Kupferroute of Koperroute – Eifel

Kupferroute of Koperroute – Eifel

Beschrijving van de Kupferroute of Koperroute, de 15,5km wandelroute en partnerweg van de Eifelsteig van Stolberg richting het Kitzenhaus aan de Eifelsteig (etappe 1).

De regio ten zuiden van Aken is rijk aan allerlei grondstoffen zoals zink, koper, lood en steenkool. Sinds de Romeinse tijd is men in Stolberg al actief met koper-  en zinkwinning. De gunstige ligging aan de beek Vicht en de aanwezigheid van steenkool zorgde er voor dat het stadje het centrum van de koperindustrie werd. Op diverse Kupferhöfe werd het koper verwerkt tot messing. Messing had de naam geel koper zodat Stolberg de bijnaam Koperstad heeft. In de 19e eeuw ontwikkelde zich in de regio de zink- en glasindustrie. Hierover is een museum Zinkhütter Hof ingericht.

Burg Stolberg koperroute
Burg Stolberg

Wij parkeerden de auto op het eindpunt van de route en gingen per fiets meest bergaf naar Stolberg waar wij aan de route begonnen.

Startpunt Stolberg

Stolberg zelf is één van de mooiere plaatsen in de Eifel. Het oude centrum is gesitueerd aan de voet van de prachtige in 12e eeuw gebouwde Burg Stolberg gebouwd op een kalksteenrots. De burcht torent mooi boven de stad uit. Tegenwoordig dient Burg Stolberg als plek voor culturele evenementen en als accommodatie voor verschillende verenigingen. In de kelder is een restaurant gevestigd en een streek- en ambachtsmuseum. Na de wandeling hebben wij er nog genoten van een schnitzel.

We lopen eerst rond het kasteel en dalen af naar de Alte Markt. Hier begint de route en hangt er een plaquette met een korte uitleg over de wandeling. Midden op de markt staat een mooi kunstwerk genaamd Vogelsänger-Tanz-Brunnen. Deze fontein herinnert aan de bewoners van het stadsdeel Vogelsang en de arbeiders die in de Kupferhöfe werkten. Linksachter in de hoek van de markt begint de wandeling. Deze is met duidelijke bordjes aangegeven.

We klimmen eerst door de Grabenstrasse omhoog, het pad brengt ons naar de 280m hoge Hammerberg. Hierna dalen we weer af en passeren de Burgholzer Hof waarna we de drukke en gevaarlijke Burgholzer Graben over moeten steken.”]

Hierna gaan we rechtsaf en komen via een stuk bos uit bij de oude groeve, Steinbruch Binsfeldhammer met een mooi uitzichtpunt.

Steinbruch Binsfeldhammer

Even later lopen we het plaatsje Mausbach in. We steken de hoofdstraat over en gaan rechtsaf door een weiland omhoog richting het Sportpark Dörenberg. Van hieruit dalen we af naar het plaatsje Vicht waar de overstroming van zomer 2021 flink huis heeft gehouden.

Schlangenberg

We steken de rivier over en klimmen door een mooi bosgebied omhoog en komen uit bij de Schlangenberg. Dit open terrein is één van de historische winplaatsen van zink (zinkspaat, galmei).  De 276 meter hoge Schlangenberg geldt als markant punt. Vanaf deze berg heb je mooi uitzicht over de oude winplaats van mineralen. Op de top staat een gedenkteken ter ere van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen met een bankje er bij. Tijd voor een pauze dus na 8km.

Schlangenberg koperroute
Schlangenberg

De bodem rondom de Schlangenberg kenmerkt zich ook door bijzonder zeldzame planten die enkel op deze minerale ondergrond gedijen; galmeiflora.

We verlaten het open terrein en duiken het bos weer in voor de tweede helft van de wandeling. Dit deel is wat saaier en gaat alleen maar over rechte stukken pad door het bos. We steken we de weg over bij Hotel-Restaurant Birkenhof en komen tegen het einde van de route bij de bosrand uit met mooie vergezichten.

Kitzenhaus – finish

Uiteindelijk zit de tocht er op als we bij het Kitzenhaus  uitkomen, we zien daar de bordjes van de Eifelsteig, etappe 1. Van hieruit moeten nog wel een kilometer de Kitzenhausweg volgen om weer bij de auto uit te komen.

Download hier de GPX file: Kupferroute GPX (398 downloads )

Meer wandelen in Duitsland: