Sintra – wandeltocht langs hoogtepunten

Sintra – wandeltocht langs hoogtepunten

Eén van de populaire trekpleisters van omgeving Lissabon is Sintra. Sintra is het dorpje aan de voet van een bosrijk heuvelgebied, de Serra de Sintra, vol met kastelen, paleizen en tuinen. Een bezoek aan Sintra is dan ook zeker een bezoek waard.

Paláciode da Pena sintra
Paláciode da Pena

Bereikbaarheid

Het plaatsje is vanuit Lissabon goed bereikbaar met de trein. Je kunt ook een tour boeken of zoals wij, gewoon met de auto er naar toe rijden. Parkeerruimte is er bij het inrijden van Sintra en het station ligt tegen het centrum aan. Uiteindelijk zul je voor de bezienswaardigheden toch even de berg op moeten.

Een klimmetje van slechts 300 hoogtemeters, maar voor iemand anders weer een zware klim van een dik 300 meter. Voor deze laatste groep zijn vele oplossingen bedacht waar lokale ondernemers bovenop gesprongen zijn. Van tuktuks, hop on bussen, jeeps en een gewone lijndienst. Deze laatste is trouwens de op één na goedkoopste oplossing. De goedkoopste en mijns inziens ook de mooiste oplossing is namelijk gewoon lopen.

Lengte route: 8km     Hoogteverschil: 300m    Totale stijging: 450m
Download GPX file: Wandelroute Sintra (676 downloads )

Lopen dus

Waarom dan te voet de berg op? Voor degene die van een beetje natuur en rust houden, de berg is één groot prachtig natuurgebied. Er groeien dikke bomen, palmen en mooie bloemen. Je waant je er af en toe gewoon in de jungle. De Serre de Sintra staat dan ook niet voor niets op de lijst van de UNESCO Wereld Erfgoed Landschappen.

Vanuit het centrum van Sintra starten we dus aan de klim die goed staat aangegeven. Het eerste stuk gaat nog tussen de huizen door langs een kerk op maar dan klimmen over een goed pad tussen dikke eucalyptus bomen en struiken omhoog. Uiteindelijk komen we als eerst bij het Castello dos Mouros uit.

Castello de Mouros

Uiteraard kunnen we het fort niet zomaar betreden, er moet eerst entree afgetikt worden. We kopen de kaartjes via automaat mogen dan voorbij de portier. Op de binnenplaats staan bomen en struiken maar alle muren met kantelen en torens zijn nog zo als intact. Je kunt over de muren heen wandelen maar voor kleine kinders vind ik het gevaarlijk. Het uitzicht is prachtig. We kunnen ook meteen een blik werpen op onze volgende bestemming, Palácio National da Pena, dat ligt nog iets hogerop.

Castello de Mouros

Even lopen we een stuk langs de weg waar het druk is met de tuktuks en allerlei bussen. Ons pad draait weer van de weg af en we genieten weer van de natuur. Niet lang want we zijn vrij snel bij de hoofdentree van het druk bezochte Castello da Pena. Busladingen mensen worden hier voor de deur gedropt. Ook hier kopen we weer een kaartje bij de automaat voor bezoek kasteel en tuinen. Je kunt ook vooraf kaartjes kopen maar dan moet je tijdsloten opgeven.

Castello da Pena

Paláciode da Pena sintra
Paláciode da Pena

Het Kasteel van Pena  is het voormalige koninklijke paleis en ligt op 450m hoog op de berg. Het kasteel is bekend om zijn mooie kleuren en de markante bouwstijl met Moorse invloeden en wordt als één van de Zeven wonderen van Portugal beschouwd.Als we de tuinen betreden is het even zoeken waar we heen moeten, achter de meute aan of is er een andere rustige route. Het kasteel ligt iets hoger en eromheen zijn allerlei paden te bewandelen. We proberen maar een klein pad en gaan kris kras op gevoel richting het kasteel waar we weer op de drukte van mensen stuiten die de brede weg genomen hebben. Het is bizar om te zien hoe iedereen met zijn eigen selfie bezig is. Natuurlijk maken wij ook wel foto’s maar dan met het liefst geen mensen er op.

Prachtige details

Het kasteel of prachtig met indrukwekkende details. We kunnen ook via een soort circuit het interieur binnen bekijken en zo een beeld krijgen hoe de hoogheden gewoond hebben.

Tuinen en vijvers

tropische tuinen sintra
Vale dos Lagos e Pateira, prachtige vijvers en varens.

Bij het kasteel is een soort restaurant maar daar is het best druk dus lopen we weer de tuin in. Wij gaan rechtsom maar je kunt ook links. De plantenverzameling hier is inderdaad indrukwekkend mooi. Prachtige varens, exotische bomen en planten. Volgens het kaartje is er aan de achterzijde bij de vijvers ook een uitgang en daar verlaten wij het terrein weer.

De achteruitgang van Palácio da Pena

Nog meer tuinen

wandelen tropische tuinen sintra

We steken de weg over, lopen over de parkeerplaats waar aan het eind weer een heel mooi pad stevig naar beneden gaat. Een paar keer staan we voor een poort en wijst Sintra naar links maar de route via de poort moeten we volgen zodat we weer in hele mooie tuin uitkomen, de Quinta da Amizade.

Villa Sassetti
De tuin van Villa Sassetti

Het is prachtig en dit alles moet je dan missen als je je de berg op laat rijden.

Sintra

Sintra

Uiteindelijk komen we beneden weer in Sintra uit waar we overgeleverd aan het massatoerisme een terrasje proberen te scoren met een hapje eten. Dat valt niet mee want Sintra is één grote toeristenfuik.

Meer Portugal: