New Delhi – hoogtepunten

New Delhi – hoogtepunten

In 2024 bezochten wij New Delhi in India en maakten een georganiseerde dagtocht langs allerlei hoogtepunten van de stad. Tevens bezochten wij de Taj Mahal in Agra. In dit reisverslag neem ik jullie mee op onze dwaaltocht door deze immens grote diverse stad.

Lotus Tempel - New Delhi
Lotus Tempel – New Delhi

Delhi dus, een stad met ongeveer 30 miljoen inwoners, gigantisch groot en enorm divers. Er worden meerdere talen gesproken en diverse geloven belijd zoals het hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme en sikhisme. De stad kent enorme armoede en tegelijkertijd ook weer een grote welvarende tak van de bevolking zoals bijvoorbeeld de IT sector. Delhi is onder andere bestuurd door het Delhi Sultanate, het Mughal Empire en kende de Britse overheersing.

Het bezoeken van een stad waar je ongeveer een dag voor uit moet trekken om er omheen te rijden is een uitdaging op zich. Ons bezoek van een dag beperkt zich dan ook tot een paar indrukken van Old Delhi en New Delhi; slechts enkele hoogtepunten van de stad. We boekten hiervoor een Private Dagtocht met gids want een beetje hulp is wel handig.

Op pad met Shaily

Dus rond een uur of negen worden we opgehaald door onze chauffeur en rijden we richting de oude stad, Old Delhi. Eerst via grote moderne wegen rijden we de steeds smallere en drukkere straten in. We pikken halverwege onze gids Shaily op, een leuke jonge enthousiaste meid die ons vandaag mee op sleeptouw neemt. Samen rijden we verder naar Old Delhi tot het niet meer verder gaat. Willen we Old Delhi in dan moeten we met de tuktuk verder.

riksja Old Delhi
Onze riksja

De riksja is een leuke en hilarische manier van reizen. Open, niet achter een raampje, hebben we het gevoel meer in contact te zijn met de omgeving. We wringen ons dus al toeterend door smalle straatjes samen met honderden andere riksja’s, tuktuks, scooters, brommers, motoren en voetgangers. Uiteindelijk komen we bij onze eerste stop uit; de Jama Masjid moskee.

De Jama Masjid

Alvorens wij de moskee mogen betreden moeten de schoenen uit. Dat doe ik netjes in de hoop dat de schoenen er nog staan als ik terug kom. Verder krijgen we nog een been bedekkende sarong om, daarna mogen we het plein op. Het is een prachtig gebouw met voornamelijk rode stenen. Vooral de koepels met de typische Perzische vorm zijn erg mooi.

Jama Masjid Delhi

Details Jama Masjid Moskee

De Jama Masjid moskee is het grootste islamitische gebouw van India. De moskee stamt uit de 17e eeuw, heeft een groot binnenplein waar duizenden bezoekers kunnen bidden. De voorzijde kenmerkt zich door 3 gigantische koepels met aan de buitenzijde minaretten van 40 meter hoog. Het gebouw zit bomvol reliefs en marmeren versierselen.

We lopen richting het gebouw waar we aan de voorzijde onder de bogen door lopen. Prachtige vormen en decoraties sieren de boel hier op.

Old Delhi – Chandni Chowk – Gadodia Market

Chandni Chowk is niet alleen een kruiden markt, maar ook een levendige en kleurrijke straat en buurt die de rijke geschiedenis, cultuur en tradities van Old Delhi uitstraalt. Het is heel chaotisch in de smalle straatjes. Overal lopen mensen, liggen mensen, hangen mensen, eten mensen, fietsen en rijden mensen en vooral… toeteren mensen.

Chandni Chowk ingang Fatehpuri Masjid
Chandni Chowk – ingang Fatehpuri Masjid

Door het drukke verkeer murwen wij ons richting de Gadodia Markt, de kruiden markt. Het duurt even, we staan vooral stil maar ondertussen kijken we onze ogen uit. Wat is hier veel te zien. Overal zijn mensen.

Onze riksja driver zoekt wat binnenwegen en zo komen we uiteindelijk in de buurt van de kruidenmarkt uit. We stappen uit en lopen een stuk door de straatjes. Het is een prachtig schouwspel. Hoe dichter we in de buurt van de kruidenmarkt Gadodia komen hoe meer mensen we met gevulde zakken zien sjouwen. Vanaf handkarren slepen ze het koopwaar in en uit de straatjes. We lopen de markt in en binnen een minuut moeten we allemaal niesen. De lucht hangt vol met peper… best lachen. Na honderd meter draaien we weer om en lopen weer terug.

Terug in de Riksja

Na wat zoekwerk vinden we onze riksja weer terug en begeven we ons weer in het verkeer. We koersen richting het oude station en vervolgens richting de Red Fort. De Red Fort is een oud groot en rood fort vanwaaruit de stad bestuurt werd. Een bezoek kost teveel tijd (wachtrijen) dus houden wij het bij een blik vanuit de riksja op het fort.

Red Fort - Delhi
Red Fort – Delhi

We naderen tussen de vele tuktuks weer de rand van het oude Delhi en stappen hier weer over op de auto en zetten koers naar de Hindu tempel Swaminarayan Akshardham. Hiervoor steken we de rivier de Yamuna over en zien de grootse bovengrondse metrolijnen. De Delhi Metro is eind jaren 90 geïntroduceerd en een goede poging de verkeerschaos in deze grote metropool te bedwingen.

Swaminarayan Akshardham

We komen uit bij het enorme complex van de Swaminarayan Akshardham. Er is een groot parkeerterrein en we zien vele mensen deze kant op lopen. Bij de ingang worden we grondig gecheckt. Niets van elektronica mag het complex binnen. Nog niet eens een lege batterij van de GoPro. Beetje overdreven maar goed. Het complex is erg mooi maar ja, ik heb er geen foto’s van dus dan maar deze van Wikipedia.

Swaminarayan Akshardham Delhi
Swaminarayan Akshardham

Ook hier moeten de schoenen weer uit waardoor je er al snel achterkomt dat de marmeren vloer te heet is om blootvoets overheen te lopen. Daarom zijn er witte strepen aangebracht om de weg naar de binnenkant van de tempel veilig zonder verbrande voeten te bereiken. Binnen staan fel blinkende gouden beelden waar ik wederom ergens een foto’s van gepikt heb. De gevels en het plafond zijn enorm rijk en druk gedecoreerd.

Swaminarayan Akshardham binnen

De Gurudwara Bangla Sahib

Na het bezoek aan dit enorme Hindu complex gaan we op weg naar het volgende hoogtepunt van Delhi, de Gurudwara Bangla Sahib. De grote regeringsgebouwen aan de betere zuidkant van de stad slaan we dus over. De Gurudwara Bangla Sahib is een Sikh gurdwaras of een Sikh huis. Om binnen te mogen moeten we een doek om ons hoofd binden en krijgen we weer een broek aan. Het ziet er best stoer uit.

sikh Gurudwara Bangla Sahib

Binnen is een priester met gebeden bezig en vele bezoeker gaan op de knieën. Wij willen hen niet storen bij de gebeden dus lopen wij richting de grote vijver die bij het complex hoort.

Gurudwara Sri Bangla Sahib Delhi
Gurudwara Bangla Sahib
Gurudwara Bangla Sahib Delhi vijver

Een giga gaarkeuken

Naast de Gudwara beschikt het complex ook nog over een museum, een school en een bibliotheek. Het meest tot de verbeelding spreekt de enorme keuken. Zoals bij alle Sikh Gurdwara’s wordt het concept van langar beoefend; alle mensen, ongeacht ras of religie, mogen eten in de Gurdwara-keuken (langarzaal). Elke dag komen hier meer dan 60.000! mensen een maaltijd nuttigen. Deze worden bekostigd door sponsoring en vrijwilligers. In de eetzaal zitten honderden mensen op de grond te eten, van jong tot oud, van arm tot rijk.

Gurdwara-keuken delhi Gurudwara Bangla Sahib

Wij mogen ook nog even een kijkje in de keuken nemen. Dit is echt lopende band werk. Hier worden liters curry gekookt.

Gurdwara-keuken (langarzaal)

Zien eten doet eten dus ook wij zoeken na het bezoek aan dit bijzonder complex de weg naar een restaurant. Op advies van onze gids Shaily bestel ik een heerlijke Indiase curry, wel zonder vlees want ik ben toch bang om iets verkeerds te eten.

De Lotus Tempel

Als laatste onderdeel van onze kennismaking met Delhi bezoeken wij de Lotus Tempel. Deze stond ook op ons lijstje om te bezoeken. De Lotus Tempel is een soort plek van bezinning ongeacht welke God je aanbidt. Het gebouw is ontworpen door de Iraniër Fariborz Sahba en doet sterk denken aan het Opera House in Sydney. Binnenin is het eigenlijk één grote zaal zonder allerlei versierselen en beelden. De Lotus Tempel ligt in een groot en mooi onderhouden park en wordt druk bezocht door vooral nieuwsgierige dagjesmensen. Om te bidden of wat dan ook komen er niet veel.

Lotus Tempel Delhi
De Lotus Tempel – New Delhi

We lopen er een rondje waarna we aldus Shaily nog verplicht van de overheid langs een Handcraft Shop moeten. Het is beetje standaard dat je tijdens een guide-tour in arme landen ergens een keer in een winkel belandt. Shaily is er eerlijk en open over dus gedragen we ons netjes en kopen zelfs een kleine souvenir.

Meer India: