Fietsen door Bordeaux

Fietsen door Bordeaux

Fietsen door Bordeaux, wij bezochten Bordeaux op een bloedhete dag in de zomer. Tja, wat is dan de makkelijkste manier om veel van de stad te zien: fietsen ! Dus boekten we een 3 uur durende fietstocht langs alle hoogtepunten van Bordeaux.

Cathédrale Saint  André de Bordeaux

Parkeren in Bordeaux P+R

Wij verbleven in Biscarrosse Plage en gingen met de auto dus moesten we ergens parkeren. Na wat zoekwerk vonden we de P+R net buiten de ring bij Parc Relais Pyrénées – TBM (locatie google maps 44.774567, -0.564178).  Voor circa 4 euro konden we de hele dag parkeren en na 50m lopen op tram C  stappen die ons naar de binnenstad bracht. Na het parkeren kun je buiten een kaartje kopen bij de automaat.

Cathédrale Saint  André de Bordeaux

Omdat we nog wat tijd hadden voordat we gingen fietsen zijn we even door stad gelopen en hebben alvast de Cathédrale Saint  André de Bordeaux bewonderd. Een prachtige gotische kerk met een vrij staande toren vanwege fundatieproblemen.

Daarna gingen we nog wat eten en drinken scoren om vervolgens ons bij het meeting point te melden. We hadden een groepstour geboekt maar omdat alle andere deelnemers 38 graden toch te heet vonden hebben zij zich afgemeld en werd het een private tour; wij en de gids dus.

Fietsen dus naar het gerechtsgebouw

Op wat onhandige Franse fietsen waar bijvoorbeeld de versnellingen net andersom werken dan bij Nederlandse fietsen, gingen we op pad. Allereerst wat slingeren en dan richting het gerechtsgebouw, het Tribunal Judiciaire de Bordeaux. Het gerechtsgebouw is een bijzondere architectonische creatie van Richard Rogers welbekend om bijvoorbeeld het Centre Pompidou in Parijs. In het gebouw vind je streekgebonden elementen terug zoals grote wijnvaten en transparantie met veel glas als teken van open rechtspraak.

Tribunal Judiciaire de Bordeaux

Daarna fietsen we naar de Cathédrale Saint André de Bordeaux met onder andere het Maison de Ville, een pleintje en een standbeeld van Jacques Chaban Delmas.

Stadhuis Bordeaux
Maison de Ville Bordeaux

Geschiedenis in het kort

Bordeaux is een stad met 3 gouden periodes. Tijdens de Romeinse tijd kende de stad veel welvaart, later verdiende de stad onder Engelse invloed veel geld aan slaven- en wijnhandel. Ook in de 19 eeuw kende de stad veel welvaart door industrie en was het zelfs even de hoofdstad van Frankrijk.

Pleintje met boekenmarkt tegenover de kathedraal.

Grosse Cloche

Na het bezoek aan de Cathedraal fietsen we verder door de stad richting de Grossen Cloche. Een bijzondere oude stadpoort met een uurwerk dat ook de maanstand aangeeft. De klok die er in hand is ruim 8 ton zwaar.

Basilique de Saint-Michel

We fietsen weer verder en komen uit bij weer een imposante kerk, de Basilique de Saint-Michel. Vooral de toren is met zijn 114 meter hoogte erg indrukwekkend. Het is na Straatburg de hoogste kerktoren van Frankrijk. Het plein rondom de kerk is vaak eht toneel van markt.

Basilique de Saint-Michel
Basilique de Saint-Michel

De Garonne en de Pont de Pierre

We fietsen weer verder en komen uit bij de grote brede rivier de Garonne. De Garonne ontspringt helemaal in Spanje en mond hier uit in de zee. Het is zelfs mogelijk om Bordeaux met een cruiseschip te bezoeken. De invloed van de zee vind je wel terug in getijdeverschil.

De Garonne en de Pont Saint Pierre

De Pont de Pierre is een indrukwekkende boogbrug. De brug is in de 19e eeuw gebouwd, bijna 500 meter lang en bestaat uit 17 bogen. Alleen de trams en bussen mogen nog op de brug en natuurlijk fietsers en voetgangers.

Ondertussen is de temperatuur stevig opgelopen en zien we aan de horizon donkere wolken van de bosbranden aan de kust. Maar bij deze temperaturen is fietsen door Bordeaux goed te doen. Het verkeer in de stad is erg rustig. We nemen uitgebreide drinkpauzes.

Darwin Camp, een trendy plek van de stad

We steken de brug over en komen bij de oude kazerne Niel uit wat nu een populair gebied is voor allerlei mensen die vrijheid, kunst en artistieke uitingen hoog in het vaandel hebben: Darwin Camp. Oftewel één groot creatief complex met veel eco, hergebruik en duurzaamheid.

Darwin Bordeaux

Pont Jacques-Chaban-Delmas

Daarna fietsen we verder naar de nieuwe moderne hefbrug, de Pont Jacques-Chaban-Delmas. Wel passeren we een krottenwijk met oude caravans, zeiltjes en slopauto’s waarvan ik wel schrik omdat ze me erg aan Afrika doen denken. De nieuwe brug dus, een hefbrug omdat anders de cruiseschepen er niet onderdoor passen.

Pont Jacques-Chaban-Delmas

Vanaf de brug kijken we neer op het prachtige ronde artistieke gebouw van La Cité du Vin waar je alles over wijn te weten kunt komen.

La Cité du Vin

Deze hoek van de stad was vroeger een slonzige buurt, met scheepslui, criminaliteit en alles wat er bij hoort. Hier werden de wijnvaten geladen. Nu is het een hippe studentenwijk. De kade is één grote promenade met terrassen, horeca etc..

Jardin Publiek

Vanuit de warme stad fietsen we door de poorten van het park Jardin Publiek. Even wat verkoeling in het park dat Engelse invloeden heeft maar ook als garnizoensplaats diende.

Amfitheater van Bordeaux

Onze fietstocht eindigt bij de enigste Romeinse resten van de stad Bordeaux, een stukje amfitheater van een heel groot gebouw ooit. Een mooie plek om even te poseren.

Wij poserend voor de restanten van het Amfitheater.

Het was een leuke fietstocht maar persoonlijk vind ik wel dat we een aantal hoogtepunten overgeslagen hebben zoals:

  • Place des Quinconces
  • Place de la Comedie en de Opéra
  • Presbytère de l’église Notre-Dame
  • Place de la Victoire
  • Place de la Bourse

Genoeg redenen om een keer terug te gaan, check onderstaand de video.

Meer Frankrijk: