Wandelen in het Zevengebergte

Wandelen in het Zevengebergte

Wandelen in het Zevengebergte ofwel het Siebengebirge: het Zevengebergte is een Duits middelgebergte van vulkanische oorsprong even ten zuiden van Bonn. De belangrijkste plaatsen zijn Königswinter en Bad Honnef. Het is een prachtige wandelgebied. Wij bezochten de 7 markante bergtoppen.

De Großer Ölberg 460+

Zeven bergen dan ?

Bij de naam Zevengebergte denk je aan zeven bergen. Het getal zeven slaat echter niet direct op het aantal bergen, het zijn er immers meer. De naam lag waarschijnlijk goed in de mond maar het kan ook ontstaan zijn uit de naam Siefen (vochtig bergdal) of Seifensieder (zeep-produktie).

Uitzicht op de Rijn, Drachenfels en de Wolkenburg

Ook het begrip ‘berg’ is natuurlijk altijd discutabel want wanneer is een heuvel een berg? Als je een berg hebt, heb je ook een dal; anders is het een plateau. Volgens de definities van wikipedia mogen we in het Siebengebirge van bergen spreken, ze zijn immers hoger dan 200 meter en er is duidelijk sprake van een dal, geen heuvels dus. Het Rijndal ligt op circa 70 meter hoogte en de hoogste berg, de Ölberg is 460 meter hoog. Een verschil dus van bijna 400m met steile hellingen. Als wandelaar kun je in deze bergen dus helemaal los gaan, zeker als je hoogtemeters wilt maken. Het gebied bestaat voornamelijk uit loofbos, er groeien veel beuken.

De 7 bekendste bergtoppen

Als we er toch zeven meest bekende bergtoppen uit pikken dan zijn dat:

  1. Großer Ölberg (460,1 m) met restaurant, een zendmast en prachtig uitzicht.
  2. Löwenburg (455,0 m) met de gelijknamige Burgruine en de “Drei-Seen-Blick” (ik heb geen “See” gezien).
  3. Lohrberg (432,4 m) − zonder bijzonderheden
  4. Nonnenstromberg (335,3 m) – zonder bijzonderheden
  5. Petersberg (331,1 m) met het Gästehaus van Deutschland waar nogal een hoge staatslieden verbleven. Vroeger was deze berg ook toegankelijk met een tandradbaan.
  6. Wolkenburg (324,0 m) − hier stond vroeger een kasteel maar door de winning van laliet gesteente is een deel ingestort en de berg inmiddels 35m lager.
  7. Drachenfels (320,7 m) − dit is de bekendste berg met een prachtig panorama over de Rijn en een restaurant. De berg is goed bereikbaar via een toeristische tandradbaan maar ook via een wandelpad. Het kan er erg druk zijn. Op de top bevind zich nog de ruïne van Burcht Drachenfels

De wandeling

Wij gingen dus aan de wandel in het Siebengebirge en startten de wandeling op de Margarethenhöhe en de gastronomie Margarethenkreuz (goede schnitzels) bij Ittenbach. Hier is een parkeerplaats waar je voor 3 euro de hele dag mag staan.

Ik heb de wandeling twee maal gelopen; de eerste keer in de winter bij regen en wolken en de tweede keer in het voorjaar bij een comfortabele 20 graden en een strakke blauwe lucht.

Routekaart over de Zeven bergen in het Siebengebirge

De route voerde ons over alle zeven eerder genoemde toppen. We wandelen met de klok mee zodat de eerste 10km door bos gaan waarna de route steeds afwisselender wordt. De laatste zware kilometers kennen dan wat meer afwisseling. Uitgezette wandelroutes zijn er niet, wel worden diverse punten bewegwijzerd.

Logo Rheinsteig

De Rheinsteig loopt door dit gebied maar brengt je niet terug naar je vertrekpunt. Sommige delen van de route vallen samen waardoor het ineens drukker kan zijn.

Het is dus raadzaam om een GPS of een goede app (en accu) op je telefoon te hebben.  Je verdwaald makkelijk en er zijn veel paden kriskras door het gebied. De GPX file van de route kun je hier downloaden.  GPX wandeling Siebengebirge (634 downloads )

Hoogteprofiel

Mijn favoriete app is OSMAND, deze is gratis en als je meer kaarten en hoogtelijnen wilt kost deze op jaarbasis niet veel. Ik log de tracks met mijn Garmin Instinct.

De start bevind zich op ca. 400 hoogte. Dat is dus mooi meegenomen maar uiteindelijk maakt het niets uit. We beginnen met de Lohrberg, die kun je op verschillende manieren bereiken. Vanaf deze berg is er een soort graad die tot aan de Trenkeberg 430+ loopt. Van hier dalen we steil naar beneden en komen bij de Lowenburger Obstwiese uit en een restaurant. Hier beklimmen we in een cirkelvorm de ruïne van de Lowenbrug. We hebben er naar zowel oost als west een prachtig uitzicht.

Lowenburg 455+
Lowenburg

Dan duikelen we een hele tijd het bos in alwaar de route voornamelijk bergaf gaat. Via allerlei kleinere bergtoppen gaat het vanaf de Grosser Breiberg (313+) ineens steil naar beneden tot ca 150+. Dan is het weer 174m klimmen naar de Wolkenburg (324+). Dit is een vreemde top met allerlei grillige met mos begroeide rotsformaties.

Drachenfels

Na weer even een steile lastige afdaling komen we met vast voet aan de bodem op een degelijk pad met ineens veel andere wandelaars. We steken de Drachenfelsbahn over en komen uit op de Drachenfels 321+.

Uitzicht over de Rijn bij de Drachenfels 321+
De Drachenfelsbahn

Hier is het druk want dit is de bekendste, laagste en meest toeristische top op de route. De tandradbaan brengt toeristen vanaf Königswinter naar de top. Met uitzicht op de Rijn lopen we naar Schloss Drachenfels, steken hier de tandradbaan over en volgen het Nachtegallental verder naar beneden.

Schloss Drachenfels

Onder bij de autobaan aan gekomen beginnen we weer aan de klim van de Petersberg. Dit is een lange fikse klim maar gelukkig worden we zo nu en dan door Maria via een soort kruisweg in de gaten gehouden. Op de top is een prachtige biergarten en een restaurant. Er staat een groot hotel inclusief een kapel.

Vanaf hier hobbelen we eigenlijk door dicht bos over de laatste toppen heen waaronder de Nonnenstromberg. Deze springt er eigenlijk alleen maar uit vanwege de grote hoop stenen op de top.

Nonnenstromberg 335,3+ plus de hoop stenen

Uiteindelijk komen we na een allerlaatste stevige klim op de Großer Ölberg uit. Er is een restaurant met een geweldig uitzicht. We durven het aan om hier een pot bier te pakken want het gaat nu alleen nog maar bergaf, terug naar de parkeerplaats.

De Großer Ölberg 460+, hoogste punt van de wandeling

Voor meer wandelingen in Duitsland klik Hier of op onderstaande icoontjes.