IJsland – De Laugavegur

IJsland – De Laugavegur

Hvanngil
In de buurt van Hvanngil

  Hiken in IJsland – De Laugavegur

“De Laugavegur: een onbeschrijfelijk avontuur !”

Een lang gekoesterde wens komt uit: hiken in IJsland. Je krijgt nu eenmaal niet iedereen krijg je zo gek om met een rugzak de strijd met de elementen aan te gaan in het IJslandse Hoogland: de Laugavegur. Twee collega’s wel, die heb ik omgepraat om samen de 56 km lange 3 daagse hike van Landmannalauger naar Pórsmörk te gaan wandelen. Een tocht over een 1100m hoge pas, langs thermaal activiteiten, lava- en sneeuwvelden.

Kaart laugavegur
Routekaartje Laugavegur

Veel lees en speurwerk is er aan vooraf gegaan als we na een voorspoedige goedkope vlucht met WOW Air en dus weinig beenruimte, landen we op Keflavik. Wat moeten we meenemen, het weer, vervoer, etc., alles hebben we van tevoren bestudeerd om ons niet teveel te laten verassen.

Met de transferbussen van Reykjavik Excursions gaan we richting de stad. Het landschap is meteen al indrukwekkend. Links water en leuke huisjes en rechts lava gesteende en vulkaantoppen. Via het busstation worden we netjes voor de Reykjavik Campsite worden afgezet. Reserveren is niet nodig. We zetten de tent op, kopen gastankjes en besluiten dan richting het centrum te wandelen.

Het is fris en enigszins regenachtig. Wat meteen opvalt is de rust en dat alles ruim is opgezet. Bij de eerste de beste Subway kopen we heerlijke broodjes. Dan lopen we verder langs het water op waar het kunstwerk de Sólfar staat, een soort Vikingschip. Een stuk verderop staat Harpa opera gebouw.

Via de Lækjargata slaan we linksaf de Lækjargata in de overgaat in de Laugavegur. Dit is de winkelstraat van Reykjavik waarna de hike vernoemd is. Door de populariteit van de hike en dus de drukte, vergeleken IJslanders de hike met de winkelstraat zodat de hike deze naam kreeg. De bebouwing is mooi, anders zouden we zeggen. Hout en golfplaten maar dan in hele vrolijke kleuren. We sjouwen wat rond en lopen dan weer terug richting de camping.