Bezoek Meteora – Griekenland

Bezoek Meteora – Griekenland

In de provincie (periferie) Thessalia van Noord Griekenland bevindt zich het bergmassief Antichasia met aan de westzijde een bizar gevormd landschap bestaande uit 400 meter hoge rotspartijen met daarop kloosters… Meteora. Lees hier ons verslag van bezoek aan Meteora.

meteora Agia Triada 007
Agia Triada (Drievuldigheidsklooster)

Wij bezochten Meteora in mei tijdens onze roadtrip door Noord Griekenland. We verbleven in het prachtige hotel Meteora met een fantastisch uitzicht op de bergen en reden de route langs de 6 kloosters.

Het terras van Hotel Meteora

Wil je Meteora bezoeken dan is de plaats Kalampaka en omgeving de beste uitvalsbasis. Kalampaka ligt in het warme dal van de rivier Pineios Potamos. Aan de ene kant bevindt zich het machtige uitgestrekte Pindos Massief en aan de oostzijde dus het Antichasia gebergte. Vroeger lag hier een binnenzee en door alle erosie zijn de bijzondere rotsformaties gevormd. Op deze rotsen zijn vanaf de 12e eeuw kloosters gebouwd die bij mistige weersomstandigheden boven de wolken lijken te zweven. Vandaar de naam Meteora vernoemd naar meteoros (zwevend).

meteora kalampaka
Drievuldigheidsklooster met op de achtergrond Kalampaka

Zes kloosters

Vroeger waren het meer dan 20 kloosters vaak spectaculair op of tegen de rotspartijen aan gebouwd. Nu zijn het er nog zes kloosters open en gerestaureerd, in volgorde van bezoek:

  1. Agios Nikolaos Anapavsas
  2. Roussanou klooster
  3. Verlaäm klooster (Agion Panton)
  4. Megalo Meteoro (Metamorphosis)
  5. Agia Triada (Drievuldigheidsklooster)
  6. Agios Stefanos klooster
Rousanou-klooster meteora
Het Rousanou-klooster

Wil je de kloosters bezoeken dan moet je gepaste kleding aantrekken; broek vanaf knie en geen blote schouders. Niet alle kloosters zijn dagelijks open; wij bezochten klooster nummer 4 en 6. Het is overigens zo (mijn mening) dat behoudens de ligging de kloosters verder net als alle andere kloosters in de regio zijn.  In klooster nummer 3 en 4 zijn ook museums gevestigd.

uitzicht meteora

Beste route langs alle kloosters

Als beste route de kloosters te bezichtigen volgden wij het onderstaande rode traject wat langs alle zes kloosters leidt. Cultuurbarbaar of niet, wij gingen maar bij twee kloosters naar binnen.

map meteora
Routekaart Meteora

Natuurlijk kun je ook prachtig wandelen in de omgeving. De blauwe lijntjes op de kaart geven de wandelroute aan.

Verder genoten we van de prachtige uitzichten en spectaculaire ligging van de kloosters. Het was ook erg heet. Parkeren kan een crime zijn maar ons lukte het prima. Ditzelfde geldt ook voor de vele mooie uitzichtpunten die ook in de avonduren de moeite waard zijn om te bezoeken.

Eén van de mooie uitzichtpunten

Massatoerisme

Meteora is erg toeristisch. In de vroege ochtend denderen er al vele bussen en busjes, die vaak van ver komen, de berg op. Het voelt het niet altijd prettig. Toen we het Agios Stefanos klooster binnenstapten waren er net 3 bussen schoolkinderen losgelaten met alle hectiek daaromheen.

James Bond en Kuifje

Door de mysterieuze ligging van de kloosters was het ook veelvuldig het decor van een film of stripboek Kuifje. De bekendste scene komt uit de James Bond film “For your eyes only” waarbij 007  Roger Moore het Drievuldigheidsklooster met touwen gaat bedwingen.

Agia Triada
Drievuldigheidsklooster

Externe link: www.meteora-greece.com

Meer Griekenland: