Wasserlandroute – Eifel

Wasserlandroute – Eifel

In de Noordelijke Eifel bevinden zich tal van stuwdammen, grote en kleine. Het grootste stuwmeer is wel de Rursee in het dal van de Rur. De dammen in deze “zee” werden gebouwd vanaf de jaren 30 vorige eeuw en hebben 3 belangrijke functies; hoogwaterbeheersing, drinkwatervoorziening en energievoorziening. De 16 kilometer lange Wasserlandroute bevindt zich in het bovenste deel van de Rursee, de Obersee.

Startpunt Wasserlandroute

De route is duidelijk gemarkeerd met bordjes en is een Partnerweg van de Eifelsteig. Je kunt hem starten in het centrum van Einruhr of in Rurberg bij de Paulushofdamm. Bij beide startpunten zijn parkeerplaatsen waar tegen betaling geparkeerd moet worden. Denk aan cash geld, ook voor je schnitzel achteraf! Wij parkeerden in Einruhr waar je langs de B266 gratis kunt parkeren, kom dan wel op tijd.

Einruhr

Einruhr

Wij starten dus in Einruhr. Einruhr is een dorpje met hotels, pensions en restaurantjes. Het is een mooie uitvalsbasis voor tochtjes. Er vaart een een rondvaartboot over het stuwmeer. De Wasserlandroute volgt de eerste 7 kilometer het parcours van de Eifelsteig. We beginnen dan ook meteen met een stevige klim. Tijdens de klim steekt een das voor onze neus het pad over. na een kwartiertje klimmen hebben we een prachtig uitzicht over Einruhr en het meer. In de schaduw liggen nog resten natte sneeuw terwijl het zonnetje langzaam door probeert te komen.

Einruhr

Spiegelmeer

Spiegeling op de Ruhrsee

We blijven op en af gaan over de zuidflanken van het de helling lang de Rursee. Zo staan we weer aan het water en even later lopen we weer door bos. De route vlakt af en volgens het modderige pad met het meer aan onze linkerhand. Ik heb dit stuk al twee keer eerder gelopen tijdens de Eifelsteig en de Wildnistrail; ook toen was het water spiegelglad mooi. Echt fotogeniek!

Urftstaumauer

Na een kilometer of zeven naderen we de grote stuwdam de Urftstaumauer die zich in de zijrivier de Urft bevind. De stuwdam is 58,5m hoog en 268 meter lang. Deze dam is rond 1900 gebouwd en is de oudste in de regio. Er bevind zich een waterkrachtcentrale in de dam goed voor 16 MW (= 16 windmolens).

Urftstaumauer

We steken hier de dam over. Aan de overzijde is een kiosk die in de zomerdag geopend is. We sturen hier de drone even de lucht in om wat panorama’s te maken.

Urftstaumauer

Paulushofdamm

Hierna vervolgens we de  route weer over het vlakke pad langs het meer op richting Rurberg. We lopen door beschermd bosgebied en het is er muisstil. De Obersee mag niet voor recreatie gebruikt worden, dus ook niet zwemmen. Na een aantal kilometer komen we bij de Paulushofdamm uit in Rurberg. Dit is een leemdam die ongeveer 12 meter opstuwt. Een overlaat zorgt voor een mooie waterval.

Rechts de Paulushofdamm

Aan lage zijde van de dam bevindt zich Rurberg. In dit deel van het meer is recreatie toegestaan. Er is hier dus voldoende gelegenheid om wat te drinken enzo…

Rur, Roer of Ruhr

Wat is het nu eigenlijk? De rivier waar wij langs wandelen heet de Rur met de Nederlandse vertaling Roer. De Roer stroomt naar Nederland en mondt bij Roermond uit in de Maas. De Ruhr met een ‘h’ ligt aan de oostzijde van de Rijn en is dus een totaal andere rivier waarnaar het Ruhrgebied vernoemd is. Vreemd genoeg dragen dorpjes langs de Rur namen als, Einruhr en Erkensruhr.

Hierna vervolgen wij de route weer langs de oever voor het laatste stuk. Meteen klimmen we omhoog om een bocht af te snijden. Over een single track door het bos dalen we aan de andere zijde weer af waarna we het pad langs het water weer volgen. Het is heerlijk wandelweer, het zonnetje schijn, dan weer even open landschap en dan weer wat bossen met continue uitzicht over het meer aan onze linkerhand.

Op de weg terug naar Einruhr

Uiteindelijk arriveren we weer in Einruhr. Het prille voorjaarszonnetje nodigt ons uit een een terrasje in Einruhr.

Meer Eifel: