Taj Mahal – Agra
In april 2024 maakten wij vanuit New Delhi in India een dagtocht per trein naar de Taj Mahal in Agra. De Taj Mahal, het prachtige witte symmetrische mausoleum, behoord tot één van de 7 wereldwonderen en is dus echt een must om te bezoeken als je in de buurt bent.
Met de trein naar Agra dus
Oke, we waren in New Delhi en Agra ligt op slecht 200 kilometer ten zuidoosten van deze stad dus een dagtocht moet te doen zijn. We zochten via tripadvisor en viator en al snel kwamen al vele aanbiedingen voor dagtochten voorbij. Onze keuze viel de op variant om met de trein te gaan. Lekker relaxt achterover leunend, geen gedoe met druk verkeer in één rechte lijn naar Agra. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje gaan maar dat kost meer tijd en zal qua geld niet heel veel schelen.
In de vroege ochtend worden wij door onze chauffeur bij het hotel opgepikt en rijden we over de nog rustige wegen naar treinstation Hazrat Nizamuddin Delhi. Een relatief nieuw station aan de zuidkant van Delhi. Bij het station aangekomen neemt de chauffeur ons mee naar het juiste perron, wacht samen met ons op de juiste trein en zet ons letterlijk en figuurlijk af op de juiste stoel in de juiste coupé. Hij maakt nog even een afscheidsfoto van ons die dan direct naar de gids in Agra wordt verzonden zodat ook deze goede man niet naar ons hoeft te zoeken.
Van alle luxe voorzien
Na een kwartier wachten vertrekt de trein. De coupé zit helemaal vol; gelukkig heeft deze airconditioning zodat het niet te warm wordt. Warm wordt het vandaag sowieso want de voorspelling is een graad of 35. Ondertussen rijdt de trein langs buitenwijken de stad uit en komen we op het platteland. We zien vooral heel veel zwerfvuil langs het spoor. Zonder te stoppen of wat dan ook rolt de trein lekker door. De kwaliteit is echt prima. In onze coupe is ook bediening aanwezig en zo worden wij voorzien van koffie en een soort vliegtuigmaaltijd als ontbijt.
Even voel ik mij een soort Michael Palin of Paul Theroux die per trein heel India doorkruist. Na twee uur rolt de trein dan uiteindelijk het station van Agra binnen en kan het avontuur in de stad beginnen. We worden direct door de gids opgevangen en lopen het perron af naar de auto buiten. Deze brengt ons direct naar de westelijke ingang van de Taj Mahal.
De entree van de Taj Mahal
Bij de Purani Mandi Chauraha rotonde stappen we uit de auto. Hier is het nog hectisch met verkopers die aandringen maar als we het park betreden is het rustig. We moeten enkele honderden meters lopen naar de hoofdingang. na ja moeten, je kunt ook met een soort golfkarretje. Bij de ingang is het gelukkig niet superdruk, we zijn immers nog vroeg. Er staan voornamelijk Indiërs in de rij. Voor buitenlandse toeristen gelden andere tarieven en dus ook andere kortere rijen. Mannen en vrouwen gescheiden en dan een soort vliegtuig-controle om binnen te komen.
We komen binnen op het Forecourt met zicht op het prachtige gebouw van de Main Gate. We krijgen ontzettend veel informatie van de gids over alle bouwmaterialen, het aantal bogen en noem maar op. Ik kan het niet allemaal onthouden. We lopen in ieder geval onder de boogjes door naar de Main Gate waar we het eerste doorkijkje op de Taj Mahal zien. Iedereen verdringt zich hier meteen voor de beste foto.
Geschiedenis Taj Mahal
De Taj Mahal in Agra, India, staat bekend als een van de meest iconische monumenten ter wereld en is een meesterwerk van Mughal-architectuur. Het werd gebouwd door keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn geliefde vrouw, Mumtaz Mahal, die stierf bij de geboorte van hun veertiende kind.
De constructie van de Taj Mahal begon in 1632 en duurde ongeveer 22 jaar. Het complex is gebouwd van wit marmer, geïmporteerd uit Rajasthan en Punjab, en wordt bekroond door een grote koepel die wordt omringd door vier minaretten. De centrale structuur is omgeven door prachtige tuinen en reflecterende vijvers, waardoor het een betoverend gezicht is, vooral bij zonsopgang en zonsondergang wanneer het marmer een warme gloed krijgt.
Het ontwerp van de Taj Mahal is een perfecte symmetrie, met elk detail zorgvuldig doordacht en uitgevoerd. De ingewikkelde inleg-werkdecoraties en de fijn gesneden marmeren reliëfs getuigen van het vakmanschap van duizenden ambachtslieden en kunstenaars uit die tijd.
Naast zijn esthetische schoonheid heeft de Taj Mahal ook een diepgaande symbolische betekenis. Het wordt beschouwd als een symbool van eeuwige liefde en is een testament van de diepe genegenheid van Shah Jahan voor zijn vrouw.
De Taj Mahal is een UNESCO-werelderfgoed en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is een belangrijk cultureel en toeristisch symbool voor India en blijft een bron van inspiratie voor architecten, kunstenaars en romantici over de hele wereld.
Hoewel de Taj Mahal door de jaren heen enigszins is aangetast door luchtvervuiling en menselijke activiteiten, blijven er voortdurende inspanningen bestaan om dit prachtige monument te behouden voor toekomstige generaties, zodat ze kunnen blijven genieten van zijn tijdloze schoonheid en historische betekenis.
De Taj Mahal en de tuinen met fonteinen
Nadat de eerste opwinding bij alle bezoekers en ook bij ons is ingedaald begeven we ons in de tuin en lopen naar het midden. Hier staat het beroemde bankje waar Prinses Diana en later ook Kate en William op geposeerd hebben. Iedereen wil daar natuurlijk op poseren dus laten wij het maar voor wat het is…. een gewoon bankje.
Vanaf het middelpunt heb je ook prachtig zicht op de Taj Mahal, het is dan ook de ideale locatie voor de perfecte insta foto. Een perfect symmetrisch gebouw moet je natuurlijk ook perfect vanuit het midden fotograferen. Iedereen verdringt zich hier voor dit plaatje en het is een kunst deze te maken zonder dat er andere personen op de foto staan. Een beetje brutaal moet je wel zijn.
Niet alle waterpartijen zijn gevuld met water. Het hele systeem is baseert op een natuurlijk proces met waterbuffers maar dit systeem werkt na zoveel jaren niet meer goed. We lopen wat door de tuinen en begeven ons naar de linker zijde.
Taj Mahal Moskee
Hier staat de Taj Mahal Moskee, ook een prachtig gebouw met een groot plein ervoor en een vijver (zonder water). Omwille van de symmetrie is een exact hetzelfde gebouw aan de rechterzijde geplaatst maar dan geen moskee.
Binnen in de Taj Mahal
Dan gaan we het Mausoleum in waar het lichaam van de overleden Mumtaz Mahal ligt, exact in het midden onder in de tombe. Deze is niet toegankelijk maar bovengronds is een replica geplaatst en deze is te bezichtigen. We moeten overtrek schoentjes aan om het marmer te beschermen. Fotograferen is verboden, maar die boodschap snappen velen niet.
Aan de achterzijde lopen we er weer uit waar we uitzicht hebben over de Yamuna Rivier. Aan de overzijde van de rivier zien we de fundamenten van de Zwarte Taj Mahal, deze bezoeken we later nog op de dag. Het is ondertussen behoorlijk warm geworden. We begeven ons hierna weer langzaam richting de uitgang. Ik kijk nog één keer om en dat was het dan… op naar de lunch.
Itmad-ud-Daula – de Baby Taj
Na de heerlijke lunch met natuurlijk Indiase curry (zonder kip) gaan we met de taxi op weg naar de Baby Taj. We passeren Agra Fort en botsen met de auto nog even tegen de vangrail. Geen schade dus rijden we door en steken de rivier over. Hier ligt ook een pareltje van een mausoleum; de Itmad-ud Daula.
De Itmad-ud Daula staat bekend als de Baby Taj. Er is enige gelijkenis met de Taj Mahal maar hier komen geen 30.000 bezoekers per dag, hier kun je rustig rondlopen en de echte tombe bekijken. Het gebouw is ook minder groot maar daarentegen wel weer in detail erg mooi.
Ook hier een mooie groene tuin met eekhoorntjes en apen. De tombe ligt net als de Taj Mahal met de achterzijde tegen de rivier aan.
Achtergrond Itmad-ud-Daula
Itmad-ud-Daula is een prachtig mausoleum in Agra, India. Het staat bekend om zijn verfijnde architectuur en wordt vaak beschouwd als een voorloper van het beroemdere Taj Mahal. Het mausoleum werd gebouwd tussen 1622 en 1628 en is gewijd aan Mirza Ghiyas Beg, een belangrijke figuur aan het hof van keizer Jahangir. Mirza Ghiyas Beg, ook bekend als Itmad-ud-Daula, betekent ‘Pilaster van de Staat’, vanwege zijn hoge positie aan het Mogol-hof.
Wat het mausoleum zo bijzonder maakt, is het gebruik van wit marmer in combinatie met delicate inlegwerk van halfedelstenen zoals agaat, jaspis, lapis lazuli en koraal, wat resulteert in prachtige bloemmotieven, geometrische patronen en inscripties. Dit fijne inlegwerk wordt ook wel “pietra dura” genoemd en het is een kenmerkende stijl van de Mogol-architectuur.
Het Itmad-ud-Daula-mausoleum wordt soms ook wel het “Baby Taj” genoemd vanwege de gelijkenis in architecturale stijl met het Taj Mahal. Het is een must-see voor bezoekers van Agra.
Mehtab Bagh – De Zwarte Taj Mahal of toch niet?
Na ons bezoek aan de Itmad-ud Daula rijden we door naar de vermeende locatie van de Zwarte Taj Mahal. De legende van de “Zwarte Taj Mahal” verwijst naar het idee dat keizer Shah Jahan van plan was om een tegenhanger van de Taj Mahal te bouwen, maar dan in zwart marmer, aan de overkant van de rivier Yamuna. Deze zwarte marmeren structuur zou zijn eigen mausoleum zijn. Dit plan is echter nooit van de grond gekomen. De ruïne op deze plek is van rode baksteen en lijkt ook niet echt op het fundament van de Taj Mahal.
Toch is het een mooie rustige plek of even rond te hangen met een mooi uitzicht op de schone witte Taj Mahal.
Overige bezienswaardigheden maar niet bezocht
- Agra Fort: Dit imposante fort, ook bekend als het Rode Fort van Agra, was de residentie van de Mughal-keizers tot 1638. Het fort herbergt prachtige paleizen, binnenplaatsen en tuinen, en biedt een adembenemend uitzicht op de Taj Mahal vanaf de Muur van Musamman Burj.
- Fatehpur Sikri: Hoewel niet strikt in Agra, ligt Fatehpur Sikri op korte afstand en is het zeker een bezoek waard. Deze historische stad, gebouwd door keizer Akbar, was ooit de hoofdstad van het Mogolrijk en herbergt prachtige paleizen, moskeeën en poorten.
- Tombes van Akbar de Grote en Sikandra: Deze monumenten liggen iets buiten Agra, maar zijn zeker een bezoek waard. De tombe van keizer Akbar, gelegen in Sikandra, is een prachtig voorbeeld van Indo-islamitische architectuur en tuinontwerp.