stadswandeling Bratislava

stadswandeling Bratislava

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije, het ligt aan de Donau en heeft  ruim 430.000 inwoners. Door de eeuwen heen is de stad vaak van zowel naam als eigenaar gewisseld. Bekende oude namen voor de stad zijn Prešporok, Pozsony en Istropolis maar sinds 1919 gewoon Bratislava. Zo was het land o.a. eens Moravisch, Hongaars, Ottomaans, Habsburg en Tsjechië-Slowaaks. Sinds 1993 gewoon Slowakije, dik 5 miljoen inwoners en lid van de EU inclusief de euro.

De stad ligt in het westen van Slowakije op slechts 65km van Wenen. De trip is dus goed te combineren met een citytrip Wenen. Er vaart zelfs een shuttle boot vanuit Wenen over de Donau naar Bratislava.

Kaart Slowakije

Stadswandeling Bratislava

Wij begonnen onze stadswandeling onder leiding van een enthousiaste gids bij het dominantie en imposante Kasteel van Bratislava, nu met functie museum en erg strak gerenoveerd. Het kasteel ligt op een uitloper van de Karpaten en biedt een prachtig uitzicht over de stad, de Donau en de tuibrug Most SNP (Burg van de Slowaakse Nationale Opstand).

Most SNP betekent Brug van de Slowaakse Nationale Opstand. De asymmetrische tuibrug over de Donau is gebouwd rond 1970. Constructief bijzonder is de grote overspanning van ruim 300m in relatie tot de slechts 3 tuien. Verder valt direct de UFO op boven op de pylonen. Hierin is een restaurant gevestigd toegankelijk via trappen in de pyloon. Aan de onderzijde van de brug bevindt zich aan weerszijde ene voetpad.

Aan de overzijde van de Donau ligt de trieste wijk Petržalka, in de jaren 70 geheel in Oostblokstijl uit de grond gestampt en goed voor de hoogste zelfmoordcijfers van het land.

De Donau en de Most SNP brug
De Donau en de Most SNP brug

Beelden en uitzichten

Bovenaan het kasteel bevindt zich rechts voor de ingang een beeld van Alexander Dubcek, een beroemde vrijdenkende activist. Pontificaal voor het kasteel staat een groot bronzen beeld van Svatopluk 1 te paard. Dit was de koning van het Moravische Rijk ergens anno 875.  Achter het kasteel is een grote kasteeltuin te bezoeken.

Zoals gezegd, fantastische uitzichten over de stad maar het kasteel was minder indrukwekkend. Door het park lopen we naar beneden en komen uit bij Bosorka, de heks. Een prachtig bronzen standbeeld van een mooie vrouw met kraaien op zich. Niet echt een heks dus.

Bosorka, de heks bratislava
Bosorka, de heks

Via een smal pittoresk straatje langs onder andere een oude kerk komen we bij de drukke weg uit die richting de eerder genoemde tuibrug met UFO op de pyloon voert. Tijdens de aanleg van deze weg zijn hier een aantal huizen tijdens een grondverschuiving verdwenen.

We komen onder bij de brug uit waar we onderlangs de weg kunnen passeren en bij de prachtige St. Martinuskerk uit komen. Dit is ook de locatie waar vroeger veel joden woonden en waar een synagoge stond. Deed men in de oorlog zijn best de synagoge te behouden, werd deze toch nog gesloopt voor de aanleg van de weg en brug. Een afdruk van de synagoge op de brugwand herinnert nog aan de aanwezigheid vroeger.

Er woonde in Bratislava rond 1940 bijna 15.000 Joden. De meesten werden gedeporteerd en zijn omgekomen in concentratiekampen.

We lopen hier de winkelstraat Panská in en passeren een paar leuke gebouwen. Op de kruising met de Ventúriska gaan we linksaf. Hier zijn allemaal gezellige terrasjes, straatmuzikanten en een aantal oude winkels. Veel gezelligheid dus.

De winkelstraat en de Michael’s Poort

Toch gaan we bij het kruispuntje met Sedlárska linksaf een onderdoorgang in waar we bij de achterzijde van de Clarissine Kerk uitkomen. Dit is een oude Gotische kerk. De bestrating is met mooie oude authentieke keien aangelegd. We houden rechts aan de Klariská in gaan even verder weer een smal steegje, de Baštová, in.

We hebben een mooi zicht op de toren van de Michael’s Poort waar we uiteindelijk bij uitkomen. Hier bruist het van gezelligheid, terrasjes en muziek. Onder de poort bevindt zich een mooie bronzen schijf met stedennamen en het aantal kilometers dat je er vanaf bent. Direct links achter de poort bevindt zich het smalste huis van de stad.

We lopen verder, gaan rechts onder alweer een onderdoorgang door en komen verderop bij de drukkere straat uit waar verkeer en trams rijden. Je kunt hier rechtdoor waarna je bij het Grassalkovich Paleis uit komt, zeg maar het Witte Huis van Slowakije. Wij liepen er niet naar toe en gingen met onze gids rechtsaf. De gebouwen ogen een beetje oostblok. Verder is er aan de overzijde een plein met 2 kerktorentjes en een standbeeld ter herinnering aan de Slowaakse opstand in 1944, immers collaboreerde Slowakië onder leiding van Josef Tiso met de Nazi’s .

We gaan weer rechtsaf de Uršulínska in, weer richting de oude stad. Hier staan weer prachtige gebouwen en een oud communistisch bouwwerk met beelden. We komen weer op een  plein uit met het prachtige Primatenpaleis, deels in de steigers.

Hier volgen we de route rechtsaf en gaan door een poort naar een binnenpleintje van het oude stadhuis en vervolgens komen we op de grote markt, Hlavné námestie. Een prachtige kerk, marktkraampjes en veel kunst waaronder de Schöne Náci sieren dit plein.

We steken het plein over en gaan links de Rybárska brána in en komen bij het beroemde bronzen kunstwerk “Man at work” terecht. Een mannetje die net even uit het riool komt kruipen.

Man at work

We lopen rechtdoor en komen op weer ene groot plein uit opgesierd door het prachtige Slowaakse Nationaal Theater met een mooie fontein ervoor. ‘The place to be’ met veel leven straatartiesten, souvenirshops, terrasjes, waterpartijen, bomen en veel kunst.

We flaneren door deze Hviezdoslavovo námestie, zoals de straat heet tot we helemaal aan het einde onze wandeling beëindigen.

De route

Onze route met de gids

Wat hebben we dan nog niet gezien?

  • De Slavín, een groot oorlogmonument ten noorden van het centrum.
  • Het zomerpaleis van de aartsbisschop ook even ten noorden van het centrum met daarvoor het grote Vrijheidsplein (park).
  • Ten oosten van de stad veel nieuwbouw en hoogbouw met het in aanbouw zijnde nieuwe ondergrondse busstation met winkelcentrum.
  • De prachtige blauwe St. Elizabeth kerk ten oosten van het centrum aan de Bezručova 3.
  • Het gebouw van de Slowaakse Radio, de omgekeerde piramide. Volgens velen het lelijkste gebouw van de stad.