Fietsen door Thessaloniki

Fietsen door Thessaloniki

Onderstaand het filmpje van onze fietstocht door Thessaloniki langs alle hoogtepunten.
Binnenkort komt hier het uitgebreide verslag van deze leuke fietstocht. De fietstocht met Nederlandstalige gids hebben we geboekt bij Let’ s meet in Thessaloniki waar je ook andere stadsfiets- en wandeltochten kunt boeken.

Oke dan, Thessaloniki. Als je even de stad ‘googled’ dan kom je een witte toren tegen en dan houd het al snel op. Maar het kan bijna niet anders dat zo’n grote strategisch gelegen stad aan zee een verhaal heeft. Tijd dus om Thessaloniki te leren kennen en wel per fiets met een Nederlandstalige gids.

Samen met Maria van Let’ s meet in Thessaloniki starten we bij het kantoortje in de straat Irodou Attikou in de oude Joodse buurt. Thessaloniki werd wel het Jerusalem van de Balkan genoemd met voor de tweede wereldoorlog nog ruim 40.000 Joodse inwoners.  Nu resten nog wat textielbedrijfjes en lege gebouwen die nooit meer gebruikt werden.

Dat is maar een kleine episode uit de geschiedenis van de  stad. De stad kende veel meer ellende en is letterlijk keer op keer opnieuw opgebouwd op zijn eigen puinhopen. Van plundering, verovering, onderdrukking tot stadsbrand, wederopbouw en weer een aardbeving. Niets bleef Thessaloniki bespaard en zelfs de economische crisis van begin deze eeuw gaven nog een zet na.

Nu is de stad in wat rustiger vaarwater beland.

Later meer…

Meer Griekenland: