Westwall – Eifelkreuz wandeling Simmerath
Wandeling nummer 21, bekend als Eifelkreuz – Westwall, in de Duitse Eifel bij Simmerath is een boeiende 12 kilometer lange wandeling, uitgezet door de Eifelverein.
De route schommelt rond de 500 m boven zeeniveau en biedt vele vergezichten, prachtige natuurlijke veenlandschappen, maar geeft vooral ook een inkijkje in de geschiedenis van de Westwall.
Höckerlinie, Drakentanden of Hitlertanden
Langs de route kom je langs verschillende overblijfselen van de Westwall die gebouwd zijn door nazi-Duitsland vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zien we bunkers maar vooral heel veel betonnen drakentanden ofwel de Höckerlinie die als tankversperring uit de grond steken. De drakentanden slingeren als één groot verdedigingslint door het landschap om mogelijke aanvallen vanuit het westen tegen te gaan. Tegenwoordig vormen de drakentanden een fascinerende en vredige bezienswaardigheid die de geschiedenis tot leven brengt.
De Westwall / Siegfriedlinie
De Westwall, ook wel bekend als de Siegfriedlinie, was een verdedigingslinie die zich uitstrekte langs de westelijke grens van Duitsland. Gebouwd in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. De Westwaal was het een reeks van bunkers, loopgraven, tankvallen en andere fortificaties, ontworpen om een aanval vanuit het westen te weerstaan. Hoewel minder bekend dan de Atlantikwall, was de Westwall een belangrijk onderdeel van de militaire strategie van nazi-Duitsland. De Westwall bij Simmerath vormde de eerste verdedigingslinies voor het achterland waar één van de zwaarste en bloedigste veldslagen plaats vond in het nabij gelegen Hürtgenwald.
We starten de wandeling in Simmerath bij het busstation. We lopen eerst richting de kerk alwaar de eerste bordjes (stickers) met route 21 verschijnen. Het heeft gesneeuwd, de route is wit en glad; oppassen dus.
We lopen het stadje uit en komen al snel bij de eerste drakentanden uit. Het pad draait hier rechts de Westwall op en gaat verder over de betonnen frontwand van de verdedigingslinie. Door de sneeuw is het glad, maar zonder sneeuw is het ook oppassen. De drakentanden zijn hier overwoekerd door struiken en bomen. Het is een stuk van zeker 500 meter als we uiteindelijk bij een bruggetjes uitkomen.
Eifelkreuz
We steken de Bickeratherweg over en lopen de Kopperweg in. We houden links aan en het pad klimt omhoog naar het Eifelkreuz op 554m hoogte. Om het Eifelkreuz te bezoeken moeten we wel even 100 meter van het padjes af. Het Eifelkreuz is zoals de naam al doet vermoeden een groot kruis boven op een berg. Er staan diverse gedenktekens en een informatiebord dat herinnert aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog maar het is ook een mooie picknick plaats met bankjes en een luierstoel.
De Slag om het Hürtgenwald
De Slag om het Hürtgenwald vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944-1945. Het was een langdurig en hevig gevecht tussen geallieerde troepen, voornamelijk Amerikaanse en Duitse troepen, in het dichtbeboste gebied in Duitsland. De gevechten waren extreem zwaar vanwege de ruige terreinomstandigheden, slecht weer en de vastberadenheid van de Duitse verdediging. Het resulteerde in aanzienlijke verliezen aan beide zijden en wordt vaak gezien als een van de meest slopende en onderschatte veldslagen van de Westerse fronten tijdens de oorlog.
We passeren weer de Westwall. Iets oostelijker hebben de Amerikanen een bres weten te slaan in de linie, dit ligt echter midden in een weiland en is privé gebied. In Google Maps kun je de plek herkennen. Wij slaan linksaf, verlaten de Westwall en lopen richting de Belgische grens.
Paustenbacher Venn
We komen bij de Belgische grens aan. Het gebied wordt begrenst door de Vennbahn; de oude tot fietspad omgetoverde spoorlijn. Hier begint ook het hoogveen gebied. Dit deel 46 ha grote deel heet het Paustenbacher Venn. Men heeft tevergeefs pogingen gedaan het land droog te krijgen, hierdoor is het natte karakter behouden gebleven met allerlei zeldzame soorten planten en dieren. Het is zo nat dat er vlonderpaden zijn aangelegd. We glibberen over de besneeuwde planken waarvan we hopen dat ze niet doorgerot zijn.
Hexenplatz
Even later hebben we weer vaste grond onder de voeten en lopen richting de Hexenplatz. De Hexenplatz is één van de Eifel Power Places, een mooie picknick plek met uitzicht waar sommige mensen spirituele en magische krachten tot leven denken te brengen. Het ontstaan van de Hexenplatz werd ingegeven door mythes uit het verleden waar boeren en handelaren op dit kruispunt van 6 wegen deze plek in de nachtelijke uren liever meden door vreemde kracht immers, in de volksmond werd gezegd dat de lokale heksen zich hier verzamelden bij ‘heksentempels’.
Sechschartenkuppel Bunker nr.10
We lopen verder en passeren aan de rechterzijde een koepelbunker van de grenswacht. De koepel zit er niet meer op. De bunker is dicht gemetseld. Deze observatie bunker is een standaard uitvoering type 114a.
Terug op de Westwall
We klimmen weer de Westwall-muur op met de opschrift “Benützung auf eigene gefahr” en volgen weer een spectaculair stuk. Links van ons de drakentanden. Soms vrij, soms begroeid, dan weer vol met water en dan weer een grote boom. Het gebied is er drassig, water sijpelt over de muur en de begroeiing maakt een tunnel van het wandelpad. Het is een erg leuk en indrukwekkend stuk Westwall maar we moeten wel oppassen voor een uitglijder. Zelfs zonder ijs en sneeuw zal het glad zijn.
Aan het einde van dit mooie stuk maken we een scherpe bocht linksom en wandelen we weer terug naar Simmerath.
De route
Download hier de GPX en kmz file:
Download “Westwall – Eifelkreuz wandeling 12 km” 21-westwall-eifelkreuz.rar – 202 keer gedownload – 126,06 KBWandeltip: Lees en loop de route “Hürtgenwald – Langs bunkers en graven“