Burgenroute Eifel

Burgenroute 18 km

Onderstaand een korte video van de 18 km lange Burgenroute ofwel de Burchtenroute van Hellenthal naar Blankenheim Bhf.

Beschrijving

De Burgenroute ofwel Burchtenroute is een Partnerweg van de Eifelsteig en loopt van Hellenthal naar Blankenheim Station. De lengte is 18km met zo’n 400m klimmen.

Tijdens de route passeer je 2 burchten. De bewegwijzering is met rode bordjes met een burcht erop uitgezet.

Hellenthal

Je start bij de kerk van Hellenthal. Hellenthal is een redelijke grote plaats met veel bedrijvigheid en de markante stuwdam in de Olef.

stuwdam hellenthal olef

Oleftalsperre

Via de hoofdstraat lopen we richting het toeristenbureau en dan verder omhoog naar de eerste klim. Na deze klim bereik je een plateau met mooie vergezichten.

Reifferscheid

Reifferscheid

Deze steken we over zodat we aan de andere kant bij de burcht van Reifferscheid uitkomen. De route gaat om het plaatsje heen maar het loont even onder de toegangspoort door te lopen en het stadje dat mooi op de rotsen licht te bezichtigen. Als we het dorp uitlopen hebben we nog mooi uitzicht op de kerk.

Reifferscheid

Hierna steken de Reifferscheider Bach over en klimmen we weer omhoog.

Burg Wildenburg

Het gaat wat op en af waarna we na enige tijd bij Burg Wildenburg uitkomen.

Burg Wildenburg

Hier genieten op een mooi terras van het uitzicht en een lekker soepje. De Burcht zelf bezoeken we niet.

De Biergarten Burgschänke

Na de pauze dalen we af en volgen we een hele tijd de Manscheider Bach. Deze steken we dan over en klimmen naar de rand van de dorpskern van Paulushof. Hierna gaan we weer het bos in…. de laatste 3 kilometers zijn alleen maar bos zonder noemenswaardige beklimmingen.

Vervoer ter plaatse

Wij parkeerden de auto op de parkeerplaats bij het station van Blankenheim. Er is een OV mogelijkheid maar die vonden wij te lang en omslachtig dus hadden we de fietsen meegenomen en gingen per fiets naar Hellenthal. We ontweken daarbij wel de drukke B258 en fietsten via de route via Schmidtheim.

De route

Burgenroute kaart

Download hier de GPX-file van de route:
Burgenroute / Burchtenroute (34 downloads)

Alles over Duitsland: