Roadtrip door het zuidwesten van Ierland

Roadtrip door het zuidwesten van Ierland

Lees hier het reisverslag van onze roadtrip door het zuidwesten van Ierland naar county Cork en Kelly met o.a. Mizen Head, Healy Pass, Glenngariff en het Bantry House.

Na 5x eerder al in Ierland geweest te zijn werd het tijd om deze hoek van het eiland eens te bezoeken. Het geluk was aan mijn zijde want ik won via VisitIerland een 3 daagse roadtrip naar Bantry. Op naar Ierland op naar County Cork en Zuid Kerry dus!

De vlucht

Vanuit Antwerpen vliegen we met Cityjet naar Londen City Airport en daarna naar Cork. Het is de dag van de Brexit en dat is duidelijk te merken aan de vele mensen die aandachtig het nieuws volgen via krant, telefoon of tv.

In Londen hebben we een stopover van 3 uur waardoor we even naar de Thames kunnen wandelen. Het is heerlijk zonnig weer. In een restaurantje pakken we eerst een Engels ontbijtje: eggs, bacon en tomato!  Daarna lopen we naar de Thames Barrier. Dit is een waterkering die bij extreem weer gesloten kan worden. Het is nu eb. Daarna lopen we het Thames Park in en pakken nog een ijsje alvorens we weer naar het vliegveld gaan.

SONY DSC
De Thames Barrier en het Thames Park

De vlucht naar Cork vertrek netjes op tijd. Rond een uur of 16.00 landen we waarna we bij de Hertz balie de auto oppikken. Alles was netjes voor ons geregeld, full insurance en zelfs een Tomtom. De roadtrip door het zuidwesten van Ierland kon beginnen.

kaart roadtrip zuidwesten ierland cork
De gereden route

Kinsale

Natuurlijk heb ik ook voor deze trip weer het één en ander voorbereid. Het is de bedoeling dat we eerst naar Kinsale gaan voor een traditional Fish en Chips. Bij Dino zijn we daar aan het goede adres maar niet voordat we eerst een wandeling gemaakt hebben door het kleurrijke centrum. Kinsale is een toeristisch plaatsje beschut gelegen aan een diepe inham.

Kinsale
Kinsale

Na ons bezoek rijden we verder. We wilden eigenlijk nog een tussenstop maken bij de Drombeg Stone Circles maar we zijn bang dat we dan toch wel erg laat aankomen in het Bantry House. We rijden dus in  1 ruk naar Bantry.

Bantry House

We verblijven in één van de oudste landhuizen van Ierland: het Bantry House. Het Bantry House is het voorouderlijk huis van de graven van Bantry en is gelegen aan en met uitzicht over de Bantry Bay. De titel Graaf is vervallen in 1891, maar het huis is nog steeds eigendom van en wordt bewoond door de directe afstammelingen van de 1st Graaf van Bantry.

bantry house

Het huis heeft een belangrijke collectie kunstschatten. De prachtig aangelegde tuin en delen van het huis zijn opengesteld voor bezoek zodat je de ‘levende geschiedenis’ van dit statige huis kunt ervaren.

De tuin van Bantry

De tuin van het Bantry House is geïnspireerd door reizen van de 2de Graaf. Het is aangelegd in de Italiaanse stijl over zeven terrassen, met het huis op het derde terras. Er is een parterre op het zuiden. In de tuin aan de achterzijde bevindt zich een fontein omringt door een blauwe regen. Vanaf dit punt loopt de Hundred Steps monumentale trap naar boven, gebouwd van lokale steen, omringt door azalea’s en rododendrons.

Bed en Breakfast Bantry house

In de linker vleugel bevindt zich een Bed & Breakfast deel waar wij verblijven. Het is even zoeken naar het begin van de oprijlaan maar we vinden deze aan de rand van het dorp in de vorm van een stenen gebouw met boog en stalen poort. We rijden door de poort en volgen de oprijlaan tussen de bomen en rododendrons voor ongeveer 800m totdat we bij het huis zijn.

We worden vriendelijk ontvangen en krijgen een korte uitleg over een aantal ruimtes die voor ons toegankelijk zijn zoals de grote bibliotheek met haardvuur. De kamer is uiteraard groot en mooi met uitzicht op de achtertuin. Nieuwsgierig als we zijn gaan we snel de boel verkennen en sjouwen door de tuin de trappen op. Het mooie van het landgoed is, is dat alles niet perfect onderhouden is. Dit geeft de oudheid net iets meer charme dan wanneer alles strak is.

Na ons verkenningstochtje lopen we de oprijlaan af richting Bantry. We sjouwen een rondje door het vissersdorp waarna we in een pub met traditional Irish Music neerstrijken. Het is niet druk maar onder genot van een pint vermaken we ons wel.