Wandelparadijs de Saksische Schweiz

Wandelparadijs de Saksische Schweiz

In dit reisverslag neem ik je mee op 2 topwandelingen in het wandelparadijs Nationaal Park de Saksische Schweiz. We beklimmen de Basteibrücke en gaan de meest vreemde rotsformaties ontdekken.

Uitzicht Carolafels
De Saksische Schweiz – Uitzicht Carolafels

Het Nationale Park de Saksische Schweiz bevindt zich in het oosten van Duitsland vlak onder Dresden in de deelstaat Saksen. Het park is onderdeel van het Elbesandsteingebergte wat door de Elbe doorkruist wordt. Kenmerkend voor het gebied zijn de rotszuilen en rotsformaties die boven het landschap uitsteken. Een ideaal wandelparadijs dus en al 200 jaar een toeristische trekpleister.

Nationaalpark Saksische Schweiz

Indian summer

Het is vrijdag 18 september en een heuse Indian Summer met temperaturen van ruim boven de 20 graden lokken dit weekend veel toeristen naar de Saksische Schweiz. Onze camping in Konigstein staat dan ook propvol maar wij hebben toch een mooie plek aan de Elbe gevonden. Er is in Bad Schandau een wandelevenement wat veel weekendbezoekers trekt.

Kamperen aan de Elbe

Wandeling 1: De Basteibrücke

Maar goed, onze eerste wandeling staat gepland; een tocht naar de beroemde Basteibrücke. De Basteibrücke bevindt zich op de rotspunten vlak bij het plaatsje Rathen. De brug is gebouwd om de bezoekers aan het “hotel” wat hier op de berg staat een beter uitzichtplatform te bieden over de prachtige omgeving en het Elbedal.

Basteibrück Saksische Schweiz
De Basteibrücke

De Basteibrücke verbindt de rotsformaties Steinschleuder en Neurathener Felsentor over de kloof Mardertelle. Aanvankelijk was de brug in 1825 een houten brug maar deze werd in 1851 door het toenemend aantal bezoekers vervangen door een stenen brug. De lengte bedraagt 76,5 meter en overspant met zeven bogen dus de 40 meter diepe Mardertelle kloof.

Getting there…

De Basteibrücke is eenvoudig te bereiken vanaf de Hotelparkplatz vlak bij het Berghotel Bastei. Hier moet je wel een stuk voor omrijden om er te komen. Ben je slecht ter been dan is de wandeling naar het uitzichtpunt vanaf deze parkeerplaats goed te doen.

Wil je meer klimmen zoals wij dan kun je het rondje wandelen via Rathen en de Amselsee. Rathen is een autovrij dorpje, je kunt wel de auto aan de andere zijde van de Elbe parkeren op de Parkplatz Oberrathen en met het pondje oversteken. Een andere optie is parkeren aan de bosrand dik 1,5km buiten het dorp op de Wanderparkplatz am Gamrig. Wij kozen voor het laatste zodat onze wandeling 8km lang werd.

De wandeling

Het meest populaire en mooie rondje om te wandelen is dus vanuit Rathen langs de Amselsee op, via de Schwedenlöcher omhoog en dan via de Basteibrücke weer terug naar Rathen.

Wij liepen dat rondje maar pakten wat bonusmiles omdat we van de Wanderparkplatz am Gamrig startten en pas bij de Amselsee op het rondje aanhaakten. De Amselsee is een heel klein stuwmeertje alwaar je waterfietsen kunt huren.

Amselsee

Schwedenlöcher

Na een kleine twee kilometer door het dal gaan we linksaf omhoog via de Schwedenlöcher (Swedish Holes). De Schwedenlöcher is een pittige klim via voornamelijk trappen tussen de rotsen door. Er moet tweehonderd meter hoogteverschil overbrugt worden. Het is prachtig, neem er de tijd voor want anders loopt het zweet er aan alle kanten (zoals bij ons).

Schwedenlöcher
Schwedenlöcher

Check hieronder de timewarp video van de beklimming.

Pavillionaussicht

Boven aangekomen lopen we eerst naar het Pavillionaussicht punt, het staat met bordjes aangegeven. Hier hebben we een mooie eerste blik op de rotsformaties. De zon stond al wat laag zodat het hier lastig was mooie foto’s te maken.

Pavillionaussicht

Daarna volgen we de bordjes Bastei. We lopen langs de hooggelegen eerder genoemde parkeerplaats op en komen bij het hotel uit. Hierboven staan wat winkeltjes en eetgelegenheden. Het is op zijn zachtst gezegd nogal toeristisch. Wij waren hier in de namiddag zodat het gelukkig niet superdruk was.

Ferdinandstein

Voordat we de Basteibrücke op gaan slaan we eerst linksaf naar de Ferdinandstein. Dit is het beste punt voor een mooie foto van de Basteibrücke en moet je zeker niet overslaan. Het is even druk bij de trapjes omhoog maar omdat iedereen elkaar even de tijd en ruimte geeft kunnen we toch een goede foto maken.

Fantastisch uitzicht vanaf Ferdinandstein

De Basteibrücke dan

Daarna lopen we terug en gaan de Basteibrücke op. Het is inderdaad een oude brug met inderdaad hele mooie uitzichtpunten.

Op de Basteibrücke
Uitzicht over de Elbe

Klimmers proberen van onderuit omhoog te komen maar wij lopen gewoon over de brug en maken onze foto’s van de uitzichten.

Terug naar Rathen

Het pad pover de Basteibrücke gaat vanzelf weer over in een dalend pad tussen rotsen door naar het dorpje Rathen. Er volgen nog enkele zijweggetjes naar viewpoint die we bekijken.

De afdaling naar Rathen

Daarna is er nog een pad naar links direct naar de Amselsee maar wij gaan terug naar Rathen en strijken daar neer op een terras. Rathen is een leuk dorpje aan de Elbe met winkeltjes, terrasjes en hotels/pensions. Vanuit Rathen liepen we over de weg (klimmen) terug naar de parking.

Rathen
Rathen

Download hier de GPX:

Wandeling Basteibrücke GPX (543 downloads )

Of ga naar Wikiloc.com

Ga naar volgende pagina voor wandeling 2:
Route Bad Schandau -Schrammstrein – Carolafels – Kuhstall