Krakau; Joods getto Podgórze
Voormalig Joods getto Podgórze
KRAKAU Aan de zuidzijde van de rivier de Wisla bevindt zich het voormalig Joods Getto in de wijk Podgórze. Hier speelde zich een inktzwarte periode in de geschiedenis van het tolerante Krakau af; een periode die zeer realistisch pijnlijk in beeld werd gebracht in de film Schindlers List. Tijdens ons bezoek aan Krakau bezochten we de wijk
Krakau had een grote Joodse populatie die voornamelijk in de wijk Kazimierz woonden ten noorden van de Wisla. In maart 1940 werden ongeveer 68.000 joden via o.a. de Józef Piłsudski brug het ommuurde getto in gedreven. Dit gebeurde wrang genoeg door de Joodse politie-eenheden of ordedienst aangesteld door de nazi’s.
Veel Joden werden in het nabij gelegen werkkamp Plaszów te werk gesteld of elders in fabrieken zoals bij Oscar Schindler of Julius Madritsch. Echter de meeste werden afgevoerd naar het vernietigingskamp Bełżec aan de Oekraïense grens. Dit duurde ongeveer 3 jaar waarna in maart 1943 het kamp “geliquideerd” werd. Veel joden moesten te voet naar Auschwitz als laatste bestemming, de dodenmars.
De verschrikkingen van toen zijn niet te beschrijven.
Podgórze nu
Als je heden ten dage via de Vader Bernatek’s Brug de wijk inloopt zie je gezellige kroegjes en cafeetjes. Op het eerste gezicht herinnert er eigenlijk niet veel aan wat er gebeurd is. Maar loop je wat verder de wijk in dan zie je op diverse gebouwen plaquettes met opschriften zoals bij de voormalige hoofdingang, hierop wordt duidelijk gemaakt wat er gebeurd is.
De muur werd in Joodse stijl gebouwd om de inwoners een vertrouwd gevoel te geven. Twee stukken muur zijn overgebleven en gerestaureerd. Eén stuk muur staat in de straat Lwowska.
Een ander stuk muur is nog te vinden ter hoogte van Bolesława Limanowskiego 62, links achter het huis in een speeltuintje.
Plac Bohaterów Getta / Getto Helden Plein
Centraal in het getto was het plein Bohaterów Getta. Dit is het plein van de lege stoelen. De stoelen symboliseren de leegte na deportatie van de Joden.
Op het plein staat nog het gebouwtje van de Jodenpolitie, zie foto rechts boven. Het plein had een centrale functie voor het verzamelen van groepen voor tewerkstelling of deportatie.
Op de hoek bevindt zich de oude apotheek van Tadeusz Pankiewicz, Apteka Pod Orłem (onder de adelaar). Dit is de enige Pool die binnen de muren woonde en vanuit zijn apotheek allerlei illegale activiteiten pleegde om de joden te helpen. Het is nu een museum en zijn verhalen zijn in een boek opgeschreven. Helaas was het museum gesloten toen wij er waren.
Ook aan dit plein, bevind zich een plek van verzet. Vanuit het pand op de hoek werd een verzetspoging gedaan door een jongerengroep Akiva, zij boekten enkele successen maar gingen uiteindelijk ook ten onder.
Meer info o.a. via deze website
Plaszów
Vanuit het getto kun je onder de brug doorlopen naar het voormalige kamp Plaszów. Vanaf de Grafheuvel van Krakus kijk je de groeve in waar nog resten van de filmset van Schindlers List zichtbaar zijn. Verderop naar het zuiden staan gedenktekens, het oude commandogebouw Szary Dom – Dawny Karcer en verwaarloosde Joodse graven.
Lees HIER het verslag van ons bezoek aan Auschwitz: