Eifel Spuren – Wasser für Köln 17 km

Eifel Spuren – Wasser für Köln 17 km

DREIMUHLEN MECHERNICH Wandel mee op deze prachtige 17 kilometer lange afwisselende route met als thema “Wasser für Köln”. Tijdens deze wandeling bezoek je een aantal Romeinse opgravingen van het indrukwekkende Eifel Aquaduct. Verder is het veel genieten van de prachtige vergezichten en bezoek je de Kakushöhle. Leuk

Entree Kakushöhle

Startpunt Kartsteinfelsen en de Kakushöhle

De route starten wij bij Dreimühlen, niet al te ver van de Bundesautobahn A1. De auto parkeren we langs de weg en steken over naar Café Land Genuss an der Kakushöhle. Hier staan allerlei informatieborden en start de gemarkeerde route.

Kartsteinfelsen Kakushöhle
Kakushöhle

De Kartsteinfelsen mit Kakushöhle is een unieke bezienswaardigheid in de Eifel bij Dreimuhlen. Het is een rotsformatie die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag een grot is genaamd de Kakushöhle. Deze grot is ontstaan door de werking van water op het kalksteen en heeft een lengte van ongeveer 50 meter. Het is ook een leuk uitstapje tijdens een verblijf in Bad Münstereifel of omgeving.

Kakushöhle
Kakushöhle

We verkennen de grot via een pad dat door de grot loopt. De Kakushöhle is een bijzondere plek waar de schoonheid van de natuur en de geologische geschiedenis van de Eifel samenkomen. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuurlijke bezienswaardigheden van de Eifel.

Het Eifel Aquaduct – de Römische Wasserleitung

…is een imposante watergang uit de Romeinse tijd die loopt vanuit de Eifel naar de Duitse stad Keulen. De aquaduct werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en had als doel om de bevolking van Keulen te voorzien van schoon drinkwater. Het aquaduct is maar liefst 95 kilometer lang en heeft een aantal indrukwekkende bouwwerken, waaronder tunnels, bruggen en waterreservoirs. Lees HIER meer over het Eifel Aquaduct.

Aan de wandel dus “Wasser für Köln”

Na het bezoek aan de grot beginnen we aan de wandeling. De route is duidelijk gemarkeerd met bordjes “Eifel Spuren – Wasser für Köln”. Via een klim over een trap gaan we naar boven waarna we richting het dorpje Weyer lopen. We passeren eerst een kruis, genieten van de vergezicht. Bij Weyer lopen we langs de kerk op waarna we verder richting de bossen gaan

Het pad gaat een beetje op en af. Het is voorjaar en de bossen van het Weyrer Wald zijn fris groen. De vele regen van de afgelopen dagen heeft het pad wel modderig gemaakt maar het zonnetje maakt vandaag alles goed.

route wasser für Köln

Aquaductbrug Vollem

Na een aantal kilometer lopen we het dal in waar we het dorpje Urfey aan doen. Een paar honderd meter voorbij het dorpje zien we voor het eerste de overblijfselen van het Eifel Aquaduct; de Aquaductbrug Vollem. Hier stak het Romeinse kanaal de Kallmuther Bach over middels een brugconstructie. De opgravingen zijn te bezichtigen, er is een overkapping overheen geplaatst.

Aquaductbrug Vollem
Aquaductbrug Vollem

Klausbrunnen

We lopen door en klimmen door een weiland omhoog, lopen langs de bosrand op en komen uiteindelijk bij de volgende Romeinse bezienswaardigheid uit; de Klausbrunnen. De Klausbrunnen is een verzamelput voor water en er zijn later ook kanalen op aangesloten van hoger gelegen delen. Ook deze put is netjes overdekt en te bezichtigen.

Klausbrunnen eifel
Klausbrunnen

Gipfelkreuz am Eulenberg

Dan lopen we een stuk over de weg waarna we weer moeten klimmen en uiteindelijk in een prachtig weidelandschap uitkomen met vergezichten over het dal van Vallem. Er staan bankjes op de mooiste locaties zo ook bij het Gipfelkreuz am Eulenberg.

Gipfelkreuz am Eulenberg drone
Droneshot – Gipfelkreuz am Eulenberg

Vussem en het Romeinse Aquaduct

We vervolgen de route met mooie vergezichten en rechts van ons het dal. Even later beginnen we aan de afdaling naar Vussem. Een mooi dorp met typische vakwerkhuizen.

Als we het dorp uitlopen zien we een mooie reconstructie van een echt aquaduct zoals wij het kennen van Zuid Europa. Bovenlangs stroomde het water over het dal om weer via een tunnel de berg in te verdwijnen.

Vissem - Replica Eifel Aquaduct
Vissem – Replica Eifel Aquaduct

We lopen weer verder en beginnen aan een behoorlijk lange klim. Eénmaal boven zien we dat er wat dreigende onweerskopjes ontstaan zijn, even in de gaten houden dus. We dalen af naar Eiserfei

Eiserfey
Afdalen naar Eiserfey

Eiserfey, een watermolen en een verzamelbekken

Als we Eiserfey binnenlopen komen we uit bij een mooie watermolen. Met een groot verval kan het beekje het rad aandrijven. De zeer oude graanmolen stond wel stil toen wij er langs liepen.

Eiserfey - Watermolen
Eiserfey – Watermolen

Even verderop in het dorp komen we weer uit bij een Romeinse opgraving van een verzamelpunt van het Romeinse waterkanaal. Ook staat er een uitleg geven over Kalksinterblocken die ontstonden in het kanaal en later als bouwmateriaal (Aquaductmarmer) verwerkt werden in onder andere kerken.

Verzamelpunt Eiserfey
Verzamelpunt Eiserfey

De laatste kunstzinnige kilometers

We beginnen aan de laatste anderhalve kilometer. Als we vlak bij de kerk zijn zien we allerlei opvallende kunstobjecten buiten staan. Dat is het werk van de kunstenaar Peter Ratz die hier zijn werkplaats heeft. Grote ijzeren sculpturen staan opgesteld, zo ook een enorm vliegtuig / ruimteschip.

Kunst van Peter Ratz
Kunst van Peter Ratz

Na een paar honderd meter komen we weer bij de Kakushöhle uit. We lopen nog even rond waarna we de auto in snellen omdat de onweersbui zich begint te ontladen. Net op tijd…

Kakushöhle
Terug bij de Kakushöhle

De route – 17,4 km

Route Wasser für Köln
De route – linksom gelopen
Hoogteprofiel Wasser für Köln
Hoogteprofiel

Download “GPX file Route Wasser für Köln”

Eifelspur-Wasser-fur-Koln.rar – 157 keer gedownload – 105,58 KB

Meer wandelingen in de Eifel: