Tachileik – Myanmar

Tachileik – Myanmar

Eén van mijn wensen tijdens het bezoek aan Thailand was om eens de grens met Myanmar over te steken en een glimp van dit mysterieuze land op te vangen. Vanuit Chiang Rai hadden we daarom dagtrip richting de Golden Triangle geboekt waarbij we een ochtend in Tachileik verbleven.

Tachileik

"<yoastmark

Tachileik is een grensstadje in het noordoosten van Myanmar dat zich middels een rivier en 2 bruggen van de Thaise stad Mae Sai scheidt. In het stadje zijn vele markten is en is er veel handel. Ook zijn er een aantal tempels te bezoeken. Het stadje was het centrum van de opiumhandel in de Golden Triangle. De Chinese grens bevindt zich op slecht 200 km.

De Myanmarees

Qua uiterlijk verschilt de Myanmarees van de Thai. Zij zijn iets bruiner en hebben wat meer invloeden van India. Vrouwen en kinderen hebben vaak vegen in hun gezicht van thanaka. Dit komt van de thanakaboom en is vermalen op een steen met water op het gezicht gestreken ter bescherming en helende werking.

Thanaka
Thanaka

De grensovergang

Normaal gesproken heb je voor een bezoek aan Myanmar een visum nodig dat ca. $40 kost maar als je vanuit Mae Sai in Thailand de grens over gaat kun je een beperkt visum krijgen voor slechts $10. We passeren dus eerst de Thaise douane waar we de uitstempel verkrijgen waarmee we officieel Thailand uit zijn. Vervolgens steken we de brug over, de plek waar ook het verkeer kruist omdat ze in Thailand links rijden en in Myanmar rechts.

Grensovergang Tachileik Myanmar
Grensovergang Tachileik Myanmar

Bij de douane van Myanmar, gezeteld in het kantoortje aan de oostzijde van de brug,  moeten we het paspoort inleveren en $10 betalen. Het paspoort wordt gestempeld en zal de douane behouden, in ruil daarvoor krijgen we een papiertje mee. Daarna mogen we Tachileik in. Later bij terugkomst moeten in het kantoortje aan de westzijde zijn en daar het papiertje afgeven. We krijgen dan het paspoort weer terug en moeten de weg weer oversteken om bij de Thaise immigratie de papiertjes weer in te vullen en de stempel in weer te ontvangen.

Tempels bezoeken

We starten ons bezoek met de bezichtiging van enkele tempels. Met een Myanmarese tuktuk, die iets anders is dan de Thaise, gaan we op pad.

De Olifanten Tempel

Als eerst komen we uit bij de Dhammayon Tempel; ofwel de omhulde Olifanten Tempel. Dit is een erg kleurrijke en eenvoudige tempel met zeker buiten een paar leuke beelden en binnen een mooie schilderingenreeks over karma en wedergeboorte. Ook interessant zijn de gouden maskers, de omgekeerde gezichten kijken je vanuit alle hoeken aan.

Dhammayon Tempel – Olifanten tempel

Shwedagon Pagode

Na dit bezoek gaan we naar de grote Thachileik Shwedagon Pagode een stukje verderop. Er staat een enorme gouden stupa omringt door beelden die jou geboortedag voorstellen. De stupa is een replica van de stupa in Rangoon. De bezoekers komen er bidden bij de beelden en offeren voedsel maar laten ook vogeltjes los.

Shwedagon Pagode Tachileik

We gaan er op de foto’s met een drietal jonge monniken. Het boeddhisme staat zo vol van rituelen en symboliek, we snappen er nog niet de helft van.

Buiten het complex staat een merkwaardige indrukwekkende beeldenrij van identieke monniken die een offer komen brengen. Erg bijzonder!

Wat Thai Yai

Als laatste bezoeken we de Wat Thai Yai. Eigenlijk een gewone, grote tempel zoals we deze al vaker gezien hadden. Indrukwekkend is het houtsnijwerk. Ook mooi om te zien is dat een bezoeker er heerlijk tot rust komt en op de stenen ligt te snurken.

De markt van Tachileik

Na ons rondje tempels lopen we de markt op. We kijken de ogen uit naar alle koopwaar. Er is van alles te koop en de producten liggen mooi uitgestald. Het is hier en daar ook wel een gore bende omdat vuilnis gewoon op een hoop wordt gesmeten.

De markt is in ieder geval zeer divers en de moeite waard om te bezoeken. We kopen nog een souvenir waarna we de grens weer over steken naar Thailand.
Lees hier het verslag van ons bezoek aan Thailand.