Eifelspur – Münstereifelsteig 21 km

Eifelspur – Münstereifelsteig 21 km

Zin in een pittige wandeling met meer dan 400 hoogtemeters? Een wandeling door diepe bossen afgewisseld met indrukwekkende weidse vergezichten, door dorpjes en langs kapelletjes? Dan is de Eifelspur Münstereifelsteig iets voor jouw tijdens je verblijf in de regio Bad Münstereifel.

Eifelspur Münstereifelsteig Münstereifel
Eifelspur – Münstereifelsteig

Startpunt Münstereifelsteig

Deze mooie wandelroute begint in de noordwestelijke Eifel even ten zuiden van het mooie Bad Münstereifel bij Eicherscheid. Het startpunt is de parkeerplaats even ten zuiden van Eicherscheid, Bodenbachtal (50.529444, 6.783222 / 50°31’46.0″N 6°46’59.6″E). Deze ligt op ongeveer 300+ NAP, zo’n beetje het laagste punt van de route. Er staat een groot informatiebord met kaart. De route is uitgezet met bordjes maar het is aan te raden deze als GPS op de telefoon bij te houden. Wij misten een paar bordjes en liepen onverhoopt 1,5 km teveel.

Bodenbachtal Munstereifelsteig wandeling routebeschrijving
Routebeschrijving bij parkeerplaats Bodenbachtal

Het begin van de wandeling, het Münstereifeler Wald

We starten de wandelen en zien vlak voorbij het startpunt een grote dam door het dal van de Erft liggen. Deze is aangelegd ten als hoogwater opvangbekken. Deze laten we rechts liggen, we lopen het bos in waar het pad langzaam ophoog kruipt. Het wordt stil in het bos en 2 reeën schieten voor ons weg. Gestaag klimmen we verder omhoog, dieper het Münstereifeler Wald in.

Münstereifeler Wald

Als we denken dat we bijna boven zijn gaat de route toch weer verder omhoog. Na een dik half uur klimmen raken we aan de rand van het bos waar de eerste vergezichten en gloeiende heuvels zichtbaar zijn. Het is prachtig en we genieten volop. Het is ook hier waar we een paaltje missen en een kwartier te ver de verkeerde richting oplopen. Omdraaien dus.

munstereifelsteig
Steeds vaker vergezichten…

Terug op de route klimmen we weer verder door steeds opener landschap. We komen boven de 500 meter uit en de kunnen steeds meer van ons af kijken. Uiteindelijk steken we de Römerstrasse L113 over en zien de Michelsberg met 586 meter hoogte voor ons liggen. We moeten nog een klein stukje klimmen door een weiland en komen dan uit bij de kruisweg naar de Michaelskapel.

Het laatste stukje klim naar de Michelsberg 586+

St. Michaelskerk en de Michelsberg 586+

Prachtige statige met groen bemoste kruizen duiden de weg naar boven waar we uiteindelijk bij de St. Michaelskerkl uitkomen.

Kruisweg St. Michaelskerk Michelsberg münstereifel
Kruisweg naar de St. Michaelskerk

De Rooms katholieke Sint Michaelskapel dateert al uit 1500. De kapel is een aantal keren verwoest door bliksem en brand. De deur was helaas gesloten dus konden we niet het interieur bekijken. Aan de buitenkant is een open kapel waar Jezus dood op een altaar ligt omringt door zeven personen

Michaelskerk Munstereifel Jezus altaar kapel
Het tafereel aan de achterzijde van de St. Michaelskerk

Geschiedenis Michelsberg of Mahlberg

De Michelsberg is het hoogste punt in de omgeving van de stad Bad Münstereifel. Het uitzicht strekt zich uit in zuidoostelijke richting tot aan de Vulkaaneifel. De basalttop van de Michelsberg is, net als de verhogingen van Hoher Acht, Nürburg, Hochkelberg en Aremberg, ook een uitgedoofde vulkaan uit de geologische periode van het Tertiair. De Eifel-vulkanen kunnen worden toegewezen aan een oudere en een jongere ontstaansperiode. De oudere vulkanen werden gevormd in het Tertiair, ongeveer 30 tot 45 miljoen jaar geleden. De jongere barstten uit in de Quartaire periode, tussen ongeveer 600.000 en 10.000 jaar geleden.

De Romeinen gebruikten de Michelsberg zo’n 2000 jaar geleden als een strategische plek om de omgeving in de gaten te houden en berichten door te geven vanwege het goede zicht rondom. Het diende voor de Franken tot ongeveer de 8e eeuw na Christus als een heidense plaats van aanbidding en hofhouding. Hierdoor kreeg de berg ook zijn oorspronkelijke naam “Mahlberg” (Frankisch Mahal of Mahl = hof).
Rond 1500 bouwden de graven van Manderscheid-Blankenheim de kapel, die nog steeds voor grote delen intact is. Tot heden is de kerk nog steeds een bedevaartsoord is voor de verering van Michael en de oorsprong van de huidige naam “Michelsberg”.

Aan de voorzijde van de kerk dalen we iets af en maken nog even een foto uit een onhandige hoek, de drone zat vandaag namelijk niet in mijn tas…

St. Michaelskerk op de Michelsberg 586 Münstereifel
St. Michaelskerk op de Michelsberg 586 Münstereifel

Na een klein stukje afdalen komen we bij een mooie picknick plaats. Vanaf comfortabele bankjes kunnen we onder het genot van onze meegebrachte broodjes en warme chocomelk genieten van het uitzicht.

Pick nick Michelsberg
Bankje Michelsberg

Fotoframe Eifelspuren

We pauzeren niet te lang want we zijn nog niet op de helft. Er volgt een afdaling waarbij we eerst het fotoframe van de Eifelspuren passeren. Ik kan het niet laten even te poseren.

Waterscheiding Ahr en Erft

Via Mahlberg lopen we weer door weilanden en bossen tot we ongeveer halverwege de route bij “Landgasthof zur Wasserscheide” en de waterscheiding van de Ahr en de Erft uitkomen. We hoopten bij het Landgasthof een lekker kop soep te kunnen scoren maar meer dan stamppot stond er niet op het menu. We laten het bij een drankje en eten onze meegebrachte broodjes onderweg wel op.

Wasserscheide Erft - Ahr Mahlberg Eicherscheid
Wasserscheide Erft – Ahr

Stevig doorstappen door Schönauer Wald

Schönauer Wald
Schönauer Wald

Na de Waterscheidingslijn volgt er een lang en recht stuk door het Schönauer Wald richting Schönau. Wederom schiet er een ree voor ons het pad over. We bevinden ons op de grens met deelstaat Rheinland Pfalz. Het is stil in het bos, er zijn geen mede wandelaars, we spotten alleen een enkele houthakker op een tractor. De herfstkleuren zijn intens mooi. Het pad draait naar rechts waarna we de Bülgesbach volgen.

De lucht begint wat te betrekken en als we bijna bij Schönau zijn valt er ook wat regen. We passeren een kapel en dalen dan af naar het dorp.

Schönau

In Schönau aangekomen kun je er een kanon afschieten. Het is er doodstil op straat en er zijn ook geen winkeltjes. Wel kent het dorp enkele leuke oude vakwerkhuisjes en een paar monumentjes.

Schönau vakwerkhuizen munstereifel
Schönau

We lopen het dorp uit en beginnen aan de laatste klim richting Eicherscheid. Het pad blijft breed en goed begaanbaar, wel zo fijn na de regen. We laten de buien achter ons en het zonnetje laat zich voorzichtig zien. Langzaam wordt het uitzicht weer prachtig.

Eicherscheid

Boven op de berg ligt het dorpje Bergrath. Het is niet bijzonder en voorbij het dorp dalen we af naar Eicherscheid. In Eicherscheid staan een paar vakwerkhuisjes, een kerk en een telegraafhuisje dat omgebouwd is tot nestplaats voor onder andere vleermuizen.

Eicherscheid
Eicherscheid

Wat ons nu nog rest is de Erft stroomopwaarts te volgen. Door de overstromingen van 2 jaar geleden is de route nog steeds omgeleid via de grote dam aan het begin van de route. Even later staan we weer op de parkeerplaats bij de auto waarna we richting Bad Münstereifel met de vele mooie vakwerkhuizen rijden voor een afsluitende Schnitzel.

Bad Münstereifel
Bad Münstereifel

De route

Download via de knop hieronder de route als GPX bestand voor op je telefoon.

Download “GPX Münstereifelsteig”

Munstereifelsteig.rar – 69 keer gedownload – 67,11 KB

Hoogteprofiel Münstereifelsteig:

Hoogteprofiel Münstereifelsteig

Meer wandelen in de Eifel