar liggen. Er is overigens ook nog een metronetwerk wat je eenvoudig kunt gebruiken door met cash muntjes of biljetten je kaartje te kopen.

1. Alexander Nevski Kathedraal

Alexander Nevski Kathedraal sofia
Alexander Nevski Kathedraal

Het meest markante gebouw van Sofia is zonder twijfel de Alexander Nevski Kathedraal.

Alexander Nevski Kathedraal by night

2. Graffiti, murals

Grafitti Murals Sofia

De mooiste murals vind je op de ul. “Bacho Kiro” op de kruisingen met de ul. “Ekzarh Yosif” en de ul. “Iskar”.

3. Winkelstraat bul. “Vitosha”

Boulevard “Vitosha”


4. Vrouwenmarkt

De vrouwenmarkt met veel groente kraampjes vind je in de bul. “Stefan Stambolov”.

5. Het plein voor het Nationale Paleis van Cultuur

Nationaal Paleis van Cultuur Sofia
Nationaal Paleis van Cultuur Sofia

6. National Museum of Military History

National Museum of Military History

Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in oud oorlogstuig, een deel van de tentoonstelling staat buiten en is vrij toegankelijk zonder kaartje en leuk om even langs op te wandelen.

7. Shopping Mall Serdika

Serdika Mall

Niet ver van het Nationale Museum of military history is een grote moderne maal met veel bekende winkels en eetgelegenheden.

8. City Garden en het Nationale Theater

Het is erg leuk om in de avonduren door dit park te wandelen. Veel mensen verzamelen zich hier net zoals overigens ook in andere parken gebeurd.

9. Ruïnes en Archeologie

Rondom de Petka kerk midden in het centrum zijn allerlei opgravingen gedaan en deze zijn mooi openbaar gemaakt middels deels overdekte wandelpassages.

Er zijn natuurlijk nog meer mooie plekken in de stad maar het is ook heerlijk om even de stad uit te gaan voor een heerlijke bergwandeling zoals de 7 Meren in het Rila National Park.

Meer Bulgarije: