Roadtrip Toscane
Juni 2009, 10 jaar getrouwd, dus reden genoeg om er eens samen op uit te gaan en een mooie 4-daagse roadtrip Toscane te maken.
Het vertrek
Goed; onze reis startte dus op Vliegveld Weeze bij Gennep over de grens alwaar we geconfronteerd werden met ruim 1 uur vertraging. De planning was dat we om 15.15 zouden vertrekken en tegen 5 uur in Pisa zouden zijn. Ons doel die dag was Florence maar we wilden voordat we naar Florence reden eerst nog een bliksembezoek brengen aan het Campo dei Miracoli in Pisa met de wereldberoemde toren van Pisa ofwel de Torre Pendente. Door de vertraging werd dat allemaal krap
Na een rustige vlucht stapten wij als laatste in de shuttlebus en dus als eerste er weer uit zodat we ook als eerste bij de Hertz balie stonden en vlot met onze Fiat Panda met airco op weg waren Pisa.
Pisa
De lucht was strak blauw en de prachtige cipressen langs de weg verraden het mediterrane landschap. Even de snelweg op, de eerste eraf en dan de borden Torre Pendente volgen. Toscane !
Binnen een half uur vanaf het vliegveld van Pisa stonden we al aan de voet van de toren van Pisa. Omdat het al aan het eind van de middag was konden we de auto makkelijk kwijt bij de parkeerplaats aan Via Bonanno Pisano vlakbij de poort naar de Piazza. In tegenstelling tot Nederland worden er hier geen absurde prijzen gevraagd voor 2 uurtjes parkeren.
De vele toeristisch marktkraampjes verraden al direct dat we hier op een toeristisch toplocatie zijn.
Campo dei Miracoli
We lopen onder de toegangspoort het prachtige terrein van de Campo dei Miracoli op. Spierwitte gebouwen steken af tegen het fel groene gras en de azuurblauwe lucht. In één woord fantastisch. Het eerste ronde gebouw links is het Baptisterium (Battistero), een doopkapel gewijd aan Johannes de Doper. Het gebouw is 34m in doorsnede en een fractie hoger dan de toren van Pisa.
In het verlengde van het Baptisterium ligt de Duomo (Dom) Santa Maria. Deze middeleeuwse kathedraal staat in het midden van het grasveld. En rechtsachter de kathedraal staat los, de toren van Pisa. De 55,86m hoge klokkentoren staat 10% scheef en wie er perse in wil kan dat tegen een fikse entreeprijs. Achter deze gebouwen aan de noordzijde ligt het Camposanto monumentale, de ommuurde begraafplaats.
We gaan op het gras zitten, genieten van de zon, de gebouwen en de toeristen uit werkelijk alle uithoeken van de wereld. Ook lachen is het om die ene foto te maken waarop we de toren recht proberen te duwen. Het hele veld staat vol met ‘duwende’ toeristen.
Even verder de stad in
Juist omdat iedereen roept dat de rest van de stad Pisa niet zo interessant is lopen we even de stad in, kopen wat water en biscuitjes. Ach, als je net vers uit Nederland komt vindt je alles mooi, dus ook de zijstraatjes van de Campo. Tenslotte sjouwen we terug naar de auto en beginnen aan onze rit naar Florence of op zijn Italiaans Firenze.
Florence
Ondanks de vertraging kon de dag al niet meer kapot. Via de Strado Grande Comunicaziona Firenza-Pisa-Livorno rijden we rustig naar Florence. Rustig omdat deze autoweg niet echt comfortabel is en we gewaarschuwd zijn voor de snelheidscontroles. Ook onze Italiaanse medeweggebruikers rijden rustig en tonen respect voor mekaar. Onderweg zien we de typische Toscaanse rode bakstenen huisjes. In de verte dorpje gelegen boven op een berg, druiven- en olijvenplantages.
Florence is een stad qua inwoneraantal net zo groot als Utrecht. Vroeger de machtigste stad van Italië, dan wel van heel Europa. Onze oude florijn herinnert ons nog aan de handel met Florence. De verkeerssituatie in Florence wordt als 1 doolhof beschouwd. Wegen veranderen voortdurend van 1-richtingsweg naar weer iets anders, of ze worden afgesloten maar ondanks dat rijden we rechtstreeks naar de Corso Italië waaraan ons hotel is gelegen. We parkeren de auto op de binnenplaats en checken in.
De avond valt over Florence.
Het is ongeveer 21.00 en we hebben nog niet gegeten. We willen dus direct het centrum (1 kilometer) in. Uitgerust met een stadsplattegrond gekregen in het hotel sjouwen we langs de rivier de Arno richting het centrum. Bij de Piazza Caldini gaan we links de stad in en komen uit op de Piazza della Republica vanwaar we richting de Piazza Duomo wandelen. De gebouwen zijn prachtig maar we zijn nu even meer gefocust op een niet te duur restaurant. We lopen de winkelstraat de Via Calzaiuoli in. Alhoewel dit niet echt een straat is voor een restaurantje, vinden we er toch eentje op de hoek bij het Orsanmichele, een oude graanbeurs en nu een excentrieke kerk met 3 verdiepingen.
Via Piazza’s naar de Ponte Vecchio
We pakken een lekkere bord spaghetti met salade en wandelen daarna verder richting het Piazza del Signoria. Het plein dat nogal rommelig is aangekleed met een ratje toe aan beelden waaronder een kopie van de beroemde David van Michelangelo. Het paleis is prachtig. Van hieruit lopen we door de Piazale degli Uffizi, waaraan in het gelijknamig museum (galleria) de echte David te bewonderen is, maar dan moet je wel de lange rijen trotseren.
We komen uit bij de Ponte Vecchio, stoeien aan de Arno wat met het fotocamera wat toch een heel leuk plaatje opleverde. Op de Ponte Vecchio barst het ook ‘s avonds van de toeristen. De goudwinkeltjes zijn gesloten. We scoren nog een dikke ijs en gaan dan terug naar het hotel. Morgen hebben we nog de hele dag om de stad te bezichtigen…
Dag 2 Florence
Zondag, we zijn lekker vroeg opgestaan. Het ontbijt is prima. Er is genoeg, lekkere koffie, broodjes, toetjes en fruit. Na ontbeten te hebben maken we ons op voor een lange dag in Florence. Aangezien het hotel buiten het centrum ligt verwachten we tussen de middag niet terug te komen.
Waar te beginnen?
Florence, de renaissancestad, de stad van Michelangelo, Leonardo da Vinci enzo, is een grote stad met veel culturele bezienswaardigheden. Alles is echter goed beloopbaar. Een echte vaste wandelroute is dan ook niet te verzinnen of noodzakelijk. Zorg gewoon voor een goede stadsplattegrond met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden aangegeven en stel je eigen prioriteiten.
We beginnen onze tocht langs de rivier bij het Amerikaanse consulaat. Het barst hier van de bewaking en alle straten eromheen zijn afgesloten. We volgen de Arno tot aan het Piazza Ognissanti met het gelijknamig kerkje. Het beloofd een warme dag te worden dus onze kleding is niet helemaal gepast. We werpen vanuit de deuropening vluchtig een blik in de kerk.
Daarna lopen we de Borgo Ognissanti in en nemen direct weer de links de Via della Porcellana. Daarna nemen we en klein steegje recht zodat we op de Via di San Paolini uitkomen met de Chiessa di San Paolini. Dit is een wat grotere kerk met een oude niet z’n imposante gevel.
Piazza de Santa Maria Novelle
Vanuit de kerk lopen we rechts en meteen weer links zodat we op het Piazza de Santa Maria Novelle uitkomen. Dit gerenoveerde plein is bijna klaar. Aan de overzijde ligt de Chiesa Santa Maria Novelle, een prachtige kerk met een hele mooie voorgevel. Helaas wordt bij dit soort kerkjes entree geheven en we zijn nu éénmaal niet van die cultuurfricks die alles willen zien dus dat houden we in de zak. Het is ook onmogelijk Florence binnen 1 dag te verkennen als je overal naar binnen wil.
Vanaf de Piazza de Santa Maria Novelle kun je doorlopen naar de Mercato Centrale, een grote overdekte markthal maar het is zondag dus de markt is gesloten. Er zijn buiten hooguit wat toeristische kraampjes. Achter de Chiesa Santa Maria Novelle ligt het het centraal station Santa Maria Novella. Rechtsachter de kerk ligt ook een pleintje en die steken we over zodat we in de Via del Melarancio uitkomen.
Santa Maria del Foire
Als dit straatje uitlopen kom je bij de Capelle Medicee uit. We lopen om de Basilica di Lorenzo heen. Rondom deze kerk is een leermarkt die ook op zondag open is. Alhoewel er wal wat irritante handelaartjes rondlopen is de sfeer gezellig. Via de Borgo San Lorenzo lopen we uiteindelijk naar dé trekpleister; de Santa Maria del Foire of kortweg de Duomo.
De Duomo is een lekker overdreven gotische basiliek wat alles overtreft. Het is de op 3 na grootste van Europa; 156m lang, 23 m hoog en een koepel met een diameter van 46m. Het gebouw torent overal boven de stad uit. Onvoorstelbaar dan men het vroeger zo belangrijk vond een grote kerk te hebben met alle pracht en praal en zo de macht van de stad tot uiting te brengen.
De koepel van de Duomo
Met mijn bouwkundige achtergrond was ik wel geïnteresseerd in de koepel, een bouwkundig hoogstandje, echter de kerk was in de morgen niet open dus moesten we het met de losstaande klokkentoren, de Campanile doen. We beklommen de met marmer beklede 86 meter hoge toren via 416 treden (geen wachtrij) en met het zweet op de rug genoten we van het prachtige uitzicht. En ach, van hieruit was het zicht op de koepel ook niet zo slecht, die slechts 6m hoger is.
Baptisterium San Giovanni
Tegenover de Duomo ligt de Baptisterium San Giovanni. Dit is net zoals in Pisa de doopkapel. Een mooi rond gebouw met prachtige bronzen deuren waar hele hordes toeristen zich aan vergapen en de uitleg van hun gids aanhoren. Wat ik me afvraag is waarom men deze kapel zo frontaal voor de Duomo geplaatst heeft. Het zicht op de indrukwekkende gevel van Duomo wordt ontnomen door het Baptisterium.
Piazza della Republica
Terwijl in Nederland de regen er met bakken uitvalt beginnen wij langzaam te verbranden door de zon. Van de Piazza de Duomo lopen we door de Via Roma naar de Piazza della Republica.
Vanaf de Piazza della Republica lopen we de Via Corso in e en gaan rechtsaf weer de Via Calzaiuoli. Dit is het winkelgebied van Florence. Bij het Orsanmichele stoppen we en bekijken de beelden die in de nissen van deze voormalige graanbeurs en daarna kerk met graanopslag. Het “lompe” gebouw is rondom voorzien van nissen met beelden.
Piazza della Signoria
We vervolgen de winkelstraat en komen uit op het grote plein, de Piazza della Signoria. Hier zijn de terrassen, beelden, fontein en Palazzo Vecchio. Alhoewel de beelden stuk voor stuk prachtig mooi zijn vind ik het als geheel een beetje rommelig. De prachtige Neptunesfontein staat b.v. niet ergens midden op het plein zoals we dat in Rome zagen op de Piazza Navaro, maar tegen de hoek van het Palazzo aan. Het wemelt hier van de toeristen, handelaars, muzikanten en kunstenaars. Onder de Loggia dei Lanzi hangen wat jongeren rond.
Palazzo Vecchio de Piazzale degli Uffizi
We lopen rechts van de Palazzo Vecchio de Piazzale degli Uffizi in. Links is de galerij waar Michelangelo’s David te bewonderen valt. Lange rijen mensen staan onder de arcades in de schaduw te wachten op die ene korte blik op het beeld (en de rest natuurlijk). We komen uit bij de rivier waar we op de beroemde Ponte Vecchio uitkijken. De Ponte Vecchio in 1345 gebouwd ter vervangen van een houten brug. Tijdens de tweede wereldoorlog is dit de enige brug die overeind is gebleven. Bizar is natuurlijk is de Corridoio, een gang/route die aangelegd is tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti om het de adel mogelijk te maken de rivier over te steken zonder zich tussen het gewone volk te hoeven mengen. De brug is nu het toneel van goudwinkeltjes, artiesten en vooral veel toeristen.
Sante Spirito
Als we de brug over zijn slaan we linksaf de Via di San Spirito in, steken de Via Maggio over en pakken het eerste steegje links wan ons naar de Sante Spirito voert. Dit is een grote niet echt bijzonder kerk om te zien met een gezellig plein er voor. Bomen werpen schaduw op de rommelmarkt, er is een fonteintje en er zijn terrasjes. Kortom : tijd voor een lunch.
Giardino di Boboli
Het is nu middaguur, het heetst van de dag. We treffen het zeker met het weer. Het is zo’n 34o, warm maar het kan ook anders deze tijd van het jaar. Zo bleek er een week later een pak hagel gevallen te zijn met wateroverlast. Na een hap eten willen we verkoeling gaan zoeken in de Giardino di Boboli; de paleistuin van het Palaza Pitti. Dit is een enorm groot tuinencomplex in het hartje van de stad. Je betaald entree en kunt dan naar binnen. Ik had hier best hoge verwachten bij maar de tuinen vielen tegen. Weinig bloemen, slecht onderhoud, fonteinen die uit stonden etc.. Toch wel lekker zo’n rustpuntje op de dag. Achter het paleis sjouwen we omhoog zodat we uitzicht over de stad hebben. Even lekker in de schaduw zitten schoenen uit…
Een optocht?
Als we weer een beetje bijgekomen zijn gaan we e stad weer. eigenlijk nog een beetje doelloos rondslenteren. Een bezoek aan de Santa Croco mislukte vanwege een evenement op het terrein. Dit leverde wel weer een leuk plaatje op met de politie die de boel afgezet hadden. Dit evenement had iets te maken met een stoet die we in de stad tegenkwamen.
Verder hebben we de Mercato Nuovo, ofwel Il Porcelino, de stroo-markt nog bezocht waar nu alleen maar lederwaren worden verkocht. Grappig is het bronzen zwijn die iedereen over zijn neus aait. Monique kon het niet laten en kocht op de markt een handtas als leuke herinnering. Rond en uur of 18.00 barsten we van de honger aan schuiven aan bij een terrasje voor weer een pastaatje. Tegen de avond zijn we vroeg terug in het hotel waar we op tijd gaan slapen om de volgende dag weer fit te zijn voor weer een lange dag…
Dag 3 – Siena – San Gimignano – Volterra
Het is maandagmorgen, we staan weer vroeg op en gaan ontbijten. Na het ontbijt pakken we de tassen in en checken uit bij de balie van het hotel. We nemen nog even wat tips in ontvangst van de hoteleigenaar. “Drive slowly because of the penalties” en we krijgen een uitgebreide route beschrijving om de stad Florence uit te komen. “Door de vele één richtingswegen en afgesloten wegen raak je hier zelfs met de beste tomtom verdwaald” aldus de eigenaar, het het verandert elke week.
Siena
We stappen in de auto en rijden inderdaad vlekkeloos de stad. De afstand naar Sienna bedraagt 70km dus na een goed uur rijden we de stad binnen en parkeren de auto tussen de Fortezze en het voetbalstadion in.
Vanaf de parkeerplaats is het slecht 300m lopen naar de Basilica of San Domenica. Deze uit bakstenen opgetrokken op de Camporegio-heuvel liggende basiliek bezit het gemummificeerde hoofd van de patroonheilige Catharina van Siena die ervoor zorgde dat de Paus uit Avignon terug keerde naar Rome.
Van het pleintje voor de basiliek heb je al zicht over de stad Siena. We lopen via de Via della Sapienza de stad in en komen uit bij de Piazza Salimbeni op de Via Banchi di Sopra, een winkelstraat en tevens de oude pelgrimsroute naar Rome. Op het Piazza Salimbeni staat links het Palazzo Tancutti, midden de Palazzo Salembeni en rechts de Palazzo Spannochi. Siena is een relaxte stad waar je lekker rond kunt flodderen. We slaan rechts af passeren de Palazo Tolomei. Hier staat een zuil met bovenop de Romulus en Remus gezoogd door een wolvin. Een symboliek dat we in Siena veelvuldig tegenkomen.
Palazzo Salimbeni
Als we verder de Via Banchi di Sopra uitlopen kun je één van de zijstraatjes pakken dat leidt naar het Piazza del Campo, het wereldberoemde plein van de Palio met als decor de Palazo Pubblico met de Torre del Mangia.
Geen wonder dat de binnenstad van Siena op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
De overige gebouwen rond het plein zijn opmerkelijk genoeg niet allemaal bijzonder mooi maar als geheel klopt het. Het plein is schelpvormig, loopt sterk af naar de Palazzo en is opgedeeld in 9 vakken dat duidt op de Raad van negen bestuurders van Siena. Midden boven aan het plein staat een deels replica van de Gaia Fontein (Fonte Gaia).
We wagen het erop en pakken een bak koffie op één van de terrasjes en betalen een schappelijk prijs hiervoor. Het is echt genieten, autovrij, hordes toeristen en een stralende zon. Ik klooi wat met het fotocamera om de in de schaduw liggende toren toch mooi op de foto te krijgen.
Als we de koffie uit hebben verlaten we het plein weer aan de noordzijde richting de Via Banchi di Sotto en volgen deze rechtsaf. Pak zo af en toe een stuk zijstraatje en ach voor je het weet sta je weer voor één of ander kerkje. Bij de via del Loggio del Papa slaan we rechtsaf, langs een synagoge door een steegje en komen op de Piazza del Mercato uit, aan de achterzijde van het Pallazo.
Vanaf de Piazza Marcato gaan we naar de Via Giovanni Dupre waar we een mooie terugblik hebben op de Tore del Mangia, we vervolgen bij de Chiesa di San Giuseppe de Via di Santa Agatha en de Via di San Pietro. De straten zijn allemaal versierd met vlaggen. Dit zal te maken hebben met de diverse wijken/buurten die ten strijde trekken tijden de Palio. We stoppen even bij een klein fontijntje. Bij het pleintje rechts bij de Chiesa di S. Pietro alle Scale gaan de Via del Castelvecchio in en aan het eind linksaf de Via di Stalloreggi. Daarna weer rechts de Via del Fossa di Sant Ansano in om zo via een klein steegje tegenover de Fossa di Sant Ansano bij de grote Duomo di Siena uit te komen.
De Duomo van Siena is ook weer zo’n enorm gebouw dat de grootste van Italië had moeten worden getuige de reeds aangelegde fundamenten. De voorgevel puilt uit van de kunst en ik vind het bijna kitscherig. Verbazingwekkend dan men zich hier vroeger zo uitgesloofd heeft om dit soort enorme gebouwen te realiseren.
Via de Via di Diacetto sjouwen we terug richting de Via della Termee en Via della Sapienza. We scoren nog een paar lekkere broodjes en vervolgen rond het middaguur onze route naar San Gimignano.
Stadswandeling Siena weergeven op een grotere kaart
We kiezen voor de snelle route naar San Gimignano, dat wil zeggen over de autobaan tot aan Colle di Val d’ Elsa, een stukje R68 en dan binnendoor naar San Gimignano. Je zou ook de R2 kunnen volgen langs Montereggionni, een dorpje door muur omringt op een heuvel maar om “het programma” niet al te veel uit te laten lopen kiezen we we voor de snelle route. Overigens kun je Monteregionni vanaf de autoweg zien liggen.
Colle di Val d’ Elsa
Colle di Val d’ Elsa is ook een prachtig aandoend plaatje en het doet ons pijn dat we door moeten rijden. Dat vraagt er natuurlijk wel om een keer terug te keren naar deze streek. Vanaf Colle di Val d’ Elsa proeven we pas echt de Toscaanse sfeer. Wijngaarden, olijfbomen, cipressen, vergezichten, zonnebloemen en ga zo maar door. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Provence liggen hier alle dorpen op de berg en de wegen over de berg. Dit resulteert in prachtige vergezichten. Zo zien we San Gimignano al snel in de verte liggen.
San Gimignano
Van San Gimignano weet ik dat het een mooi middeleeuws dorpje is vol met prestigieuze torens uit de oudheid. Van de ooit ruim 70 torens zijn er nog 13 over. De torens fungeerde als soort statussymbool tussen welvarende families. San Gimignano staat ook bekend om de vele hordes toeristen; ik hoop dat het een beetje rustig is.
We parkeren de auto aan de voet van de oude stadsmuur en lopen eerste naar de heerlijke verkoelende waterpartij op de Piazzala Martiri di Monte Maggio voor de stadspoort Porta San Giovanni. Met de hordes toeristen valt het gelukkig wel mee. We lopen het stadje in via de Via S. Giovanni en zien vooral veel aardewerk winkeltjes met borden, kopjes en vazen. Verder draait alles hier om het toerisme maar heeft zijn schoonheid hierdoor niet verloren. Je waant je echt in de tijd van de ridders. De gebouwen, ach, het is allemaal oude meuk met weinig details, maar komt juist doordat het allemaal zo oud is. Ik denk dat een rondwandeling met een gids hier wel mooie verhalen oplevert.
San Gimignano lag vroeger op de pelgrimsroute naar Rome maar raakte in verval door de pestepidemie en de route naar Rome via San Gimignano verviel. Misschien heeft juist dat er wel voor gezorgd dat het stadje in de middeleeuwse staat behouden is gebleven. Als we de Via S. Giovanni uitlopen komen we vanzelf op het grote plein de Piazza della Cisterna.
We lopen even rechts de Via Castello maar draaien weer om en vervolgen de Via S. Matteo tot we weer bij de Porta San Matteo zijn. Daar draaien we maar weer om tot aan de Piazzo Duomo. Een klein pleintje met een wat kleinere Duomo. Hier gaan we de trappetjes op, af en via wat smalle paadjes lopen we naar Rocca. Een soort fort met olijfbomen op de binnenplaats. Er zijn een aantal uitzichtpunten waar je zowel over de vallei kunt kijken maar ook een terugblik kunt werpen over de torens van San Gimignano. Het is hier heerlijk relaxt. Er staat een lekker verkoelend briesje en we genieten van het uitzicht.
Dan zoeken we onze weg weer terug richting parkeerplaats en verlaten San Gimignano via de Porta Quercecchio.
We pakken de route P47 via San Donato, dan de R68 richting Volterra. De weg, eerst nog veel bos veranderd langzaam in een echte panorama weg. Telkens weer vergezichten, dan weer links, dan weer rechts. Brem, olianders alles staat in bloei. Ook Volterra ligt boven op een heuvel.
Volterra
Volterra is een hele oude Etrusken stad met zelfs nog Romeinse opgravingen. Er zijn bijvoorbeeld nog resten te bewonderen van het Romeinse Theater uit de 1e eeuw. Verder merken we wel dat we vandaag al wat suf gereisd zijn en na een dag met al zoveel cultuur en architectuur is Volterra niet meer echt opgewassen tegen San Gimignano en Siena. De Piazza is “aardig” en de straatjes zijn leuk. Wel genieten we nog van het werkelijk prachtige uitzicht.
Als we Volterra gezien hebben willen we nog even de Balze bezoeken. Een geologisch vreemd gevormd gebied door de vele afgravingen. Heden ten dage zijn alle steile fel gekleurde rotsen weer begroeid is is de Balze toeristische trekpleister af.
Dan vervolgende we onze weg naar de eindbestemming van vandaag Peccioli. Hier hebben we een hotel geboekt, op goede afstand van het vliegveld morgen. Moe gereisd betrekken we de kamer en frissen ons op voor wat eten in het dorp. Zo mooi als Peccioli tegen de berg aan ligt; er is geen bal te doen. Geen toeristen, geen winkeltjes geen restaurantjes, ja eentje met sacherijnige bediening. Maar goed, dit is dan wel het echte Toscane, zonder toeristen, rust, vervallen huizen en veel oude zooi.
De volgende dag gaan we tijdig op pad, rechtstreeks naar het vliegveld waar we rond 10.00 inchecken, rond 12.00 vliegen, nu wel aan het raam zittend en in een erg regenachtig Weeze weer landden.
Welkom thuis!
We hebben in 3 dagen tijd een aardige indruk gekregen van Toscane en natuurlijk is die tijd veel te kort maar wat we bezocht hebben, hebben we in ieder geval op onze dooie gemak kunnen doen. Veel mooie plaatsjes hebben we links moeten laten liggen zoals Lucca, de kuststreek, de bergen en Elba maar je moet natuurlijk nog een reden hebben om terug te keren….
Meer Italië: