Klosterroute – Monschau

Klosterroute – Monschau

Wil je er een keer een dagje helemaal uit en het heuse vakantiegevoel oppakken? Dan is de 23 kilometer lange Klosterroute rondom Monschau in Duitsland een echte aanrader. Wij liepen hem rond de Kerstdagen.

De Ehrensteinsley

De wandeling

Deze topwandeling start in één van de mooiste plaatjes van de Duitse Eifel, Monschau. Monschau ligt slechts 55 kilometer van Heerlen en is dus als dagtrip goed te doen. De wandelroute voert je met 600 hoogtemeters over allerlei rotspartijen langs de steile oevers van de Ruhr, over hoogvlaktes en langs de Perlebachtalsperre om uiteindelijk in het gezellige Monschau te finishen.

De wandelroute voert je met 600 hoogtemeters over allerlei rotspartijen langs de steile oevers van de Ruhr.

Monschau aan de Roer

Tja, het is natuurlijk voor de meeste onder ons niet weggelegd om tien keer per jaar een verre reis te maken en heerlijk in de bergen te vertoeven. Om dat gevoel tussendoor toch weer vast te pakken is de Klosterweg in de Eifel een mooie trip dicht bij huis. Op naar Monschau dus.

Start in Monschau

De routeaanduiding

Monschau ligt in het noordelijk deel van de Eifel op 430m hoogte en is bekend om zijn vele vakwerkhuizen. Het trekt daarom het hele jaar door veel toeristen aan. Als we Monschau binnenrijden is de regen inmiddels overgegaan in natte sneeuw wat ons het echte wintergevoel geeft.

We parkeren de auto vooraan bij de parkeergarage Burgau waar een grote kerstmarkt gaande is en lopen richting het Brauhaus om de goed gemarkeerde Klosterroute op te pakken.

Bospad…

Meteen aan het begin klimmen we al zo’n honderd meter naar de Ehrensteinsley, een prachtige rotspunt met uitzicht over het dal. Hierna volgt weer een glibberige steile afdaling over een single track tot aan de snelstromende rivier. Hier vervolgen we het dal. Her en der heeft zich inmiddels een flinterdun sneeuwlaagje gevormd.

Een flinterdun sneeuwlaagje

Een paar kilometer verder klimmen we het dal weer uit tot aan de oude Vennbahn. Deze vervallen spoorbaan van Aken naar Luxemburg is nu omgetoverd in een fietspad en is door allerlei politieke toestanden nog steeds Belgisch grondgebied.

Het Ruhrdal

Verder naar het zuiden

Over het strakke asfalt lopen we verder waarna we uiteindelijk het Reichenstein Kloster passeren. Dit is overigens het enigste klooster op de route. We laten het letterlijk en figuurlijk links liggen en lopen verder naar het zuiden. Hier verlaten we even de route en lopen we door naar het Belgische Bütgenback voor een bak koffie. Hier ligt nog een oud stuk rails van de Vennbahn.

Kapelletje op de vlakte bij Kalterherberg

We pakken daarna weer de Klosterroute op en klimmen door de weilanden door naar 560+ meter. We passeren Kalterherberg waar we de typische hoge beukenhagen zien ter bescherming van de woningen tegen de straffe koude winden op deze hoogvlakte.

Op koeien schieten?

Al snel duiken we weer de dichte naaldbossen in en slingeren daarna zo’n beetje op en af langs de bosrand op.

Even genieten van de omgeving

Perlebachtalsperre

Uiteindelijk komen we na 16 kilometer bij Perlebachtalsperre uit. Dit is een stuwmeer uit 1956 en deze verzorgt de drinkwatervoorziening en elektriciteit voor de regio Monschau. Het water staat nu door de droge zomer behoorlijk laag. De route loopt hier langs de oevers van het stuwmeer tot aan de dam zelf.

Perlebachtalsperre
Perlebachtalsperre

Even van het uitzicht genieten.

Monschau en de kerstmarkt.

Vanaf hier begint het laatste stuk van de route. Een erg mooi smal pad gaat over en langs allerlei prachtige rotspartijen en uitzichtpunten. Dat is nog even echt genieten.

Het mooie pad tussen de leistenen rotsen door

Als we bijna in Monschau terug zijn moeten we toch nog even steil klimmen met als beloning een fantastisch uitzicht over het stadje.

Nog een mooi uitzichtpunt

Monschau

Monschau

Daarna dalen we af tot in het centrum en vermengen ons met de modderige broeken en schoenen tussen het winkelpubliek van de sfeervolle kerstmarkt. Monschau is een schitterend plaatsje en zeker rond de Kerstdagen erg sfeervol. Wij trakteren onszelf op een stevige schnitzel alvorens we weer op huis aan rijden.

Details

Datum gelopen: 24 november 2018
Weer: 2 graden, regenachtige / natte sneeuw
Route: 23km + 2km extra, middelzwaar
Hoogtemeters: 600 meter
Als gpx file te vinden onder Klosterroute, Partnerweg der Eifelsteig

Meer wandelmogelijkheden in de buurt van Monschau:

  • Eifelsteig: de meest populaire is de Eifelsteig. De route richting Einruhr is één van de mooiste van het gehele traject.
  • Wildnis-Trail: Bij Monschau start ook de 85 kilometer lange Wilnis-Trail, een pad dat vooral door het bos en om de woonkernen heen slingert.
  • Narcissenroute: Ook de Narcissenroute is een leuke wandeling van 17km.
  • Hurtgenwald: Duik in het oorlogsverleden van het Hurtgenwald, 19km.
  • Struffelroute: De Struffeltroute is een wat kortere route over hoogveen en langs een stuwmeer.

Algemene info vind je op www.nordeifel-tourismus.de

Meer wandelen in de Eifel ?