Leipzig Stadswandeling

Leipzig Stadswandeling

Begin januari 2023 bezochten we op weg naar Praag de stad Leipzig en maakten er een stadswandeling. Ook gingen we vooraf langs bij het Karl Marx reliëf en na de stadswandeling stopten we bij het Vólkerschlachtdenkmal aan de rand van de stad.

De route

Download hieronder de GPX file van de wandeling en andere locaties.

Download “Stadswandeling Leipzig GPX (zip)”

stadwandeling-Leipzig.rar – 301 keer gedownload – 3,82 KB

Rond 11.30h reden we de stad in en maakten we eerst een korte stop bij de Red Bull Arena vlak bij de Sportcampus van Universiteit van Leipzig. We parkeerde de auto op het terrein van het oude stadion waar nog een stukje tribune stond van het oude stadion.

Festwiese Red Bull Arena Leipzig
De Festwiese met daarachter het stadion (Red Bull Arena)

Het Karl-Marx relief “Aufbruch”

We liepen eerst naar de sportcampus van de universiteit waar op het binnenterrein het bronzen Karl-Marx kunstwerk “Aufbruch” staat. Dit enorme 33 ton zware bronzen reliëf met Karl Marx in het midden stond ooit in de binnenstad op de Augstusplatz wat voor de eenwording van Duitsland nog Karl Marx Platz heette. Het kunstwerk heeft de Wende overleeft maar is wel verhuisd.

De geschiedenis van het Karl Marx Relief “Aufbruch”

Op de Augustusplatz stond tot 1968 een Universiteitskerk welke door het communisme gesloopt werd om plaats te maken voor een modern nieuw universiteitsgebouw. In 1974 werd voor de ingang het kunstwerk geplaatst, alles tegen de zin van de lokale bevolking. Na de Wende werd er symbolisch een frame van ijzer over het kunstwerk geplaatst die de vernietigde kerk moest symboliseren echt ook dit hield geen stand. In 2007 werd de nieuwbouw gesloopt het kunstwerk verplaatst. In plaats daarvan werd een nieuw gebouw ontworpen wat we tijdens de stadswandeling zullen zien.

Daarna steken we de weg weer over en lopen naar de Festwiese (feestweide, vroeger Frankfurter Wiese) waarachter het stadion zichtbaar is. Ze waren de boel aan het opknappen. We gingen niet het stadion in, liepen terug naar de auto en reden het centrum in.

De stadswandeling dan vanaf het station

We parkeerden de auto in de parkeergarage links van het station en liepen van daaruit het station (Hauptbahnhof) in. Het station van Leipzig is het grootste kopstation van Europa, 23 sporen eindigen hier vlak bij de grote centrale hal met de karakteristieke bogen. Het huidige station dateert van rond 1905 en werd tijdens de tweede wereldoorlog flink beschadigd. Vanaf 1990 werd er een groot winkelcentrum onder de vertrekhal gebouwd zo ook een parkeergarage.

Nicolaikirche

Aan de voorzijde verlaten we het station aan gaan linksaf door het park en daarna weer rechts. Aan de overzijde van de weg ligt het park met de Schwanenteich. Twee straten verder gaan we weer recht de stad in en komen even later uit bij de Nicoleikirche, de plek waar in 1987 de protesten na het maandaggebed begonnen. Van 50 man groeide dit uit naar 500.00 man op de Augusplatz.

Nicolaikirche

Unzeitgemäße Zeitgenossen

We lopen door de Grimmaischen Straße richting het grote plein en komen een bijzonder kunstwerk tegen uit de DDR tijd, de Unzeitgemäße Zeitgenossen. Het beeld een aantal geleerde uit en is gemaakt door Professor in de beeldhouwkunst Göbel.

Unzeitgemäße Zeitgenossen

Augustplatz

De Augustplatz is het grote centrale plein van Leipzig waar alle evenementen plaats vinden zoals de kerstmarkt. Rondom dit plein staan, en stonden zoals eerder vermeld, een aantal markante gebouwen.

Het Operagebouw Leipzig

Aan de noordzijde staat het operagebouw. Voorheen stond hier een ander operagebouw maar deze is in de 2e wereldoorlog verloren gegaan. In de jaren 60 is een nieuw gebouw opgetrokken geheel in stijl van het communisme met smalle kozijnen en goudkleurige randen.

Operagebouw Leipzig

Het concertgebouw Gewandehaus en de Mendebrunnen

Aan de zuidzijde staat het Gewandehuas. Het Gewandehaus heeft dezelfde geschiedenis als het operagebouw alleen dateert dit concertgebouw uit begin jaren 80. Ook met de typisch bouwstijl brutalisme oogt het erg communistisch. Pal tegenover het gebouw staat de Mendebrunnen.

Het Paulinum – universiteit

Aan de westzijde bevindt zich het nieuwe moderne universiteitsgebouw. Duidelijk hierin verwerkt is de nieuwe façade van de oude gesloopte universiteitskerk. De hoge flat links is wel een overblijfsel uit de jaren tachtig.

Paulinum – universiteit

Moritzbastei

We lopen verder richting de zuidzijde en komen uit bij de restanten van de Moritzbastei. De laatste resten van het fort wat hier ooit stond. Nu is er een restaurant/café in gevestigd.

Moritzbastei leipzig
Moritzbastei

Nieuw stadhuis en met stadhuistoren Leipzig

Door het park gaan we richting het mooie nieuwe stadhuis. Echt nieuw oogt het het niet, het stamt ook uit 1905. Het gebouw heeft een prachtige gevel met decoraties en een toren midden in. Voor het gebouw staat nog de laatste gaslantaarn van de stad.

"nieuwe"stadhuis van Leipzig
Het “nieuwe”stadhuis van Leipzig

Thomaskirche

We sjouwen de hoek om en lopen helemaal door tot aan de Thomaskirche waar we het centrum inlopen. Voor de kerk staat een beeld van de Duitse componist Johann Sebastian Bach die hier een groot deel van zijn leven door bracht. Het graf van Bach bevindt zich in de Thomaskirche alhoewel men er niet zeker van is de stoffelijke resten van Bach zijn. Aan de zuidzijde van de kerk staat het Bach Museum voor de liefhebbers.

Thomaskirche met standbeeld van J.S.Bach leipzig
De Thomaskirche met standbeeld van J.S.Bach

Na het bezoek aan de de kerk dolen we even door de winkelstraat Petersstrasse en lopen de Köningshaus Passage in die mooi gedecoreerd is en waar een prachtige kerst staat. Bij de Neumarkt lopen we er weer waarna we via de Grimmaische Strasse naar de Naschmarkt lopen. Hier viel echter niets te eten, wel staat het oude beursgebouw er nog pontificaal midden op het plein. Aan het plein grenst ook het oude stadhuis.

Köningshaus Passage

De Markt van Leipzig

Als we de hoek omlopen komen we op de Markt van Leipzig uit. Het staat het mooie oude stadhuis te pronken waarin nu het stadsmuseum gevestigd is over Leipzig en de geschiedenis van de stad. Verder is het plein omgeven door mooie panden met een groot aantal restaurants en cafés.

Ook wij strijken neer in één van deze etablissementen voor een kop soep. Daarna lopen we de Barfußgäßchen in, een smal gezellig straatje vol cafés.

Barfußgäßchen leipzig
Barfußgäßchen

Gedenkstätte Museum in der „Runden Ecke“

Als we de straat helemaal uit lopen, de weg oversteken en langs het park doorlopen komen we uit bij het Stasi-museum ofwel Gedenkstätte Museum in der „Runden Ecke“. Het museum geeft een lugubere inkijk in de Stasi praktijken en onderdrukking van de mensen. De sfeer uit de DDR tijd is zo goed mogelijk weergegeven.

Het Stasi Museum in de steigers

Via de Wagnerplatz lopen we weer terug de winkelstraat Hainstrasse in waar weer de nodige winkels en galerijen zijn. Via een steeg gaan we binnendoor naar de Katharinenstrasse waar we uitkomen bij het Museum van de bildende Künste. Het museum met 7000 m2 oppervlak bevat vele kunstwerken zoals ook een schilderij van Frans hals. Het gebouw oogt van buitenaf saai maar binnenin schijnt het wel sfeervol te zijn (ofwel, wij zijn niet binnen geweest).

Wagnerplatz

Nikolaistrasse

Daarna lopen we richting de Nikolaistrasse, een straat waar menigeen met interesse voor architectuur zijn hart op kan halen. Vele mooie bijzondere bouwstijlen zijn te bewonderen waaronder de Jugendstil. Uiteindelijk komen we weer bij het station uit. Via een trap kunnen we naar beneden richting de S-Bahn waar we onder de weg door kunnen lopen door naar het winkelcentrum onder het station. Hierna gaan we weer terug naar de auto.

Het Vólkerschlachtdenkmal

We rijden de staat uit via de Prager Strasse richting Praag waar we aan de rand van de het het immens grote monument het Volkerschlachtdenkmal bezoeken. Ruim 90 meter hoog, gedecoreerd met beeldhouwwerk en op de voorgrond een grote water partij. Erg indrukwekkend.

Vólkerschlachtdenkmal

Het Vólkerschlachtdenkmal werd begint 20e eeuw gebouwd om de slachtoffer van de Slag bij Leipzig in 1813 van de gezamelijke legers tegen Napoleon te herdenken. In het totaal vielen er zo’n 110.000 slachtoffers.

Binnen in het monument is een museum gevestigd. Klim je via de trappen omhoog dan kun je bovenin de hal de gigantische 4 beelden bewonderen.

Binnen in het Vólkerschlachtdenkmal

Na ons bezoek begint het te schemeren en verlieten we de stad. Vlakbij Leipzig ligt de stad Dresden die ook erg interessant is om te bezoeken.

Meer Duitsland op TravelTon.nl