Roadtrip Slovenië, Bosnië en Kroatië

Roadtrip Slovenië, Bosnië en Kroatië

Voor de meivakantie 2019 besloten we met het gezien eens een kennismakings-roadtripje te maken richting de de Balkan, het noordelijk deel van oude Joegoslavië. Ik had er veel goeds over gehoord en mooie foto’s gezien dus tijd om af te reizen. Omdat de reis richting Kroatië toch al snel 1300km is maakten wij er een roadtrip van met leuke stops onderweg.

Dag 1: München en Oostenrijk

De wekker gaat erg vroeg zodat wij om 6.00h in de auto zitten. We hopen op een filevrije reis door Duitsland zodat we op tijd in München zijn voor onze eerste stop. De grootste knelpunten rondom Karlsruhe en Stuttgart doorlopen wij vlotje zodat wij om 12.30h al in München aankomen. Voor mij is het de vierde keer dat ik deze stad aan doe. Klik hier of op de afbeelding om mijn reisverslag van München te lezen.

Daarna rijden we daar naar Oostenrijk, kopen bij de grens de vignetten voor zowel Oostenrijk als Slovenië, en rijden dan door tot aan Werfenweng. Hier overnachten wij op de prachtig op een Alm gelegen Samerhof. Wat is het daar al mooi zeg.

Werfenweng
Ferienhotel Samerhof

In de ochtend worden we wakker van schapen en een ezel. De lucht zit helaas potdicht. We ontbijten en vertrekken daarna weer richting zuiden. Het is zondag en lekker rustig op de weg. Het regent en als wij de Tauerntunnel naderen gaat de regen over in sneeuw en wordt het landschap wit. Tja, in het voorjaar kan het alle kanten uit. Helaas blijft het ook na de tunnel sneeuwen en regen. In de omgeving van Villach regent het alleen maar harder. Dan draaien we de Karawankentunnel in op weg naar Slovenië. In de buurt van Ljubjana trekt te lucht open. Bij Novo Mesto pauzeren we even waarna wij binnendoor over route 6 naar Karlovac rijden. Het is een slingerweg maar qua verkeer goed te doen.

Grensovergang

Ergens halverwege komen wij uit bij de grensovergang. Nu is Slovenië een Schengenland en Kroatië niet zodat ik een uitgebreide dubbele paspoort check plaats vindt. Landje uit en landje in wordt gecheckt en dat duurt al snel 20 minuten, iets wat wij al vergeten waren.

Karlovac en het Open Lucht Oorlogsmuseum

In het centrum van Karlovac stoppen we even om bij een pinautomaat om wat Kuna’s te scoren. Daarna rijden we door naar het zijden en als we de rivier de Korana oversteken komen we bij het Open Lucht Oorlogsmuseum uit. Hier staan tanks opgesteld, kanonnen, een straaljager en iets van een neergestort vliegtuig. Ook zijn een aantal kapotgeschoten gebouwen bewaard gebleven. Ik probeer de kinderen uit te leggen wat er hier nog niet zo heel lang geleden heeft plaats gevonden.

Open War Museum Karlovac
Open War Museum Karlovac

Slunj

Daarna rijden wij door naar Slunj voor ene voorproefje op wat komen gaat. Slunje ligt mooi in een dal vol met allerlei watervallen. Overal stroomt water langs en onder de gebouwen door. In een pizzeria tikken we een pizza weg.

Slunj, Kroatië
Slunj, Kroatië

Bihac, Bosnië

Na onze pizza rijden we door naar Bosnië. Ook hier weer een groot gebouw en overkapping bij de grens want hier gaat het buiten de EU. De grensstrook is kaal zonder bebouwing. Zonder problemen mogen wij het land in en slingert de weg verder richting Bihac.

Grensovergang Bihac, Bosnië

In Bihac aangekomen is het eventjes zoeken naar de locatie van ons overnachtingsadres. Het regent weer als wij ons mooie gelegen huisje betreden aan de voet van een serie watervallen gelegen. Het weer nodigt helaas niet uit om nog een een stukjes te gaan wandelen, jammer. We gaan dan ook met de auto richting de supermarkt voor de avondmaaltijd.

Bihac, Waterfall
Bihac, Waterfall

Bosnië kenmerkt zich weer door de moslims en hun minaretten. Bihac is in het verleden vaak van “eigendom” gewisseld tijdens oorlogen. Het is enige tijd het meest westelijke Europese puntje van het Ottomaanse Rijk geweest, vandaar de moslim invloeden. Tijdens de laatste oorlog is Bihac 3 jaar belegerd geweest maar niet ingenomen door de Serven. Het stadje heeft wel veel geleden.