Krijtlandpad
Het Krijtlandpad is lange afstandswandeling door de Zuid Limburgse heuvels. In 5 etappes lopen we de 90 kilometer vanaf Maastricht naar Eijsden, Slenaken, Vaals, en via Gulpen en Valkenburg weer terug naar Maastricht. We volgens de Maasvallei, steken plateaus en beekdalen over. Zeker 60% van de route is onverhard, we gaan niet de grens over zoals bij de Dutch Mountain Trail en we zullen veel bekende en markante plekken aan doen.
Naamgeving Krijtlandpad
De naam “Krijtlandpad” verwijst naar de geologische kenmerken van het gebied waar het pad doorheen loopt. Het Zuid-Limburgse landschap is namelijk gevormd door kalksteenformaties die dateren uit het Krijt-tijdperk, dat ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden plaatsvond. Het Krijtlandpad voert wandelaars door dit unieke landschap, waar je kalksteenformaties, heuvels, dalen, en typische kalkgraslanden kunt zien. Het kalkgesteente uit het Krijt-tijdperk is kenmerkend voor dit gebied en heeft geleid tot de vorming van de bijzondere flora en fauna die je langs het pad kunt tegenkomen.
Etappe 1: Maastricht – Eijsden 14km
De eerste etappe van het Krijtlandpad is een vlakke etappe en staat in het teken van de Maas en kastelen. De route volgt de rivier aan de oostelijke oever en lopen van Maastricht naar Eijsden.
We verlaten station Maastricht en lopen richting de Maas met de oude 13e-eeuwse St. Servaasbrug. We zijn geneigd heerlijk de stad in te wandelen maar we steken de brug niet over en volgen de Maasoever naar het zuiden.
We passeren de oude waterpoort uit 1714 die vroeger toegang verschafte naar de Maas voor het laden en lossen van schepen. De Waterpoort was onderdeel van de stadsmuur.
Daarna lopen we onder de nieuwe Hoge Brug door en komen via het Charles Eyck Park uit bij het Bonnefantenmuseum waar allerlei vormen van oude en hedendaagse kunst te bewonderen is.
Gouvernement
We hebben geen tijd voor een museum en lopen verder richting het Gouvernementsgebouw, ofwel het Provinciehuis van Limburg. Dit gebouw is half in de uiterwaarden gebouwd en met bruggetjes onderling verbonden.
Dan verlaten we langzaam de stad, lopen door het natuurgebiedje de Kleine Weerd waar duidelijk met wilde bloemenmengsels is gestrooid gezien de diversiteit aan plantengroei.
Er volgt een lang recht stuk langs de Pietersplas op waar we telkens mooi uitzicht hebben op de Pietersberg, de oude Encifabriek en de Observant 171+.
Dan gaan we een stukje oostelijker waarna we het eerste dorpje Oost-Maarland in lopen. Er staan een paar typische oude boerderijen met grote toegangspoorten. Men noemt ze Vierkantshoeve. We zullen ze nog veel meer gaan zien.
Als we Oost-Maarland weer uitlopen zien we Kasteel Oost. Kasteel Oost staat volledig in de steigers en wordt compleet gerestaureerd en omgebouwd tot hotel. Oude gesloopte delen worden weer in ere hersteld. Ook de tuinen is nu nog één grote wilde bende. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Eijsder Beemden
Dan komen we bij het natuurgebied de Eijsder Beemden uit. De maas is hier de grens met België. Een verwilderde Maasoever met plassen water en wilde paarden die er grazen. Ook hier weer veel biodiversiteit.
Eijsden
Al snel zien we de huizen van Eijsden en lopen we het stadje in. Het is een drukte van jawelse aan de Maas waar vele fietsers gebruik maken van het fietspontje Eijsden – Lanaye (B). Dit fietspontje vaart alleen in de zomerdag. De terrasjes zitten vol. We de Diepstraat in en genieten van Limburgse vlaai bij een cafeetje.
Daarna gaan lopen we verder en komen uit bij Kasteel Eijsden. Een prachtig kasteel met een gracht er omheen! Er is op de binnenplaats een kunstmarkt gaande, een fanfare lukt de boel op met muziek.. zondag in het zuiden.
Via een prachtige oude beukenlaan komen we uit bij de Maria Kapel waarna we de etappe eindigen bij het station van Eijsden.
Route: 14 km
Hoogtemeters: nihil
Openbaar vervoer: trein Eijsden – Maastricht