Stadswandeling Porto

Stadswandeling Porto

Porto, de stad van de port, balkonnetjes, tegeltjes en pasteitjes en natuurlijk de stad van de 6 bruggen o ver de Douro. Wij bezochten Porto tijdens onze roadtrip, liepen een stadswandeling en maakten een boottocht over de Douro.

Getting there…

Miradouro da Serra do Pilar porto
Ons eerste uitzicht op de stad vanaf Miradouro da Serra do Pilar

Vanuit Aveiro bezochten wij Porto met de auto. We konden met de trein gaan maar kozen toch voor de auto, dat was toch sneller. De verkeersdrukte viel ook wel mee. We parkeerden de auto in de parkeergarage bij het station Parque Estacionamento Escritorio aan de zuidoever. Van hieruit was het een klein stukje lopen naar het mooie uitzichtpunt Miradouro da Serra do Pilar.  Kom je met het vliegtuig dan pak je gewoon de metro of een taxi om naar de binnenstad te gaan.

De route stadswandeling Porto

De stadswandeling Porto is 9 kilometer lang en hier als GPX te downloaden:

Porto – stadswandeling 9km (394 downloads )

Video stadswandeling Porto

Check onderstaande video van de stadswandeling en boottocht.

Te voet dus

Vanuit de parkeergarage gaan we eerst met de lift omhoog en pakken  uitgang oost richting Av. de República, deze ligt in het verlengde van de  Luiz I-brug.  We liepen eerst naar het uitzichtpunt Miradouro da Serra do Pilar waar in de ochtend de zon nog mooi op deze zijde van de brug schijnt. Het is een prachtig uitzicht en geeft een mooie eerste indruk van de stad aan het water.

Porto aan de Douro
Porto aan de Douro

Daarna lopen we de Jardim do Morro in waar je met een kabelbaan naar beneden kunt. Wij doen dat niet en lopen de brug op waar nu nog alleen tramverkeer en voetganger overheen gaan.

Pont Luiz 1

De brug kent 2 niveaus, een hoge en een lage oversteek. Boven dus tramverkeer (lightrail) en voetgangers; 44 meter lager een dek voor autoverkeer en voetgangers. In 1886 werd het onderste deel in gebruik genomen en 2 jaar later het bovendek. De brug werd gebouwd direct naast de oude hangbrug Ponte Pênsil waarvan nu de oude pijlers nog zichtbaar zijn. De beroemde Franse ingenieur Gustav Eiffel zat als compagnon in de bouwcombinatie. De boogbrug heeft een overspanning van 172 meter. Heden ten dage is de brug het stadsgezicht van Porto en steken duizenden toeristen per dag de brug over.

Via de Kathedraal van Porto de stad in

Aan de andere zijde van de brug komen we uit bij de oeroude Kathedraal van Porto gelegen boven op de heuvel. We gaan niet naar binnen, gedoe met kaartjes kopen, corona enzo. Dan maar even genieten van het uitzicht vanaf dit hoge punt.

Kathedraal van Porto
Kathedraal van Porto

We lopen weer een stukje terug, steken de straat over en komen via Batalha uit bij de kerk van Kerk van Sint Ildefonsus, een mooie kerk uiteraard met tegeltjes. We konden niet naar binnen.

Kerk van Sint Ildefonsus Porto
Kerk van Sint Ildefonsus

De winkelstraat Rua de Santa

Van hieruit lopen we de winkelstraat Rua de Santa Catarina in. Het is er in de ochtend al aardig druk. We passeren het meest bekende Majestic Café gebouwd in prachtige arte niveau stijl. Er staat een rij om naar binnen te gaan te gaan wij bij een andere beroemde gelegenheid naar binnen; Fabrica de Nata. Hier worden de beroemde pasteitjes gemaakt en samen met een Portje aan de man gebracht.

We lopen nog even de winkelstraat uit tot aan de Capela das Almas, een prachtige kapel volledig met typische tegeltjes bekleed.

Capela das Almas Porto tegels
Capela das Almas

Rondom Praça da Liberdade

Hierna draaien we om, lopen een blok terug en slaan rechtsaf tot we bij de Avenida dos Aliados of Praça da Liberdade uitkomen met een waterpartij, monumenten en het stadhuis.

Câmara Municipal do Porto stadhuis
Câmara Municipal do Porto / stadhuis

We lopen nog even om het stadhuis heen want aan de achterzijde bevind zich nog een leuk kerkje, de Igreja da Trindade.

Oja, igreja = kerk en praça = plein

Igreja da Trindade Porto
Igreja da Trindade

Via een klein zijsprongetje komen we uit bij de stationshal. Deze hal is zeer de moeite waard om even doorheen te wandelen. De muren en plafons zijn prachtig opgesierd met tegelwerk.

Stationshal Porto
Stationshal Porto

Via de Praça da Liberdade lopen we verder langs de sardientjes winkel op richting de de kerk Igreja dos Clérigos.

We lopen om de Igreja dos Clérigos heen waar je aan de achterzijde een tuktuk-tour boeken.  we steken de weg over, lopen door een winkelpassage en komen uit bij de beroemde bibliotheek van Porto, de Livraria Lello. De Lello bibliotheek in in een prachtige art niveaustijl gebouwd met heel veel details en een mooi ronde rode trap. Je betaald entree en in de vorm van een tegoedbon om de bib te bezoeken. De rij voor de deur is gigantisch dus houden wij het bij de buitenkant.

Lello Bibliotheek Porto
De Lello Bibliotheek met de rij voor de deur

We lopen de bib dus voorbij en komen uit op het Praça de Gomes Teixeira met mooie palmen en het aansluitende Praça de Parada Leitão met terrasjes. De prachtige Igreja do Carmo straalt tegen de strak blauwe lucht.

Igreja do Carmo Porto
Igreja do Carmo

Historische tram – tegenover de Igreja do Carmo kun je op het historische electrische trammetje stappen en 2 routes kiezen. Voor meer info check DEZE site.

Francesinha eten

We strijken weer neer op het terrasje en besluiten een typisch Portugees gerecht uit te proberen, de Francesinha. Een stapeling van kaas, brood, ei, vlees en knakworst alles overgoten met een saus. Het is een ranzige caloriënbom. Niet mijn favoriet.

Francesinha eten Porto
Francesinha

Via Jardim de João Chagas naar de benedenstad

Na het terrasbezoek lopen we naar het mooie park, Jardim de João Chagas. Er staan leuke beelden in het park en ikzelf was gefascineerd door de mooie bomen.

Jardim de João Chagas Porto
Jardim de João Chagas

Via het park dalen, oude staatjes, een uitzichtpunt en trappen komen uit bij de lager gelegen markthal, de Mercado Ferreira Borges. De markthal is helaas gesloten, er staat een mooi beeld voor in een klein parkje.

Mercado Ferreira Borges Porto
Mercado Ferreira Borges

We zijn bijna weer op waterniveau maar lopen eerst nog door een paar typische straatjes met balkonnetjes.

Uiteindelijk komen we beneden bij de “boulevard” uit. Het is hier een levendige boel en een drukte van jawelste. Het uitzicht, de terrassen en straatmuzikanten maken de sfeer compleet. Hier start je een boottocht over de Douro.

Een boottocht, de 6 bruggenrondvaart

Voor 15 euro besluiten we een boottocht te maken op de Douro. We varen onder 5 bruggen door en nummer 6 zien we in de verte liggen. Naast de Ponte Luiz 1 is er nog een echte Eiffel Burg; Maria Pia-brug: van west naar oost:

  1. De Ponte da Arrábida, 1963, verkeersbrug
  2. De Ponte Luiz 1 (ca.1860)
  3. De Ponte Infante Dom Henrique 2003, verkeersbrug
  4. De Maria Pia-brug 1877, spoorbrug
  5. De Ponte de São João, 1991, spoorbrug
  6. De Ponte do Freixo, 1995, verkeersbrug

Stadswandeling Porto – de zuidoever

Na de boottocht strijken we alweer neer op een terras, we genieten van het najaarszonnetje en de muziek. Daarna steken we via de lage zijde de Pont Luiz 1 brug over en zetten onze stadswandeling Porto aan de zuidoever voort alwaar allerlei marktkraampjes staan. Aan deze zijde kun je bij Casa Cálem en bij Sandeman genieten van proeverijen van Port al dan niet in combinatie met Fado muziek.

Stadswandeling porto
Even poseren aan de zuidkant van de Doumo

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau

Wij gaan bij het Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau naar binnen waar we in een ouderwetse pretpark setting terecht komen alwaar kabeljauw pasteitjes gevuld met kruiden en roomkaas geserveerd worden samen met een mooi glas Port. Onder het genot van live orgelmuziek genieten wij van de pastel. Oke, het is aan de prijs maar de manier waarop en hoe het gepresenteerd wordt geeft je toch het gevoel dat je hier iets bijzonders proeft.

Hierna was het de bedoeling om met de kabelbaan terug naar boven te gaan echter was deze al gesloten zodat wij te voet terug moesten naar parkeergarage. In de GPX heb ik wel de kabelbaan verwerkt.

Meer Portugal: