Hiken in Lapland naar Abisko

Hiken in Lapland naar Abisko

In augustus 2017 liep ik 110 kilometer lange meerdaagse hike Nikkaluokta – Abisko in Lapland. Onderstaande film en reisverslag toont een aardige impressie van mijn reis, hiken in Lapland naar Abisko.

Vooraf

Al jaren had een klein kaartje op mijn computer staan met dat ene plekkie in het hoge noorden: Abisko National Park, Lapland. Wat ik hier nu fascinerend aan vond weet ik al niet meer. Waarschijnlijk was het iets met het hoge noorden, ver boven de poolcirkel en wildernis. Toen ik me er later eens wat verder in ging verdiepen kwam ik er achter dat het gebied ongekende meerdaagse hike / wandelmogelijkheden heeft. De Kungsleden, de Fjällraven Classic, de Padjelanta, Nordkalottleden en vele alternatieven. Er zijn tal van bussen die wandelaars vervoeren naar de startpunten (o.a. bus 92 en bus 93), er is een goede treinverbinding met Abisko, een luchthaven in Kiruna en zelfs bootverbindingen over diverse afgelegen meren.

Overzicht wandelmogelijkheden

Maar goed, het duurde uiteindelijk tot 2017 eer ik de stoute schoenen aantrok. Niemand kreeg ik overgehaald om mee te gaan en dus ging ik maar alleen. Tickets geboekt bij Martinair en Scandinavien Airlines, mijn uitrusting opgefrist, proviand ingeslagen en gaan… op naar Kiruna, hiken in Lapland naar Abisko.

De route hiken in Lapland naar Abisko

Tot dag 2 was ik er nog niet zeker van welke route ik zou gaan lopen. Of het traject  Nikkaluokta – Vakkotavare (71km), misschien de Vistavagge (89km) of toch het traject Nikkaluokta – Kiruna (110km). Doordat de reis vlot verliep, de aansluiting met de bussen perfect was en het weer prima, kon ik op dag 1 al flink wat meters maken zodat ik toch uiteindelijk de uitdaging voor de 110km van Nikkoluokta naar Abisko ging.

route hiken in Lapland naar Abisko
Mijn gelopen route