München

München

München, hoofdstad van Beieren en derde grote stad van Duitsland met bijna 1,5 miljoen inwoners. Nieuwsgierig? Let’s go!

Bayerische Staatsopera

Voor één ieder die wel eens richting Oostenrijk of Kroatië rijdt komt op de één of andere manier wel eens in de buurt van München uit. München is een mooie en grote stad en ondanks dat kun je met een tussenstop van 3 uur heel wat van de stad te zien krijgen. Wij bezochten de stad op weg naar Kroatië maar ik heb de stad ook al een paar keer vaker bezocht bij een beursbezoek.

De reis

De wekker gaat erg vroeg en zitten rond 6.00h in de auto. We hopen op een filevrije reis door Duitsland zodat we op tijd in München zijn. De grootste knelpunten rondom Karlsruhe en Stuttgart doorlopen wij vlotje dus zijn we 12.30h al in München. Voor mij is het de vierde keer dat ik deze stad aan doe.

Milieusticker

Voor een groot aantal Duitse steden geldt dat je alleen het centrum in mag met de auto als je een milieusticker hebt gekocht. Blijkbaar kun je je vervuiling daarmee afkopen. Ik heb een schone auto maar geen sticker dus parkeren wij de auto net buiten deze zone bij het metrostation Laimer Platz aan de Gotthardstrasse. Een sticker kun je via internet bestellen, houdt rekening met een week levertijd.

Metro / U Bahn

U-Bahn

Voor 12.80 euro kopen we een groepskaart waarmee we de hele dag met het gezin met de metro (U bahn) en tram (S Bahn) kunnen reizen. Leer hierover meer op de site van MVV. Met zo’n groepskaartje kun je met tot maximaal 5 personen reizen. Ideaal dus. Alle lijnen hebben een kleurtje en een nummer.

Odeonplatz

Wij reizen direct van de Laimer Platz met U5 naar de Odeonplatz. De Odeonplatz wordt opgesierd door onder andere de Theatinerkirche en de Feldhernnhalle. In de Feldhernnhalle staan 3 beelden van veldheren/militairen en die worden bewaakt door 2 leeuwen.

Feldhernnhalle
Feldhernnhalle
Theatinerkirche
Theatinerkirche

Park Hofgarten

Vanuit de Odeonplatz loop je zo via de grote ronde toeganspoort even Park Hofgarten in met onder andere de Diana Tempel en de Residentie van München.

Diana Tempel
De Diana Tempel

Wij liepen vanuit de Odeonplatz links van de Feldhernnhalle richting de Max Joseph Platz met het beroemde Operahaus.

Drückebergergasse

Viscardigasse / Drückebergergasse

Aan de achterzijde van de Feldhernnhalle bevind zich de Drückebergergasse ofwel de Viscardigasse. Dit straatje staat symbool voor het stille burgerverzet tegen het facisme in de jaren 30 en 40. Omdat hier een couppoging van Hitler in 1923 mislukt was werd er aan de zijkant van de Feldhernnhalle later door Hitler een monument opgericht voorzien van wachten waarbij elke pasant de Hitlergroet verplicht moest brengen. Om deze verplichte groet te omzeilen liepen de mensen om via dit straatje aan de achterzijde. Deze omweg is nu symbolisch in de bestrating vast gelegd.

Operahaus

Bij het Operahaus aan de Max Joseph Platz bevind zich een groot standbeeld van Koning Maximulian 1. Het is ook de omgeving van de dure winkeltjes zoals Gucci, Lius Vuitton en Chanel.

Het Operahaus met Maximilian

Hofbrauhaus

Vanuit het Operahaus lopen we richting de Platzl waar het beroemde Hofbrauhaus staat. We gaan er naar binnen en het zit er rond twee uur in de middag al stampvol met voornamelijk toeristen. Een hofkapel verzorgt gezellige Beierse muziek en de Biergarten is al open. Leuk om even rond te kijken maar we schuiven niet aan.

Hofbrauhaus
Hofbrauhaus

Viktualienmarkt

Wij wandelen door naar Heiliggeistkirche en de gezellige Viktualienmarkt. Hier barst het van allerlei eetkraampjes, levensmiddelen, bloemen en andere leuke dingetjes. Wij eten hier wat.

Marienplatz

Vanuit de Viktualienmarkt lopen we richting de Marienplatz. Links zien we de Peterskirche en om bij de Marienplatz uit te komen moeten we langs het Juliet Capulet standbeeld op waar je even over de borst moet aaien voor geluk. Vervolgens gaan we onder de toren van het oude stadhuis door waarna we echt op het imposante plein staan.

Natuurlijk springt het gigantische “nieuwe” stadhuis hier in het oog. Een prachtige gevel met ontzetten veel details en een bewegend klokkenspel maar ook een waterpartij en een standbeeld op een zuil sieren het plein waar het bruist van leven.

Hier begint de grote winkelstraat met alle soorten winkels en grote warenhuizen. Aan de zuidkant kun je nog naar de voorgevel van de Peterskerk en een paar honderd meter westelijk kun je rechts naar de werkelijk imposante Frauenkirche, ofwel de Münchener Dom. De dubbele torens zijn 99m hoog en de kerk is 108 meter diep. De kerk kan daarmee 20.000 staande bezoeker ontvangen.

Omdat wij op doorreis zijn gaan we verder richting de Karlsplatz waar wij de metro nemen terug naar de auto.

Verdere bezienswaardigheden die ik bij eerdere bezoeken aandeed.

Köningsplatz

In de waan van alle grote steden vond men het ook in München in 1815 noodzakelijk om groteske gebouwen en pleinen aan te leggen in Griekse stijl. men wilde ene tweede Athene creëren. Dit werd de köningsplatz. Ten tijde van Hitler werd dit plein een nazibolwerk zonder groen. Nu zijn er musea gevestigd en zijn de bomen weder gekeerd.

Frühlingsfest op de Thersienwiese

In het voorjaar is er op de Therisienwiese een groot Frühlingsfest. De Therisienwiese is bekend van het Oktoberfest. Deze kleinere uitvoering van het Oktoberfest is nog steeds erg groot maar zeker authentieker omdat het gehalte toeristen klein is. Check de stadsinfo of er wat te doen is.

Het Olympia Park

Tja, zeker als Nederlander moet je eens in het Olympiapark geweest zijn ene een bezoek aan het stadion gebracht hebben waar Nederland in 1988 Europees kampioen werd. Naast het stadion is het ene groot park met een biergarten en een grote Funkturm.

Allianz Arena

Wij bezochten de Allianz Arena waar wij een rondleiding kregen (geboekt). Dit grote stadion geschikt voor 75.000 bezoekers ziet er uit als een zwemband is de thuisbasis van Bayern Munchen.

Wat nog meer

Verder kun je nog de Englischer Garten bezoeken, Slot Nymphenburg en ten noorden van de stad het indrukwekkende Dachau Concentratiekamp bezoeken.