Lourdes – een bijzondere reisbestemming

Lourdes – een bijzondere reisbestemming

Lourdes is een bijzondere reisbestemming, een totaal andere wereld dan de bergwereld van de achterliggende Pyreneeën. Lourdes is één van de bekendste christelijke bedevaartsoorden van de wereld en trekt daarmee vele pelgrims aan. Wij bezochten de stad als toeristen tijdens onze vakantie in de Pyreneëen.

Beeld van Maria bij de grot

Bernadette en de Grot van Massabielle

Hoe het allemaal begonnen is; toen Bernadette Soubirous op haar veertiende als dom meisje uit een arm milieu de rivier de Gave overstak hoorde ze een geluid van uit de richting van de grot komen. Toen ze ging kijken zag ze een visioen van een in wit geklede vrouw die zich later bij een tweede verschijning voorstelde als de “onbevlekte ontvangenis”. Barnadette, een meisje dat nauwelijks kon lezen kon dit allemaal niet verzonnen hebben dus moest het wel waar gebeurd zijn.n het totaal heeft ze 18 keer een verschijning gezien. En zo ontstond de officiële erkenning van de verschijning en stroomde de pelgrims en bedevaartgangers toe. Bernadette zocht ondertussen haar heil in het klooster in Nevers, ze werd slechts 35 jaar oud en werd heilig verklaard.

De Grot van Massabielle

De Grot van Massabielle en de bron bij de grot lag destijds buiten de stad in een begroeid gebied. Heden ten dagen is rondom de grot een groot plein aangelegd, je kunt langs de grot oplopen, mensen willen de grot aanraken en er staat een altaar. Op de plek waar Bernadette Maria zag is een beeld in de grot geplaatst. Boven op de grot Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis gebouwd. Rechts van de grot kun je Lourdeswater tappen en is een doophuis. Voor de Basiliek is een groot plein aangelegd waar missen worden opgedragen en de lichtprocessie start.

Ons bezoek dan

In het totaal zijn wij twee maal in Lourdes geweest. We zijn niet echt gelovig dus is onze beleving een andere dan van een gelovig iemand. Het bezoek was erg indrukwekkend en zet je ook wel aan het nadenken over zaken als geluk en gezondheid.

Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis

Wij gingen in de avond om de lichtprocessie te zien, geen idee wat we konden verwachten maar het zou om 21 uur beginnen. Voordat we het terrein van de basiliek betraden liepen we langs de vele winkels op met kaarsen, Mariabeeldjes, watertanks en rozenkransen.

Eenmaal op het plein voor de Basiliek aangekomen kijken we onze ogen uit. De diversiteit aan mensen wat hier rond loopt is enorm. Van nonnen en priester tot gezinnen met kinderen. We lopen eerst richting de rivier de Gave waar zich de grot bevind. We sluiten aan in de rij om de grot van dichtbij te bekijken. Voor ons staat een blinde man die alles op de tast doet, hoopt hij hier op zijn wonder ? Er zijn in ieder geval 69 wonderbaarlijke genezingen erkend. Met respect passeren wij de grot, er is een bron achter glas zichtbaar, de kaarsenboom brand en we zien het welbekende Mariabeeld met de blauwe sjaal.

Plattegrond Lourdes rondom de grot. In rood de grot, de bron en kaarsjes.

Lourdeswater

Bernadette verklaarde dat de verschijning zei: “Kom en drink bij de fontein en was je daar“. Redenen voor de pelgrims om het water als wonderbaarlijk te beschouwen. Voorbij de grot zijn dan ook meerdere tappunten gemaakt om Lourdeswater te tappen en mee naar huis te nemen.

Tappunten Lourdeswater

Je moet wel geduld hebben want het water druppelt heel langzaam uit de kraan. Koop je een 5 liter tank dan heb je wel even tijd nodig om deze te vullen. Er is ook een mogelijkheid om te baden in het koude water, de ultieme beleving van de pelgrim.

Een Mariabeeldje met Lourdeswater gevuld.

Kaarsjes opsteken

Aan de overzijde van de rivier is de plek waar je een kaars aan kunt steken. Onder verschillende overkappingen branden kaarsen. Ze zijn er te koop van klein tot dikke kaarsen van 500 euro. Ironisch genoeg zijn de laatste 2 overkappingen afgebrand.

Selfies en andere foto’s

Wat grappig is dat ik hier vaak gevraagd werd om voor mensen even een foto te maken, ik kreeg dan hun toestel of telefoon in de hand gedrukt. Ook leuk dat de oudere mensen ook zo begaan zijn in het vastleggen van hun moment in Lourdes.

Fotograferen en fotografeert worden

Dan de lichtjesprocessie

Tegen negen uur gaan we naar grote plein voor de basiliek waar zich inmiddels honderden mensen verzameld hebben. Jonge mensen maar vooral heel veel oude mensen in rolstoelen die duidelijk het beste van hun leven achter zich hebben. Maar de meeste indruk maakt de jonge mensen die met hun gezondheidsproblemen hier op een wonder hopen.

De processie begint vooraf gegaan een een korte dienst in dit geval door een Vlaamse priester geleid. Daarna wordt het Mariabeeld naar voren gedragen en start onder luidt gezang de processie.

Beetje schaamtegevoel hebben wij wel om als gezonde toeschouwer dit vanaf de zijlijn te aanschouwen. Het maakt veel indruk op ons en doet ons nogmaals beseffen hoe fragiel gezondheid en geluk is.

De processie trek helemaal naar de achterzijde van het grote plein en draait dan weer terug naar de basiliek. Het is inmiddels aan het schemeren zodat de kaarsje mooi gaan oplichten. Vanaf de bovenzijde van de basiliek kijken we nogmaals naar de mensenmassa en gaan dan terug naar de auto.

Een paar dagen later zijn we overdag nog een keer terug geweest. Ook nu waren er weer veel mensen en leidden veel dingen tot verbazing.  We zijn even de basiliek ingelopen en bezochten de moderne ondergrondse Basiliek van Sint-Pius X die ook aan het plein ligt.

De ondergrondse Basiliek van Sint-Pius X

Daarna zijn we de stad ingelopen die zich klaarmaakte als startplaats van de touretappe de volgende dag. De oude stad zelf is een beetje om het kasteel heen gebouwd. Het heeft wat mooie architectuur maar je bent er vrij vlot uitgekeken. Het kasteel zelf hebben wij niet meer bezocht.

Lourdes aan de voet van de Pyreneëen

Lees HIER het reisverslag van de wandelingen die wij gemaakt hebben in de Pyreneëen vlak bij Lourdes.

Meer Frankrijk: