Eifel – Struffeltroute

Eifel – Struffeltroute

Struffeltroute

Een bekende “Partnerweg” van de Eifelsteig in de Eifel is de Struffeltroute. De Struffeltroute is een 9,7 km lange wandelroute. We ondervonden dat de route erg populair is. Waarschijnlijk komt dat omdat de tocht niet al te zwaar is. Weinig hoogteverschil en een prettige afstand voor een  gewone wandeling.

Het Struffelt hoogveengebied

De route

De struffeltroute begint even ten noorden van Roetgen aan de L238 richting Rott. Ter hoogte van het waterwinbedrijf WAG is een parkeerplaats met een informatiebord. Hier start de route gemarkeerd met duidelijke peilen.

Routekaart Struffeltroute

Je kunt rechtsom of linksom lopen. Wij kozen voor rechtsom, met de klok mee omdat het vroeg op de dag nog zonnig was en wij graag het mooiste deel in de zon wilden lopen. Natuurlijk ook om de beste plaatsje te schieten. Gevolg is wel dat we direct met een steile klim starten.

Download GPX: GPX Struffeltroute (632 downloads )

Hoogteprofiel

De Dreilägerbachsee

De Dreilägerbachsee

De klim brengt ons naar het uitzichtpunt over het stuwmeer Dreilägerbach en de Dreilägerbachtalsperre. De Dreilägerbachsee werd aangelegd tussen 1909 en 1911 met als doel in de drinkwatervoorziening van de regio Aken te voorzien. In de jaren 90 is de stuwdam volledig gerenoveerd zodat er nu nog steeds drinkwater gewonnen wordt in dit gebied.

Het Struffelt

Het Struffelt en plankenpaden

We vervolgen onze weg en komen we vrijwel direct op het hoge veengebied de Struffelt. Het heide en moerasgebied (plateau) bevindt zich op 400 a 450m hoogte. Het pad loopt hier grotendeels over planken zodat je geen natte voeten krijgt en de natuur beschermd wordt. In ons geval was het er erg droog.

Na dit gebied daal je weer langzaam af richting de bossen die hier voornamelijk uit dennen bestaan. We steken de Drielägerbach over bij een klein stuwmeertje dat men het Vorbecken noemt en volgen de beek. Een eind verderop steken wij deze over via een degelijke brug.

Vorbecken

Dennenbossen en informatieborden

Door dennenbos vervolgen wij het pad weer terug richting Roetgen. Onderweg komen we overal leuke informatieborden tegen over alles wat zich hierin de natuur af speelt.

Nadat we rechts de Rakkeschwiesen gepasseerd zijn dalen we langzaam af richting de bewoonde wereld. Via een mooi dal en een paar lelijke veel te grote niet in het landschap passende villa’s bereiken we de bebouwde kom. We steken de Haupstrasse over en lopen door weilanden richting de parkeerplaats.

Vlak voordat we bij de parkeerplaats zijn zien we nog een deel van de Pantzersperre die hier 1939 is aangelegd als onderdeel van de Westwall.

Pantzersperre Roetgen

Meer wandeltips in Duitsland: