Ma-10, de mooiste autoroute van Mallorca met Sa Calobra

Ma-10, de mooiste autoroute van Mallorca met Sa Calobra

In december 2021 bezochten we Mallorca. Het was de bedoeling het stuk Ma-10 route te rijden van Sóller naar Pollença. Met een huurauto gingen op pad, het was wel stormachtig fris weer. Tijdens de rit maakten we ook een zijsprong over de spectaculaire Careterra de Sa Calobra en de Torrent de Pareis.

Andratx
Km 112 in Andratx

De Ma-10 is een 112 kilometer lange bergachtige route van Pollença (E) in het noorden, door de bergen naar Andratx (A) in het westen. De route is de mooiste autoroute van het eiland maar ook als één van de mooiste van Europa. Het hoogste punt ligt ongeveer 870 meter boven zeeniveau waar de Ma-10 Sierra de Massanella doorkruist. Er bevinden zich veel mooie plekken om te gaan wandelen en er zijn een aantal spectaculaire zijwegen. We worden keer op keer beloond met prachtige miradors (uitzichten) op de zee. Snel op pad dus…

Sóller km-52

Wij beginnen onze dag in Sóller op kilometer 52 van de Ma-10.  We wandelen een blokje om in dit oude stadje met de prachtige Església de Sant Bartomeu. Sóller is van vroeger uit een citrusstadje. Op veel plekken worden citrusvruchten verbouwd, daarom heet de treinverbinding met Palma dan ook Sinaasappel-express. Met deze trein komen de vele toeristen in de zomerdag het stadje bezoeken en dat is maar goed ook dat ze met de trein komen want parkeren is zelfs op zondagmorgen in december een probleem. Achter de Església de Sant Bartomeu is het station en kun je overstappen op een trammetje dat je dwars door het stadscentrum naar Port de Sóller brengt.

Sóller en de Església de Sant Bartomeu
Sóller en de Església de Sant Bartomeu

Port de Sóller is aan een prachtige baai gelegen met een fijn zandstrand, een boulevard en restaurantjes.

Port de Sóller
Port de Sóller

De Mirador de ses Barques km-45

De Ma-10 schampt Sóller op kilometer 52 en vanaf hier rijden wij de bergen in. De weg gaat direct slingerend omhoog. Na kilometerpaal 45 komen we bij het eerste bekende uitzichtpunt uit dat in een ruime haarspeldbocht ligt op dik 400m hoogte.  Van het platform kunnen we nog een glimp opvangen van Port de Sóller. Kom je in de avond dan zijn de zonsondergangen hier geweldig mooi. De parkeerplaats is een populaire plek voor het starten van wandelingen tussen eeuwenoude olijfbomen richting kust of naar Fornalutx.

Mirador de ses Barques Ma-10
Mirador de ses Barques

Mirador Túnel de Monnaber Km-37

Mirador Ma-10 uitzicht
Mirador Ma-10

De weg slingert verder omhoog door prachtig bos afgewisseld met mooie uitzichten op het Sierra de Monnaber. Na enige tijd komen we weer bij een uitzichtpunt alwaar de weg een tunnel in draait.

Túnel de Massanella Mallorca Ma-10
Túnel de Massanella

De Tunnel de Monnaber is circa 400m lang en tevens het hoogste van de de Ma-10 met 890+. De Sierra de Monnaber huisvest de hoogte bergtop van Mallorca, de Puig Major met 1445+. Dit gebied is militair terrein en niet overal toegankelijk.

Stuwmeren Cúber en Gorg Blau km-35

We zijn nu een beetje in het hooggebergte gedeelte van Mallorca. Dit is ook de perfecte plek voor een mooie wandeling of een frisse picknick voor als je de hitte van de stad wilt ontvluchten. Wij zijn er in december en het is ruig weer, het waait ontzettend hard. Het zal ook niet verbazen dat op deze hoge delen de meeste regen valt en in stuwdammen wordt opgevangen als drinkwatervoorraad voor de zomerdag.  Het eerste stuwmeer dat we zien is de Embassament de Cúber.

Wandelen: Tussen kilometer 33 en 34 zijn 2 de parkeerplaatsen. Vanaf deze plaatsen zijn diverse wandelingen mogelijk zoals naar het Tossals Verds Massief of gewoon rondom het meer.

Embassament de Cúber Mallorca
Embassament de Cúber

Hierna loopt de weg mooi langs de oevers van het volgende stuwmeer; Gorg Blau. Al in oude tijden werd dit meer al gebruikt als waterbassin. Via een heel kanalen en tunnelsysteem werd het water getransporteerd; de Canaleta de las casas de Masanella.

Gorg Blau Mallorca
Gorg Blau

Santuario de Almallutx en de Talayot km 31

Dit hooggebergte, de Vallei van Almallutx, werd in de oudheid bewoond en gezien als toevluchtsoord. Het was een vruchtbaar moerasachtig gebied. Er zijn dan diverse vondsten gedaan zoals de resten van een Talayot of Talaiot. Een Talayot is een centrale stenen pilaar die in het midden stond van een rond gebouw en werd gebruikt om een grotere overspanning voor het dak te realiseren. De restanten van een Talayot zijn nu langs de Ma-10 aan de over van Gorg Blau geplaatst als bescherm-teken voor de vallei.

Talayot Gorg Blau
Talayot Gorg Blau

Ma-2141, La Carretera de Sa Calobra km-29

We verlaten het meer weer via een tunnel en komen na één kilometer uit bij aquaduct Els Arcs en de afslag naar Sa Calobra. Deze 13 kilometerslange route, de Ma-2141 wordt ook wel de Slangenroute genoemd vanwege de vele haarspelden naar beneden.

La Carretera de Sa Calobra
La Carretera de Sa Calobra

De route is in 1932 met de hand aangelegd en klimt eerst naar de Coll dels Reis op 682+ hoogte en daalt daarna in scherpe haarspelden naar zeeniveau. Er zitten enkele mooie passages in zoals een rotskloof.

Coll dels Reis

Sa Calobra en de Torrent de Pareis

Parkeren in Sa Calobra kan in het hoogseizoen een probleem zijn. Wij hadden daar in december geen last van en konden gratis op de parkeerplaats staan. Sa Colabra zelf stelt niet veel voor. Een paar huisjes aan het water en restaurants.

Sa Colabre
Sa Colabre

De belangrijkste attractie hier is de wandeling naar de Torrent de Pareis. Een pad loopt langs de zee op en via een aantal tunnels kom je in de kloof; de Torrent de Pareis en de Torrent de Gorg Blau.

Torrent de Pareis storm
Wandelroute naar Torrent de Pareis

Je kunt er een flinke wandeling in de kloof maken of gewoon even lekker zonnen en zwemmen. Er is een klein grindstrandje.

Torrent de Pareis
De Torrent de Pareis

Toen wij er waren waaide het hard en was er een enorme spectaculaire golfslag. De kloof was daarom ook met veel water volgelopen. Dat was natuurlijk al een leuke attractie. Helaas hielden wij het niet droog door het opspattend water.

Sa Colabra
Het wandelpad van Sa Colabra naar de Torrent de Pareis
Sa Colabra Torrent de Pareis
Sa Colabra storm
Het kiezelstrandje bij stormachtig weer.

Terug op de Ma-10

Na ons bezoekaan Sa Colabra vervolgen we de route met mooie spectaculaire uitzichten over de bergen en in de verte de zee. De parkeergelegenheden voor fotostops zijn echt heel beperkt, of gewoonweg vol… helaas.

Lluc km-21

Op kilometer 21 passeren we het plaatsje Lluc. Het is al aan het schemeren dus slaan we niet af om het klooster, de Monestary de Lluc, te bezoeken. Dit afgelegen klooster is de plek voor de Marialiefhebbers, hier wordt namelijk de Zwarte madonna wordt vereerd. De kerk van het klooster heeft prachtige gewelven. Er is tevens een klein museumpje en een koorschool ondergebracht. Het jongenskoor zingt er dagelijks.

Col de Femenia

We vervolgende route en passeren op kilometer 15 de Col de Femenia met een hoogte van 515 meter. Niet spectaculair.

Hierna is het nog steeds niet gedaan met de bochten in de weg. Er volgt op kilometer 9 nog een viewpoint in een haarspeldbocht met uitzicht over de vruchtbare Vall de Pollença.

Uiteindelijk eindigt de route in Pollança bij de rotonde op kilometer nul. Eigenlijk moet ik zeggen dat de route hier begint.

Pollança

Pollança wordt beschouwd als een echte Mallorquinse stad met een lange geschiedenis getuige de oude gebouwen en de Romeinse brug. Vanaf de Plaça Seglars begint een enrome lange trap die je helemaal naar Calavarieberg voert met de kapel en uitzicht. Aan de andere zijde van de stad, de oostzijde, kun je te voet de Puig Maria beklimmen waar vroeger een Mariabeeld werd gevonden en nu een klooster is gebouwd.

Wij rijden nog verder naar Port de Pollença waar het behoorlijk uitgestorven is. Toch weten we er nog een bak koffie te scoren.

Video

Check hier de video

Meer Spanje: