Gibraltar – bezienswaardigheden

Gibraltar – bezienswaardigheden

Tijdens onze roadtrip Andalusië bezochten we de bezienswaardigheden van Gibraltar. We bedwongen de rots waar we alle bezienswaardigheden, de big five, bezocht hebben. In dit reisverslag neem ik jullie mee, wat hebben we allemaal gezien en gedaan. Tevens beschrijf ik wat praktische tips.

rots Gibraltar
De rots van Gibraltar

De Rots van Gibraltar 426 meter indrukwekkend hoog en al duidelijk zichtbaar op ruim 40 kilometer afstand. Gibraltar, dat gekke stukje Engeland aan de rand van Europa, een stuk koloniaal gebied van het Verenigd Koninkrijk en dus eerst een grensovergang. Met de huurauto mogen we verzekeringstechnisch niet naar Gibraltar dus parkeren we de auto bij Aparcamiento Santa Bárbara aan de grensovergang en lopen naar de controle posten. Eerst EU uit en dan Gibraltar in en ja hoor, daar staat al meteen een Engelse telefooncel; welkom in het VK.

De landingsbaan oversteken

Gibraltar stad ligt één kilometer verderop, hier kunnen we op de bus stappen en naar het centrum gaan maar spectaculairder is gewoon lopen. Te voet moet je namelijk de landingsbaan van Gibraltar Airport oversteken en dat is natuurlijk wel bijzonder. De landingsbaan loopt dwars over de landtong die de Rots van Gibraltar scheidt van Spanje. Net als bij een spoorwegovergang lopen we voorbij de slagboom en zo staan we midden op de start- en landingsbaan, echt bizar en natuurlijk snel een foto maken voordat er een vliegtuig landt.

Voor het autoverkeer is tegenwoordig een tunnel aangelegd om de duizenden forenzen elke dag snel op de plek van bestemming te krijgen.

Landport Tunnel

We lopen Gibraltar binnen waar sinds 1929 gewoon rechts wordt gereden. Rechts ligt het Victoria Voetbalstadion waar alle interlands voor de kwalificaties van grote toernooien plaat vinden. Vlak voor het centrum staan we bij een soort vestigingspoort met een tunnel, de Landport Tunnel. Binnen zien we mooie schilderingen.

Hierna komen we uit op het Grand Casemates Square met terrasjes en fastfood tenten. Het plein gaat over in een winkelstraat. Het is zondag dus zijn helaas de meeste winkels gesloten en is het wat rustiger in het centrum. Architectonisch zien we niet veel wonderen.

Grand Casemates Square Gibraltar
Grand Casemates Square – Gibraltar

De Gibraltar Cable Car of toch niet?

Halverwege eten we wat bij een Engelse pub waarna we richting de Gibraltar Cable Car lopen. We willen namelijk met de kabelbaan de rots op. Bij aankomst blijkt echter dat de kabelbaan stil ligt, zogenaamd van wege de wind maar het waait amper. Als alternatief staan er allerlei touroperator mensen op te vangen om ze met een busje de rots rond te rijden met meerdere stops bij alle Gibraltar bezienswaardigheden; de zogenaamde Big Five van Gibraltar. Aangezien wij ons deze vakantie niet al te moe wilden maken klonk dat ook wel goed dus laten we ons voor 48 euro inclusief de vijf toegangsbewijzen de rots rond rijden waarbij onze gids ons van allerlei informatie voorziet.

De Big Five van Gibraltar

De term “Big Five” van Gibraltar verwijst naar de vijf meest iconische en populaire bezienswaardigheden op de Rots van Gibraltar. Deze attracties bieden een mix van natuurlijke schoonheid, historische betekenis en unieke ervaringen te weten:

  1. The Rock of Gibraltar: Deze iconische kalkstenen monoliet is het meest herkenbare symbool van Gibraltar. Het biedt spectaculaire uitzichten over de Straat van Gibraltar en heeft tal van wandelpaden en uitkijkpunten in het Upper Rock Nature Reserve (entree).
  2. St. Michael’s Cave: Een indrukwekkende kalksteengrot met prachtige stalactieten en stalagmieten (entree).
  3. Sky walk: Spectaculair uitzichtpunt met een glazen overhangende vloer (entree).
  4. The Great Siege Tunnels: Een historisch tunnelnetwerk uitgehouwen tijdens het Grote Beleg van 1779-1783, waar bezoekers kunnen leren over de militaire geschiedenis van Gibraltar (entree).
  5. Moorish Castle: Een middeleeuws fort dat dateert uit de 8e eeuw, met een rijke geschiedenis en een prachtig uitzicht over de stad en de baai van Gibraltar (entree).

Met de gids op pad

oude verdedigingsmuur Gibraltar
Een oude verdedigingsmuur – Gibraltar

Van onze gids vernemen wij dat door de eeuwen heen de Rots van Gibraltar één grote vestiging is geworden is. Het begon met muren en ouderwetse kanonnen waarna de verdedigingswerken steeds geavanceerder werden. Vanaf de Rots van Gibraltar heb je immer een goed overzicht over de Straat van Gibraltar, Afrika ligt op slechts steenworpafstand (van 12 kilometer). Wie de rots heeft kan de toegang tot de Middellandse Zee beheersen. Tegelijkertijd is de rots ook weelderig begroeid, de hoogte zorgt toch voor wat neerslag en het klimaat voor diversiteit aan begroeiing.

Pillars of Hercules

Onze eerste stop is bij de Pilaren van Hercules. De Oude Grieken noemden de Rots van Gibraltar al één van de stevige pilaren van Hercules. Aan de Afrikaanse kant wordt vaak de Jebel Musa (ook bekend als de Monte Hacho) in Marokko beschouwd als de andere pilaar. Beide vormen dus de stevige pijlers voor de toegang tot de Middelandse Zee.

Uitzicht Straat van Gibraltar - Pilaren van Hercules
Uitzicht over de Straat van Gibraltar – Pilaren van Hercules

Wat wij op dit uitzichtpunt zien is een mooi overzicht over de Straat van Gibraltar met aan de horizon Marokko. Aan de voet van de rots liggen veel schepen voor anker.

Het Upper Rock Nature Reserve

Upper Rock Nature Reserve Gibraltar
Het Upper Rock Nature Reserve op Gibraltar is een beschermd natuurgebied dat een groot deel van de bovenste helft van de Rots van Gibraltar beslaat. Bekend om zijn spectaculaire uitzichten, diverse flora en fauna, en historische bezienswaardigheden, biedt het bezoekers een unieke combinatie van natuur en cultuur. Het reservaat is de thuisbasis van de beroemde Barbary apen, evenals vele vogelsoorten en zeldzame planten. Bezienswaardigheden zoals de St. Michael’s Cave en de Great Siege Tunnels maken het een populaire bestemming. Het gebied speelt een cruciale rol in het behoud van de natuurlijke en historische erfgoed van Gibraltar.

De Grot van St. Michael

We rijden weer verder over een smalle weg steil omhoog tussen mooie begroeiing. We spotten de eerste apen. Dan komen we bij de Grot van St. Michael, één van de grote bezienswaardigheden van Gibraltar. De Grot van St. Michael is een kalksteengrot die bestaat uit een complex netwerk van holen en tunnels. Ook is er een concertzaal in de belangrijkste ruimte, de “Upper Hall” met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Met een lichtshow wordt een heilig persoon (St. Michael?) indrukwekkend afgebeeld. In WOII werd de grot ingericht als noodhospitaal. Ondertussen springen de apen rond de auto’s om te kijken of er wat te stelen valt.

Grot van St. Michael - Gibraltar
Grot van St. Michael – Gibraltar

De Berber apen van Gibraltar

De Barbary apen van Gibraltar, de enige wilde apen in Europa, zijn een iconisch en geliefd onderdeel van dit Britse overzeese gebied. Deze apen, die voornamelijk leven in het Upper Rock Nature Reserve, trekken jaarlijks duizenden toeristen. Hun oorsprong wordt vaak verbonden met Noord-Afrika, en ze zijn goed aangepast aan de menselijke aanwezigheid. Hoewel ze een toeristische trekpleister zijn, brengt dit ook uitdagingen met zich mee, zoals het voorkomen van ongewenste interacties. Beschermingsmaatregelen en toezicht door organisaties zoals de Gibraltar Ornithological and Natural History Society zijn essentieel om deze unieke apenkolonies te behouden en hun welzijn te waarborgen.

Skywalk Gibraltar

Een stuk verderop stoppen we bij de Skywalk van Gibraltar. Dit is het mooiste uitzichtpunt gemaakt van glasplaten. Je kijkt uit over de bergkam zodat je zicht het naar zowel de west als de oostzijde. Met name de oostzijde is spectaculair, je kijkt hier loodrecht naar beneden, bovenop Sandy Bay.

Skywalk Gibraltar
Uitzicht vanaf de Skywalk

We maken de nodige foto’s en gaan daarna weer afdalen aan de noordzijde.

Via een paar scherpe haarspeldbochten komen we uit bij het Military Heritage Centre. Hier wederom mooi uitzicht richting de noordzijde en over het vliegveld. We verlaten hier de groep en willen te voet verder.

Gibraltar Airport

Great Siege Tunnels

We lopen een stuk omhoog richting de Great Siege Tunnels. De Great Siege Tunnels op Gibraltar zijn een netwerk van tunnels die tijdens het Grote Beleg van 1779-1783 door Britse troepen werden uitgehouwen. Het beleg was een poging van Spanje en Frankrijk om Gibraltar van de Britten te heroveren. De tunnels werden uitgehakt om kanonnen strategisch te kunnen plaatsen voor verdediging. Ze boden uitstekende schietposities en beschutting tegen aanvallen.

St. George Hall Great Siege Tunnels Gibraltar
St. George Hall – Great Siege Tunnels

Bij aankomst worden we nog net niet belegert door hordes apen die behoorlijk brutaal zijn. Alle spullen goed wegstoppen en geen oogcontact…

Giraltar guns apen

We lopen door de tunnels, het is imposant om te zien wat men hier allemaal ruim 200 jaar geleden al gebouwd is. Van schietgaten voor kanonnen tot productieplaatsen voor munitie. De ruimtes zijn met poppen aangekleed en onverwachte geluiden moeten een bezoek tot een beleving maken.

Moorish Castle en de Queen Charlotte’s Battery

Te voet lopen we naar beneden en passeren het Moorish Castle, het is warm en we zijn verzadigd dus hebben we niet veel puf meer om hier uitgebreid door dit middeleeuwse kasteel rond te lopen.

Moorish Castle Queen Charlotte's Battery Gibraltar
Moorish Castle en de Queen Charlotte’s Battery

Uiteindelijk dalen we af tot we weer in het centrum zijn waar we een flinke fles water kopen om vervolgens weer het vliegveld over te steken richting de grens en auto.