Barcelona in 1 dag

Barcelona in 1 dag

Barcelona in 1 dag, tja? Dat is dus gewoon niet te doen maar we kunnen wel een goede poging wagen een goede indruk van de stad te krijgen.

Palacio National Barcelona

Heel onlogisch is het trouwens niet dat je maar 1 dag Barcelona aandoet. Hoeveel mensen verblijven er niet langs de costa’s of in het Franse Languedoc en willen van daaruit toch even een dagje deze prachtige stad aan doen? Nou, hier dus een idee hoe je het aan zou kunnen pakken. Uiteraard zijn er oneindig veel alternatieven te bedenken.

Getting there…

Wij vertrokken vanuit omgeving Perpignan in Frankrijk. Gewapend met de visa card reden we de snelweg op en stonden binnen korte tijd aan de Spaanse grens en reden we Spanje binnen. Rechts van ons tekenen de besneeuwde toppen van de Pyreneeën strak af tegen de fel blauwe lucht.

Pyreneeën
Onderweg, zicht op de besneeuwde Pyreneeën

De Spaanse tolwegen werken hetzelfde als de Franse dus dat was geen probleem. Ons idee was een parkeergarage te zoeken aan de noordrand van de stad vlak bij een metrostation en diht bij de snelweg. Dit hebben we van tevoren uitgeplozen en we kozen voor “Aparcament Municipal Plaça del Fòrum” aan de B-10. Je rijdt vanaf de snelweg zo de parkeergarage in en loopt er aan de andere kant uit waar je in de Carrer de Llull het metrostation El Maresme/Fòrum vindt. Parkeren is er overigens niet goedkoop. Wij waren zo’n 30 euro kwijt, maar alles beter dan een leeg geroofde auto. Vanuit de Costa’s kun je natuurlijk ook de trein pakken wat je naar het centraal station brengt alwaar je met de metro alle kanten op kunt.

Sagrada Familia

Ons reisgezelschap bestond uit 3 tieners en 2 volwassenen. Hierop moet het reisprogramma aangepast worden anders krijgen we scheve gezichten. We beginnen dus eerst met iets serieus nu het nog kan, de Sagrada Familia. We kopen 10 rittenkaarten omdat dat simpelweg goedkoper is dan 5 dagkaarten. Ik haal het kaartje 5x door de automaat en stappen op de gele lijn naar La Pau en stappen over op paars tot aan de Sagrada Familia. Als we uit de metro komen staan we meteen oog in oog met dit wereldberoemde nog steeds niet voltooide werk van Gaudi.

Sagrada Familia
Sagrada Familia

De Sagrada Familia is natuurlijk een niet te missen highlight van Barcelona. We gaan niet naar binnen maar doen een rondje voorlangs, maken wat foto’s tussen al het gekrioel van de vele toeristen. Het boeit de kinders niet echt dus hebben ze de weg naar de metro terug weer snel in het vizier. Op naar de Arc de Triompf.

De Arc de Triompf en Parc de Ciutadella

De Arc, opgetrokken uit rode bakstenen, is in tegenstelling tot andere beroemde Triomfbogen geen militair bouwwerk maar diende als ingang van de wereld tentoonstelling in 1888. Deze werd in het nabijgelegen Parc de Ciutadella gehouden.

 Arc de Triompf Barcelona
De Arc de Triompf

We lopen onder de boog door richting het park. Het is hier al meteen minder druk en prettiger vertoeven in het zonnetje. Als we in het park aankomen slaan we linksaf richting het De Font de la Cascada, een fantastische fontein. Ook de begroeiing in het park doet erg tropisch aan. Het is prachtig en menig schilder heeft zijn ezel opgesteld in het park.

Font de la Cascada
De Font de la Cascada
Parc de Ciutadella Barcelona
Parc de Ciutadella Barcelona

We lopen in zuidelijke richting en verlaten het park richting de Av. del Marquès de l’Argentera waar zich het central station bevindt.Tegenover het station slaan we al weer rechtsaf de Carrer del Comerç in en komen uit bij de Antiek Markthallen.

oude markthal Barcelona

Het is inmiddels middaguur dus tegenover de hal gaan de we de Caso Nova in voor tapa’s. We bestellen verschillende soorten kleine gerechtjes waarvan we eigenlijk niet eens weten wat we bestelde. Het is allemaal heerlijk.

Basilica de Santa Maria del Mar

Gesterkt door de tapas kunnen we weer op pad. Via de plataan-rijke Passeig del Born lopen we richting de Basilica de Santa Maria del Mar. Aan de voorzijde van de kerk bevindt zich een leuk pleintje maar belangrijke nog, ook een toeristenwinkeltje met truien. Het zonnige schreeuwde om luchtige kleding maar de temperatuur in combinatie met de wind en schaduw van de smalle straatjes zijn toch echt te koud voor een shirt. De vriendelijke verkoper geeft ons vette korting en zonder kou kunnen we weer verder. Dieper de oude stad in.

Basilica de Santa Maria del Mar Barcelona
Santa Maria del Mar
Basilica de Santa Maria del Mar Barcelona

Via de Carrer del Argenteria sjouwen we naar de Paça de l’Angel. Via de Carrer de la Tarineria komen we bij een binnenplaats uit, slaan hier links af en belanden aan de achterzijde van de Catedral de Barcelona.

We lopen langszij en komen uit aan de voorzijde op het sfeervolle plein, de Placita de la Seu en Plaça Nova. De facade van de kerk is erg mooi. Op het plein staan leuke antiekkraampjes waar we wat rondsnuffelen.

Catedraal Barcelona
Catedral de Barcelona

Via de Carre del Bisbe lopen we weer tussen de oude gebouwen naar het Plaça Sant Jaume. Hier gaan we rechtsaf de Carrer del Call in en een eindje verderop weer rechtsaf zodat we bij de Basílica de Santa Maria del Pi uitkomen.

Santa Maria del Pi

Er is een gezellig pleintje voor de kerk. We gaan niet naar binnen. Als we voor de kerk staan gaan we rechts en daarna weer meteen rechts zodat we op de Ramblas uitkomen.

Barcelone in 1 dag | De Ramblas

De Rambles was eigenlijk gewoon een afwateringsriool van vroeger dat afliep naar zee maar is in de loop der jaren toch maar bestraat. Het middendeel is een wandelgebied met allerlei kraampjes en terrasjes. Ook is het het domein van de zakenrollers, balletje balletje truc etc..

Ramblas Barcelona
De Ramblas

Barcelone in 1 dag | Mercado de La Boqueria

Wij steken eerst over en duiken de markthal de Mercado de La Boqueria in. Dit vinden de kids helemaal geweldig. Veel kraampjes zijn er tegenwoordig op de toeristen gericht maar je vindt er nog steeds en groentes, fruit, kruiden, schapenkoppen, vis en nog veel meer.

Mercado de La Boqueria vleesmarkt Barcelona
Mercado de La Boqueria
Mercado de La Boqueria Barcelona
Mercado de La Boqueria
Fontein de Canaletes
Fontein de Canaletes

Wij nemen een smoothy. We lopen een stuk de Ramblas af, gaan wat winkeltjes in en lopen de Ramblas weer op. Als we vlak bij de Plaça de Catalunya zijn zien we links de beroemde Fontein de Canaletes. Een ontmoetingsplek en wie hier uit drink komt zeker terug in Barcelona.  Aangekomen op het Plaça de Catalunya vermaakt de rest zich met de duizenden duiven.

Plaça de Catalunya Barcelona
Plaça de Catalunya

Twee mooie grote fonteinen sieren het plein, de plek waar menig voetbalfan zijn feestje gevierd heeft. Hier duiken we weer de metro in op weg naar Camp Nou wat niet mag ontbreken tijdens onze Barcelona in 1 dag trip.

Barcelone in 1 dag | Camp Nou

We stappen uit bij Collblanc en lopen de Carrer de Ojèn in op naar het stadion van Barca. Tja, wie niet in Camp Nou is geweest heeft Barcelona niet gezien of begrepen. Voor mij hoefde het niet per cee maar voor de kinders zeker wel. Bij de ingang wel eerst even 25 euro per persoon neertellen voor de Experience Tour en dan mogen we naar binnen. Camp Nou is in 1957 gebouwd en daarna verschillende keren uitgebouwd tot ruim 99.000 plaatsen. De volgende verbouwing is alweer gepland.

Camp Nou Barcelona
Camp Nou Barcelona museum

Het eerste deel van de Experience Tour is het museumdeel met vele bekers, gouden schoenen, shirt en foto’s. We zien een aantal bekende Nederlanders in de vitrines zoals Cruyf en Van Gaal. Daarna gaan we het stadion in. Eerst van boven en daarna via de spelerstunnel vanaf het veld en de dug-out. Vervolgens worden we naar de perstribune geleid en de kleedkamer van de gasten.

Camp Nou Barcelona Stadion
Camp Nou

Uiteindelijk na weer wat museumstukken komen we uit in de grote shop waar je de rest van je portemonnee kunt omdraaien. Wij verlaten Camp Nou en gaan richting metro station Palau Reial.

Barcelone in 1 dag | Plaça Espanya

Arena de Barcelona
Arena de Barcelona

Bij station Plaça Espanya stappen we uit. We staan aan de rand van het grote plein en zien aan de overzijde de oude Arena van Barcelona. Heden ten dagen omgebouwd tot winkelcentrum. We lopen de andere kant op richting het Palacio National. De laan is opgaand en aangekleed met beroemde gekleurde fonteinen. Het is echter nog vroeg, de fonteinen geven pas hun show als het donker is.

Palacio National Barcelona
Palacio National Barcelona

Het wemelt hier weer van de toeristen en dus ook van de verkopertjes. Als een motoragent opduikt is het even paniek en wordt alle handelswaar snel ingepakt. Veel meer viel er vandaag niet te beleven en moe als we zijn besluiten we richting de auto te gaan. We maken nog even een korte stop om nog een Burger King aan te doen. Daarna toch naar de auto en voor het echt donker is zijn we de stad uit… Barcelona in 1 dag.

Meer Spanje: