Roadtrip Lissabon – Porto
In dit reisverslag neem ik je mee op onze Roadtrip Lissabon – Porto langs highlights die wij op de route tegenkwamen. We startten dus in Lissabon, de mooie stad aan de Taag. Vanuit Lissabon gaan veel bezoekers ook een dagje naar Sintra. Die verslagen vind je achter de links. De kortste afstand van Lissabon naar Porto is 310 kilometer.
Tip: bij het autoverhuur huurden wij meteen een kasje dat automatisch de tol registratie doet van snelwegen en bruggen. Makkelijk, geen gehannes met de credit card maar er zijn ook trajecten zonder tolpoortje. Dit kan je op een naheffing komen te staan met bv. 30 euro of meer administratiekosten.
Kaartje met de hoogtepunten
Cabo da Roca
Wij starten onze roadtrip Lissabon – Porto in het meest westelijke puntje van het Europese vasteland: Cabo da Roca. Een plateau wat ophoudt met een steile klip en zo een grillige kustlijn vormt. Er staat een kruis met in het Portugees vermeld dat dit het meest westelijke puntje van Europa is. Een stukje terug staat de vuurtoren. Natuurlijk is er een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren, laat wel niets waardevols achter in de auto.
Vanuit Cabo da Roca kun je heerlijk wandelen en bijvoorbeeld naar het mooie iets noordelijker gelegen strand Praia da Ursa afdalen.
Praia da Ursa
Diep verscholen onder tussen de rotsen ligt ineens een heel mooi en breed zandstrand. Om er te komen zul je te voet moeten gaan. Het is een mooie wandeling met vergezichten. Als je bijna bij het strand bent volgt er een pittige afdaling. Hiervoor moet je zeker goed schoeisel aantrekken.
Je kunt de wandeling bij de vuurtoren starten; vanaf de asfaltweg lopen diverse paden in de richting van het strand. Op 750 m voor de parkeerplaats kun je ook een pad in. Parkeren is daar beperkt. Het is ongeveer 30 minuten lopen maar zeker de moeite. Neem bij mooi weer zeker je zwemspullen mee.
Óbidos
We rijden een flink stuk naar het noorden en komen uit in één van de mooiste zo niet het mooiste dorpje van Portugal: Óbidos. Parkeren doen we net buiten het dorp bij het aquaduct.
Óbidos is een ommuurd vestingstadje met leuke fotogenieke straatjes. He theeft een aantal kerkjes, een middeleeuws kasteel en een aquaduct. Er zijn veel leuke winkeltjes wat het rondslenteren erg leuk maakt. Neem ook af en toe een zijstraat en laat je verrassen.
Nazaré
Terug naar de ruige kustlijn; Nazaré. Nazaré is een authentieke badplaats met een hoog en met een laag gelegen stadsdeel. Via een kabeltram zijn beide delen met elkaar verbonden.
Onderin is het lange brede strand met een boulevard, vele restaurantjes en opvallende smalle straatjes. Er is een grote markthal waar verse groente en vis verkocht worden en er is een gezellig pleintje. De kustlijn wordt niet gedomineerd door grote hotels maar door mooie oude panden.
Het hogerop gelegen deel, Sítio de Nazaré is sowieso al fantastisch vanwege het prachtige uitzicht. Daarnaast is er nog een leuk plein met de schitterende kerk Santuário de Nossa Senhora da Nazaré. Echt een aanrader om hier even naar binnen te gaan.
Nazaré, de hoogste golven ter wereld
Loop je verder langs de kust op en het dorpje uit dan kom je bij de Vuurtoren van Nazaré en Forte de São Miguel Arcanjo. Heb je geen zin om te lopen dan rijden er tuktuks op en neer. Vanaf het fort kun je neerkijken op het klippen, de golven en de Praia do Norto.
Wereldberoemd is deze plek omdat door de bijzonder kustlijn/bodem de golven hier tot wel 25m en zelf hoger kunnen worden opgestuwd. Daarmee worden deze als de hoogste golven ter wereld beschouwd. Uiteraard is dit de ultieme plek, het walhalla, ‘place to be’ voor de surfers. Het is dan ook niet gek dat er in de vuurtoren een museum gewijd is aan de hoge golven en de surfers.
Check de video:
Klooster van Batalha
We rijden een stuk landinwaarts en komen uit bij Batalha. Batalha heeft een enorme kerk met een klooster, winkeltje, kapel en museum. Het is een zeer mooie plek om rond te dwalen. Het achterste deel is nooit afgebouwd. Het klooster staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en wordt beschouwd als één van de 7 wonderen van Portugal.
Coimbra
Vanuit Batalha rijden we naar Coimbra. Coimbra is een vrij grote stad gelegen aan de rivier Mondego. Coimbra heeft de oudste universiteit van Europa en botanische tuinen. Wij lopen even kort de stad in maar hebben op onze roadtrip niet tijd om de stad uitgebreid te verkennen.
Molentjes – Moinhos de Gavinhos
Vanuit Coimbra rijden we het achterland in en volgen daarbij de rivier Mondego. Het landschap is meteen bergachtig en bebost. Als we in Cheira aankomen gaan we linksaf omhoog de bergen in en komen na enige tijd uit bij de Molentjes van Gavinhos. De molens staan hoog op de berg en waren bedoeld als graanmolens. In deze regio vindt je op meer plekken verzamelingen van molentjes.
Costa Nova en de Palheiros
Onmiskenbaar en een niet te missen hoogtepunt is Costa Nova met de Palheiros. Costa Nova is altijd een vissersplaatje geweest. Toen het toerisme opkwam werden de houten vissershuisjes, Palheiros genaamd, steeds vaker verhuurd aan de toeristen. Op een gegeven moment ontstond het idee om de huisjes in felle kleuren te gaan schilderen net als hun bootjes, de Moliceiros. Met deze bootjes werd zeewier uit de Ria gehaald. De Ria is het open binnenwater wat zich richting Aveiro uitstrekt. De bootjes worden nu nog in Aveiro gebruikt voor toeristisch rondvaarten.
Bij Costa Nova steek je ook zo de duinen over en kom je uit op het prachtige weidse strand.
Gafanha da Nazaré met Praia da Barra
Als we vanuit Costa Nova een stukje noordelijker rijden komen we uit in de veel drukkere badplaats Gafanha da Nazaré. De stad is de ingang van de haven en Ria van en naar Aveiro. Kenmerkend voor de stad het strand, de Praia da Barra met op de achtergrond de Aveiro Vuurtoren die met 62 meter de hoogste vuurtoren van Portugal is. Veel mensen flaneren over de lange dam die de zee in loopt.
Aveiro
Onze laatste stop voor Porto is de stad Aveiro. Aveiro ligt een stuk landinwaarts maar is via de Ria en kanalen verbonden met de zee. Sommige noemen Aveiro het Venetië van Portugal maar dat vind ik met 2 kanalen wel erg voorbarig.
De bootjes (moliceiros) werden dus gebruikt om zeewier uit de Ria te halen waarmee de omliggende landbouwgronden bemest werden. Nu niet meer, je kunt er nu rondvaarten mee maken.
Aveiro is een leuk stadje. Het centrum heeft leuke bescheiden Portugese gebouwen die je qua bouwstijl ook direct doen denken aan Midden en Zuid Amerika (als je daar geweest bent). Logisch, want Portugezen vaarden de hele wereld rond. Ook zijn er enkele gebouwen in de Art Nouveau steil gebouwd. Verder zijn in Aveiro een paar kleine pleintjes met een kerkje en wat terrassen. Aan de zuid-oostkant richting het station is een groot winkelcentrum, het Forum Aveiro, met een foodcourt waar je alle soorten eten kunt krijgen. Erg handig als je toch rond 18h wilt eten en alle restaurants nog gesloten zijn.
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie dingen te zien op de route, unspoiled of niet, mail ze gerust. Onze roadtrip Lissabon – Porto eindigde de dag daarna in het prachtige Porto, lees HIER het verslag.
Onderstaand de links naar de andere reisverslagen van Portugal.