Hoogtepunten Skopje en Matka Kloof

Hoogtepunten Skopje en Matka Kloof

In juni 2023 gingen wij voor een korte citytrip naar Skopje in Noord Macedonië. We hadden 1 volle dag om de hoogtepunten van de stad te bezoeken tijdens een stadswandeling en omdat we nog wat tijd over hadden, zijn we nog op de Vodno Berg geweest en hebben we de Matka Kloof bezocht. Lees hier ons reisverslag en de wandelroute.

De reis

Vanaf Eindhoven Airport vlogen we op vrijdagavond met Wizz Air en kwamen daar rond 20.30h aan op het vliegveld. Via booking had ik ook maar direct de taxirit van 20 kilometer naar ons hotel geregeld zodat we bij aankomst vlot in het AEN Hotel-Old City aankwamen, centraal gelegen in de Oude Bazaar wijk. Verder dan een hapje eten in de wijk kwamen we vrijdag niet meer.

Skopje in Noord Macedonië dus…

Monument „Philip II of Macedonia“
Monument „Philip II of Macedonia“

Skopje is de hoofdstad en grootste stad van Noord-Macedonië, het fungeert als het politiek, cultureel en economisch centrum van het land. In 2000 jaar heeft de stad verschillende beschavingen verwelkomd, waaronder Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Slaven, wat heeft geleid tot een opmerkelijke mix van architecturale stijlen, religies en tradities. De stad in het hart van de Balkan heeft circa 600.000 inwoners en wordt gescheiden door de rivier de Vardar. Aan de oostzijde bevindt zich de wijk Old Bazaar en aan de westzijde de nieuwe modernere stad. Skopje werd in het verleden geregeld getroffen door aardbevingen. Het land Noord Macedonië is qua oppervlakte ongeveer 2/3 van Nederland en heeft 1,8 miljoen inwoners. Steden als Thessaloniki en Sofia liggen op 250 kilometer afstand.

De stad verkennen

Na het eenvoudige ontbijt gingen we dus de stad in om zo veel mogelijk hoogtepunten van Skopje te zien. Aangezien het bruisende leven in de Oude Bazaar pas rond 11 uur begint liepen we eerst richting de Vardar rivier waar we op een pleintje uitkomen. Vele beelden springen in het oog, de grootste is het Monument „Philip II of Macedonia“ omgeven door fonteinen.

Het pleintje wordt omgeven door de St. Demetrius kerk, de Nationale Gallery en de toegang tot de oude Stenen Brug.

De oude Brug – Kameni Most

Eén van de meest iconische hoogtepunten van Skopje is de oude brug, ook wel bekend als de Stenenbrug – Kameni Most. Deze prachtige brug, gelegen in het hart van de stad, overspant de Vardar-rivier en is symbolisch voor de stad. De brug dateert uit de 15e eeuw en heeft eeuwenlang dienst gedaan als belangrijke verbindingsroute tussen de oostelijke en westelijke delen van Skopje. De brug bestaat uit oude stenen bogen. Het uitzicht vanaf de brug is erg mooi.

De oude Brug - Kameni Most skopje
De oude Brug – Kameni Most

Project “Skopje 2014

…was een ambitieus project in Macedonië dat tot doel had om de hoofdstad Skopje een nieuwe culturele identiteit te geven. Het omvatte de renovatie en bouw van verschillende monumenten, bruggen en openbare ruimtes. Het project was omstreden vanwege de hoge kosten en het gebrek aan transparantie. Sommige critici beschouwden het als een politieke stunt om nationalisme aan te wakkeren. Ondanks de verdeeldheid heeft Skopje 2014 een blijvende impact gehad op de stadsarchitectuur en het toerisme, en blijft het een belangrijk onderwerp van discussie in Macedonië.

Macedonia Square

Als we de brug overgestoken zijn komen we uit op het Macedonia Square. Hèt plein van de stad, omgeven door statige gebouwen en een gigantisch standbeeld van Alexander de Grote op een paard, ook weer omhuld door fonteinen.

Macedonia Square skopje
Macedonia Square

MEPSO Hoofdkantoor en het Postkantoor van Macedonia

Vanuit het Macedonia Square lopen we langs het water op in noordelijke richting. Links van ons zien we een opvallend gebouw met enorme overdreven grote zuilen in de gevel. Dit blijkt het gebouw te zijn van de Mepso Energiemaatschappij, deze is volledig opgepimpt vanuit de socialistische bouwstijl naar de Griekse Romeinse bouwstijl.

MEPSO Hoofdkantoor skopje
MEPSO Hoofdkantoor
Postkantoor skopje brutalisme
Postkantoor

Bizar grote beelden van leeuwen staan bij de toegang tot de brug met op de achtergrond de ruïne van Fort Skopje. Deze bezoeken we morgenvroeg. We steken het kruispunt over en lopen de Boulevard Ilinden in. Rechts staat wederom een een groots gebouw, het parlementsgebouw.

Even verderop komen we uit bij het postkantoor van Macedonia. Dit gebouw is een product van het oude communistische tijdperk met zijn iconische bouwstijl; Brutalisme.

Parlementsgebouw skopje macedonie
Parlementsgebouw

Skopje – Macedonië en de EU

Juni 2023 – Noord Macedonië is sinds 2005 kandidaat lid van de EU. Vanaf die periode moet het land allerlei veranderingen en verbeteringen doorvoeren om lid te kunnen worden. Eén van de kwesties was het geschil met Griekenland omtrent de naamgeving. Dit geschil werd in 2019 gebroken door zich officieel Noord Macedonië te noemen. Hoewel Noord-Macedonië belangrijke vooruitgang heeft geboekt, zijn er nog enkele uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat het land volledig kan toetreden tot de EU. Een van die uitdagingen is het versterken van de rechtsstaat en het bestrijden van corruptie op alle niveaus van de samenleving. Het waarborgen van onafhankelijkheid en efficiëntie van de rechterlijke macht, het versterken van de vrijheid van meningsuiting en het beschermen van de persvrijheid zijn ook cruciale aspecten waarop Noord-Macedonië verdere vooruitgang moet boeken.

Kerk van Sint Clemens van Ohrid

We gaan linksaf en komen uit bij de Kerk van Sint Clemens van Ohrid, zeker een van de hoogtepunten van Skopje. Deze kerk is gewijd aan Sint Clemens, de apostel van de Slaven en de beschermheilige van de stad. Deze prachtige orthodoxe kerk werd in 1972 gebouwd. Het ontwerp van de kerk is geïnspireerd op de Byzantijnse architectuur, met zijn kenmerkende koepels en rijk versierde gevel. Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met prachtige fresco’s die Bijbelse verhalen en religieuze scènes afbeelden.

Kerk van Sint Clemens van Ohrid
Kerk van Sint Clemens van Ohrid

Als we de kerk inlopen zien we een soort “allerzielen” tafereel waar inwoners met een brood en wijn aan een tafel al biddend namen opnoemen van overledenen. Verder zien we de bezoekers bij afbeeldingen een gebedje doen. In de kapel steken we een kaarsje op.

Interieur Kerk van Sint Clemens van Ohrid

Moeder Teresa

We lopen weer terug naar het Macedonia Square en lopen de Macedonia Straat in. Ook hier weer veel standbeelden en kunst op straat en ook leuke cafés en terrasjes. We komen uiteindelijk uit bij het Moeder Teresa Huis, de beroemdste inwoonster van Skopje.

moeder teresa huis
Rechts het Moeder Teresa huis en links de Sint Constantine en Helena kerk

Moeder Teresa

Moeder Teresa was een inspirerende figuur in de 20e eeuw. Haar toewijding aan de dienstbaarheid aan de armen en behoeftigen in India, en haar oprichting van de “Missionaries of Charity”, hebben haar wereldwijd bekend gemaakt als een symbool van onbaatzuchtige liefdadigheid en mededogen. Ze ontving onder andere de Nobelprij voor de Vrede.

Het Moeder Teresa Huis is gratis te bezichtigen en biedt veel fotomateriaal en een indrukwekkend natuurgetrouw beeld van haar.

Museum of the City of Skopje

We strijken even neer op een terrasje, daarna lopen we de straat uit die eindigt bij het kenmerkende gebouw van het Museum van Skopje. De grote klok op de gevel verraad dat dit een oud stationsgebouw is. Wij gingen niet naar binnen maar het museum bevat ruim 20.000 voorwerpen over de geschiedenis van de stad.

Museum of the City of Skopje
Museum of the City of Skopje

De Zelen Pazar ofwel Groene Markt

We gaan linksaf en lopen tussen een aantal flats door waar de “gewone man” woont. We zien mensen lopen met tassen die allemaal uit dezelfde richting komen dus gaan wij ook die kant op en zo belanden we onverwacht op een leuke markt met veel versproducten maar ook kleding. De markt heet de Zelen Pazar wat “Groene Markt” betekent, dit zijn de leukste plekken om onder de mensen te komen.

Zelen Pazar Groene Markt skopje

Prijzen en telefonie

Noord Macedonië hanteert de munt de Dinar. Bij het pinnen zul je zien dat er behoorlijke percentages worden ingehouden voor de wisselkoers. Ze zijn dol op euro’s dus op veel plaatsen kun je ook met de Euro terecht. Het land zit niet bij de EU en mede daardoor kon ik niet gebruik maken van mijn bundel m.b.t. roaming. Check dit na wat het verschilt per provider.

Het Woman Warrior Park

We verlaten de markt en lopen weer richting de rivier en komen uit bij het Woman Warrior Park. Dit park is gewijd aan vrouwelijke strijders en activisten. Het park biedt een groene omgeving met veel sculpturen en kunstwerken die gender-gelijkheid en empowerment moeten benadrukken. Naast het park staat de Macedonia Gate die weer toegang biedt tot het Macedonia Square.

Woman Warrior Park

Macedonia Gate

Vanuit het park zien we al de opmerkelijke Macedoniä Gate staan. Dit “Arc de Triomph” -achtig bouwwerk is rond 2012 gebouwd in het kader van “Skopje 2014”. De boog is gewijd aan het verleden en geschiedenis van Macedonië.

Macedonia Gate Skopje
Macedonia Gate Skopje

De Brug der Beschavingen en het Archeologisch Museum

Na de Gate lopen we weer verder via het Macedonia Square naar de rivier. Links de oude brug en rechts de Brug der Beschaving bomvol met allerlei beelden. De brug verbind de westoever met het dominante gebouw van het Archeologische Museum. Alweer een bizar bouwsel aangezien ook dit allemaal nieuw is. Zuilen in Romeinse stijl moeten de stad aanzien geven en het nationale gevoel bevorderen…

Brug der Beschavingen en het Archeologisch Museum

Aan de achterzijde van het Archeologisch museum bevinden zich nog 2 grote concertzalen. Het National Opera en Ballet, een futuristisch gebouw uit de jaren 60. Naast dit gebouw is in het kader van “Skopje 2014” het Macedonian Philharmonic gebouw neergezet.

Macedonian Philharmonic gebouw
Macedonian Philharmonic gebouw

De wijk Oude Bazaar met de Bit Pazar

Het is inmiddels lunchtijd dus komt het goed uit dat we net de Oude Bazaar wijk in lopen. Hier barst het van de leuke eettentjes. We genieten van de typische Macedonische grill met salade. Als we het op hebben dwalen we verder door de straatjes van de Oude Bazaar. Er is van alles te koop, van toeristische souvenirs tot gouden kettingen. De straatjes zijn ook leuk en trendy aangekleed.

Oude Bazaar skopje
De wijk Oude Bazaar

Wat je zeker niet mag missen is de Bit Pazar aan het einde van de Pokriena Carshia, zeg maar de echte bazaar. Het is een levendige en kleurrijke marktplaats waar een breed scala aan producten wordt verkocht, variërend van verse groenten en fruit tot kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen, elektronica en nog veel meer. Het is natuurlijk ook een ontmoetingsplaats.

Na ons bezoek aan de bazaar gaan we even terug naar het hotel om ons een beetje op te frissen. Het is inmiddels bijna drie uur.

Uitgaan in Skopje

We zijn niet echt op stap geweest in Skopje. Wel hebben we hier en daar wat gedronken. Het prijspeil is een stuk lager dan in Nederland. Je betaald 2,50 euro voor een halve liter bier. Veel cafés en pubs kwamen we tegen in Old Bazaar, Јорганџиска en in de Macedonia Street.

De berg Sredno Vodno en het Milleniumkruis

We zijn hier maar 1 dag dus gaan we onze tijd niet verdoen en regelen bij het hotel een auto met chauffeur die met ons op pad gaat. Onze eerste stop is het grondstation van gondellift op de berg Sredno Vodno. We moeten even wachten maar dan kunnen we met de gondel naar boven, naar het Millenium Kruis.

Sredno Vodno Milleniumkruis
De lift omhoog naar Sredo Vodno met panorama over Skopje

Overal vanuit de stad kijk je op het enorme stalen Milleniumkruis (Mileniumski Krst) dat zich boven op de berg bevind. Het kruis is 66 meter hoog en staat op 1066+ hoogte op de berg Sredno Vodno. Het werd opgericht ter ere van het 2000-jarig bestaan van het christendom en als symbool van het geloof van de Macedonische bevolking. Vanaf deze plek heb je prachtig uitzicht over de stad en het achterland. Natuurlijk is het kruis ook te voet bereikbaar.

Milleniumkruis Mileniumski Krst
Het Milleniumkruis

Als we meer tijd hadden waren we vanaf dit punt naar de de Matka kloof gewandeld, zo’n 10 kilometer lopen. We nemen echter weer de lift naar beneden waar de chauffeur op ons staat te wachten.

Matka Kloof

We stappen in de taxi en rijden naar de 20 kilometer verderop gelegen Matka Kloof. We moeten een klein stuk lopen om bij de kloof uit te komen.

De Matka-kloof is een diepe kloof gevormd door de stuwdam in de Treska-rivier, omgeven door hoge kliffen en weelderige vegetatie. Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen, kristalhelder water en indrukwekkende grotten.

Stuwdam Matka Kloof
Stuwdam Matka Kloof

De naam “Matka” komt van het Macedonische woord “matka”, wat “moeder” betekent. Het verwijst naar de vruchtbaarheid en de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen die in het gebied te vinden zijn. Bezoekers kunnen genieten van boottochten op de rivier, wandelingen maken langs de gemarkeerde paden en deelnemen aan activiteiten zoals kajakken, klimmen en grotverkenning. Er zijn ook historische bezienswaardigheden te vinden, zoals het Matka-klooster, dat dateert uit de 14e eeuw.

Matka-klooster

Wij lopen de kloof in over de smalle rotsachtige paadjes. Het is zo in de namiddag en erg rustig zodat we optimaal van de stilte en rust kunnen genieten. We lopen ongeveer 500 meter de kloof, passeren het Klooster van St. Andrea en wat restaurantjes. Daarna gaan we weer terug en pakken nog even een drankje op het terras.

matka kloof

Terug in het hotel douchen we en gaan in de avond nog wat eten en lopen we nog een keer naar de Stenen Brug.

Fort Skopje ofwel Kale Fortress

We vliegen om 13.30h weer naar huis dus hebben we voor de middag nog tijd genoeg om even Fort Skopje te bezoeken. Vanuit de Oude Bazaar is het een klein stukje omhoog.

Fort Skopje Kale Fortress
Fort Skopje ofwel Kale Fortress

Via de Mustafa Paša moskee komen we uit in het park dat tegen de muren van het fort ligt. De oude toegangspoort met houten brug over de ‘gracht’ is niet in gebruik. We lopen linksom waar we hogerop het fort in kunnen.

Over het Kale Fortress

…ook bekend als Skopje Fortress, is een historisch fort gelegen op een heuveltop in het oude gedeelte van Skopje. Het fort heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse tijd. Het diende oorspronkelijk als een strategisch verdedigingswerk en bood bescherming aan de stad Skopje tegen invasies en aanvallen. Het fort heeft verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan gedurende de eeuwen, waarbij het diende als residentie voor koningen, militaire basis en administratief centrum.
walls towers fort skopje
De muren en toren van Fort Skopje

Het Kale Fortress is omgeven door dikke muren en torens, en het biedt een panoramisch uitzicht over de stad Skopje en de Vardar-rivier.

We genieten van het uitzicht over de rivier, het stadion, de stad en de bergen op de achtergrond.

Hierna gaan we weer terug naar het hotel en zit onze trip er weer op.

Suggestie wandelroute – stadswandeling Skopje