Hřensko en de Kamenice Kloof

Hřensko en de Kamenice Kloof

Hřensko is een grensplaatje aan de Elbe en de Duitse grens op zo’n 130 km van Praag. Het trekt veel toeristen en dagjesmensen uit Tsjechië en Duitsland en daarop is het plaatsje ook ingesteld en ook behoorlijk in doorgeslagen. Hřensko is ook een populaire uitvalsbasis voor  het natuurgebied in het achterland naar onder ander de Kamenice Kloof.

Hřensko

Taxfree kabouters dan?

Grote borden doen je geloven dat je hier tax-free kunt shoppen maar dat is natuurlijk onzin. Tsjechië is een EU land dus geen taxfree shoppen. Wel heeft Tsjechië een aantal producten die daar goedkoper zijn als in Duitsland zoals sigaretten. Waar je langs de weg vreemd genoeg mee doodgegooid wordt zijn tuinkabouters en vogelhuisjes. Zou het een streekspecialiteit zijn?

Namaakkleding dan?

We parkeren de auto en wandelen door Hřensko wat één grote marktkraam lijkt te zijn. Nu even geen kabouters maar in alle kraampjes verkopen namaakkleding en zooi, alle producten worden door Aziaten verkocht. Het ontsiert het centrum en zelfs een simpele souvenirs winkel is niet te vinden, alleen maar namaakrotzooi. We zijn hier dus snel uitgekeken en lopen door voorbij de geparkeerde auto’s naar de ingang van de kloof van de rivier Kamenice.

Ingang Kamenice Kloof

Kamenice Kloof en Edmund’s Kloof

De Kamenice Kloof is toegankelijk via een mooi wandelpad onder de bomen door langs het stromende heldere water van de Kamenice. De kloof loopt van Hřensko tot Mezná. Alles is heerlijk groen, van de blaadjes aan de bomen, mos en waterplanten.

Heel diep is de kloof niet, misschien 50 meter maar de wanden zijn wel heel steil. Het pad is op meerdere plekken uitgehouwen in het gesteente en soms zijn er tunneltjes gemaakt.

Uiteindelijk kunnen we na 20 minuten lopen niet meer verder, het pad houdt bij een kleine dam / waterwerk waar de kloof overgaat in de Edmund’s Kloof. Dit deel is het opgestuwde deel van de rivier. Gelukkig liggen er bootjes klaar met enthousiaste schippers die ons wel voor 6 euro per persoon 950m verder door de kloof willen duwen.

De boottocht

Met een kleine 30 man worden in een bootje gepropt waarna het avontuur kan beginnen. De schipper verteld allerlei spannende verhalen van rotsen die op ET lijken of op een krokodil. Waar het niet spannend genoeg is zijn er houten beelden geplaatst met weer een eigen verhaal. Kortom, ze doen er alles aan om er een spannende en enerverende trip van de maken.

Bootje varen door de Edmund’s Kloof

Totale opwinding en sensatie moet er ontstaan als de schipper stiekem aan een touwtje trekt dat plots de sluizen van een hoger gelegen dammetje opent zodat er ineens een spectaculaire waterval ontstaat.

Edmund’s Kloof

Zoals de ondertoon al doet vermoeden ben ik niet onder de indruk van dit Efteling tafereel en ben blij dat ik even later weer voet aan wal mag zetten.

Mezná

Om de meute voor te zijn stappen we even door in dit deel kloof wat zeker erg mooi is.

Na een kilometer steken we een bruggetje over en beginnen we aan de klim de kloof uit naar Mezná. Het is stiekem een flinke klim maar gelukkig zijn er in Mezná terrassen waar de dorstige wandelaar zich tegoed kan doen aan drank en spijs. Ook wij strijken neer.

Het is elf uur in de ochtend en ik zie al hele borden friet met hamburgers erop uitgeserveerd worden. Wij houden het bij een kommetje soep en een glas drinken. Na deze pauze zetten we de wandeling voort door het bosgebied terug richting hoofdweg 25861. Het pad is breed en we hoeven niet meer te klimmen. Ook hier veel dode dennenbommen aangevreten door de letterzetter.

Pravčická brána ?

Uiteindelijk komen we bij de hoofdweg aan waar we over kunnen steken en naar de Pravčická brána kunnen wandelen. Dit is een grote natuurlijke boog, een mooi natuurfenomeen wat natuurlijk toeristisch uitgebuit moet worden. Bussen en treintjes rijden af en aan en de parkeerplaatsen staan propvol. Onder de mooie boog is zowaar een restaurant gebouwd, het Valkennest. Wij laten de boog de boog en pakken voor 3 euro het treintje op wielen terug naar Hřensko omdat we niet langs de weg op terug willen lopen.

Pravčická brána foto via www.wallpaperflare.com

Kortom, natuurschoon is hier alom aanwezig maar het toeristisch een beetje over de top gegaan maar dat geld ook wel voor het Duitse deel van de Saksische Schweiz.