Roadtrip Schotland 2006

Roadtrip Schotland 2006

Lees hier mijn reisverslag van een 5 daagse roadtrip door Schotland. Schotland is een geweldig mooi land en na een bezoek in 2004 hadden we weliswaar een aardige indruk gekregen maar nog lang niet alles gezien. Wat ons met name ook trok was de rust, zodra je goed en wel boven de lijn Edinburgh – Glasgow bent, komt de rust je tegemoet.

Schotland_2006_078
Schotland_2006_006
Schotland_2006_084
Schotland_2006_079
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

We zijn dit jaar wel aan de late kant. Begin oktober is het zeker daar toch al  herfstachtig en heb je kans een zware westerstorm of zelfs sneeuw. Zeker als je kijkt naar ons reisdoel Wester Ross.

Schotland_2006_001
De route

Via een mooie omweg gaan we dit noordwestelijke puntje van Schotland, met een ruige bergstreken en wilde rotsbrandingen, bezoeken. Ook willen we het centraal gelegen Fort William weer aandoen, het Falkirk Wheel en tot slot Edinburgh. Daar waar we de vorige keer in Edinburgh totaal onvoorbereid rond hebben lopen slenteren en zodanig mooie plekjes gemist hebben willen we het dit keer anders doen. We vliegen met Easyjet vanaf Amsterdam naar Edinburgh vanwaar we met een huurauto het noorden intrekken. Erg handig voor het plannen van je trips zijn de kaarten van Ordnance Survey. Deze super gedetailleerde kaarten staan online en geven je alle nodige informatie van een gebied.

Dag 1: Edinburgh – Inverness

Het vertrek

Goed, eindelijk was het dan zover, vanuit Utrecht, het middelpunt van het universum zoals mijn geboren en getogen reisgenoot Ton deze aftandse nederzetting noemt, vertrekken we per trein naar Schiphol. Op Utrecht Overvecht staan we al te klungelen. Ja, je kunt via Hilversum rechtstreeks naar Schiphol, maar dan stopt de trein bij elke boom, of je gaat eerst naar Utrecht Centraal en dan rechtstreeks. De vraag blijf dan of je op Schiphol nog steeds van je koffer vergezeld bent. In ons geval ging het in ieder geval goed, we checken in en begeven ons naar de “goedkope kant”van Schiphol. Zonder vertraging taxiën we ongeveer een kwartier voordat we uiteindelijk aan de punt van de startbaan staan en daar gaat ie dan…

Schotland_2006_002
De route

We willen vandaag meteen helemaal naar Inverness rijden. Dit doen we echter wel door voorbij Pitlochry eerst linksaf te slaan, de B8019, richting Queens View bij Loch Tummel.  Het weer is perfect en de bossen vertonen prachtige herfstkleuren. We stopen even op de brug over de River Garry en genieten van het uitzicht.

Queens View

Dan rijden we verder in de dicht begroeide omgeving naar Queens View. Eigenlijk is het niets bijzonders maar ze houden er hier nu eenmaal van om van niets iets te maken. Queens View is gewoon een mooi uitzichtpunt over Loch Tummel en als je geluk hebt, wat wij niet hadden,  kijk je dwars door de Highlands tot aan Rannoch Station. Queens View omdat Queen Victoria hier geweest is. Het uitzicht is prachtig, de zon ketst via het spiegelgladde water in ons gezicht.

Schotland_2006_083
Queens View

Tummel Bridge

Als we er genoeg van hebben rijden we verder naar Tummel Bridge. We pakken wat te drinken en lopen via een vakantieparkje naar de zeer snel  stromende en diepe Tummel. Ik zou hier in dit park dus nooit met kinderen vakantie gaan houden, bloedlink ook al kunnen ze zwemmen.

Na Tummel Bridge gaan we meteen rechtsaf en komen vanzelf op de B847. In dit deel van de Highlands is er bos en schapen in overvloed.

Loch Garry

Dan pikken we in Calvine de A9 weer op rijden rijden verder noordwaarts door Glenn Garry.  Als we bij Loch Garry zijn stoppen we. Het uitzicht is mooi en je kijkt vanaf de weg eigenlijk  Loch Garry in. Er is in de buurt van Fort William trouwens nog een Loch Garry die we later zullen bezoeken.

Loch Garry
Loch Garry

Inverness

Dan rijden we verder naar Inverness. Het is al donker als we de stad bereiken en een ramp om ons B&B’tje te vinden. We hebben ook nog pech dat deze niet op loopafstand van het centrum ligt.

Na de koffers gedropt te hebben duiken we de stad in op zoek naar een eetgelegenheid en en pub met muziek. Nou, we hadden er een gevonden, met eten en waar deze avond de Bob Hall Show op het programma stond. Al etend kijken we hoe de band zijn spullen opbouwt. Het duurt erg lang maar dan barst het ook los, 2 oude grijze duiven doen stom vervelende Boogie Woogie en wat jazz. Dat is helemaal niks en heeft geen enkel Schots tintje. Vermoeid dan maar terug naar het B&B’tje zodat we morgen uitgerust op Ullapool aan kunnen.