Van Marrakech naar de Sahara

Van Marrakech naar de Sahara

Een verslag van een 3-daagse roadtrip vanuit Marrakech over de Hoge Atlas naar Âit Benhaddou en via de valleien richting de Sahara.

Mei 2015, samen met twee vrienden boeken ik een goedkope vlucht voor knap 120 euro bij Ryanair en vertrekken richting Marokko; bestemming Marrakech. Tevens hebben we voor de namiddag een gids geboekt om ons de verborgen plekjes van Marrakech te laten zien. De volgende dag gaan we met een 4-wheel drive voor een 3 daagse private Sahara tour op pad: kosten voor 160 euro p.p. inclusief overnachtingen en eten. Aansluitend nog een avond en een halve dag Marrakech. Dat is dus ons programma voor de komende 5 dagen.

sahara tour
De route Marrakech richting Sahara.

De trip is een vervolg op ons weekend Fes van vorig jaar. Dat beviel ons prima en smaakte naar meer.

Aankomst

Via de Golf van Biskaije en over de Algarve vliegen we Marokko aan en landen netjes op tijd op het vliegveld van Marrakech. Met de taxi gaan we naar het kloppend hart van de Medina, het Jemaa EL Fenaa plein waar in een zijstraatje ons hotel Cecil zich bevindt. We krijgen natuurlijk al het gedruis van de Medina mee, zeker als Europeaan met een koffer ben je een prooi van vele behulpzame Marokkanen die hun diensten aanbieden voor een kleine vergoeding.

Jemaa EL Fenaa
Jemaa EL Fenaa plein

Jemaa EL Fenaa plein

We droppen de koffers en hebben tijd zat voor een eerste verkenning eer onze gids komt. Lopend over het Jemaa EL Fenaa plein kom je werkelijk ogen, oren en neuzen te kort. Overal om je heen gebeuren dingen die wij niet uit ons dagelijks leven kennen. Natuurlijk de dans, muziek, kunstjes met apen, slangen, een ‘tandarts’, bedelaars, ventertjes en vele verkopers. Het bruist hier aan alle kanten! Begeef je je in één van de overdekte zijstraatjes, de souks, dan word je overvallen door het Fata Morgana gevoel van de Efteling. Natuurlijk kunnen we het niet laten om al wat te kopen, een haman handdoek en verse jus d’orange. Dit laatste geeft meteen een vrijbriefje voor een leuke fotosessie. We strijken even naar op een terras om alles te laten bezinken en alles wat om ons heen gebeurd gade te slaan.

marrakech1_16

Gids of niet?

Dan gaan we terug naar het hotel waar de gids ons op sleeptouw neemt. Echt soepel loopt dit niet. De gids wil ons in no time langs de hoogtepunten leiden terwijl wij juist overal stoppen en intensief met handelaartjes in gesprek gaan. Vast onderdeel van zo’n guided tour is een bezoek aan een tapijtenhuis, een kruiden toko of een pottenbakkerij waar de gids zijn commissie hoopt te vangen. Veel zal hij aan ons niet verdienen maar toch schaffen we wat aan. In een goed anderhalf uur zijn we klaar en er ook klaar mee. Het is veel leuker alles op eigen houtje te verkennen, dan proberen we wel de bewegwijzerde routes te volgen. Met de nadruk op proberen, want de borden zijn vaak niet te vinden. neem je dus een gids, maak dan van tevoren afspraken over tapijten bezoekjes.

vervoer_02
vervoer_01
SONY DSC
SONY DSC
vervoer_04
vervoer_03
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Als we weer terug zijn bij het Jemaa EL Fenaa plein strijken we neer op een dakterras voor het eten. We zien langzaam de zon ondergaan en de drukte en lawaai op het plein toenemen. We maken daarna nog een kort rondje maar gaan dan toch richting het hotel.

marrakech1_01