Praag – mijn top 25

Praag – mijn top 25

In januari 2023 bezocht ik Praag, met de auto. Vanuit het oosten van ons land is het een kleine 800 kilometer; leuk te combineren met een tussenstop in Leipzig, Dresden, de Saksische Schweiz of Pilzen. Top 25: voorafgaand aan mijn bezoek aan Praag had ik voor mezelf een top 25 genoteerd en het was de bedoeling om deze in twee dagen allemaal te bezoeken. Ik zeg wel hoogtepunten, maar waren het wel hoogtepunten? Er waren ook teleurstellingen bij… dus in willekeurige volgorde met alleen verdeling in oost of westelijke van de rivier de Moldau: hier mijn lijst.

1 Stationsgebouw

Veel citytrips beginnen in station van de stad, het visitekaartje dus. Station Praag was erg rustig vergeleken met stations in Nederland. De architectuur daarentegen mag er wezen. Een mooie ontvangsthal gebouwd als een soort atrium. Het stationsplein is voorzien van een winkelcentrum.

Stationshal Praag
Stationshal Praag

2 Jeruzalemsynagoge

Lopend vanuit het station ben je zo bij de Jeruzalemsynagoge, een indrukwekkend kleurrijk gebouw uit 1906 met een mooie gevel..

3 Výtopna Railway Restaurant

Erg grappig om een drankje te doen bij het Spoorweg Restaurant aan de brede Václavské náměstí. In het restaurant ligt 400 meter spoor waar treintjes op rijden om de bestellingen aan tafel af te leveren.

Výtopna Railway Restaurant
Výtopna Railway Restaurant

4 Grand Hotel Europa

Aan diezelfde brede Václavské náměstí ligt Grand Hotel Europa met een uitsprekende art nouveau bouwstijl. Zowel de gevel als het interieur zijn indrukwekkend.

Grand Hotel Europa Praag
Grand Hotel Europa

5 Franciscan Gardens

Even vanuit de drukke Václavské náměstí de rust opzoeken in de Franciscan Garden. Een heerlijk rustpunt, een park vol met allerlei kunst.

Franciscan Garden Praag
Franciscan Garden

6 Česká Kuchyně – Tjechische Keuken

Tijd voor de inwendige mens maar dan typisch Praags bij de Česká Kuchyně. Een soort gaarkeuken waar je bij binnenkomst een papier in de hand krijgt. Je bestellingen aan de balie laat je hierop aftekenen en bij het naar buiten wordt deze afgerekend bij de kassa. Het restaurant bereidt typisch Praagse gerechten.

Česká Kuchyně
Aan de kassa bij Česká Kuchyně

7 Clementum Municipal Library of Prague

Volgens de plaatjes is het Clementum een prachtige klassieke bibliotheek met oude wereldbollen en hoge boekenschappen in een prachtige setting. Teleurstelling; het gebouw was vanwege een verbouwing gesloten. Gelukkig heb ik een foto weten te bemachtigen.

Clementum Praag
Clementum Praag

8 Black Angel’s Bar

De volgende teleurstelling, de Black Angel’s bar was dicht tot 17h. Toen we later terug kwamen bleek het een cocktail bar te zijn. Wel een mooie dan.

9 Oude Joodse Begraafplaats

Wie naar Praag gaat, gaat meestal de Joodse begraafplaats bezoeken. Een kerkhof bomvol met graven omdat uitbreiding van het kerkhof niet toegestaan was. Zo stonden ook wij in de rij te wachten, even googlen op de entreeprijs. Toen lazen wij dat de entree dik 15 euro was (inclusief museum) en extra bijbetalen om foto’s te maken. Nu hadden wij er toch wel heel veel moeite mee dat men zoveel geld wil verdienen aan het kerkhof… dus zijn wij teleurgesteld uit de wachtrij gestapt.

joodse begraafplaats praag
Joodse begraafplaats Praag

10 Obecní dům – Gemeenschapshuis

Een prachtig gebouw met een prachtige gevel. Zeer mooie art nouveau architectuur zowel binnen als buiten. Bij de ingang is nog een grand café en er zijn een aantal concertzalen met mooie gedecoreerde plafonds.

Obecni dum
Obecni dum


11 Café Slavia

Café Slavia is een Grand Café gelegen op de hoek van de Národní-straat en Smetanovo nábřeží, naast de rivier de Moldau en tegenover het Nationaal Theater. Het werd geopend in augustus 1884. Het café werd veelvuldig bezocht door schrijvers, dichters en artiesten. Typisch is de architectuur die ik zo niet kan thuisbrengen.

Café Slavia Praag
Café Slavia Praag

12 Nationaal Theater

In de categorie teleurstelling valt het Nationaal Theater. Een prachtige gebouw, ook het interieur, gelegen tegenover Café Slavia, maar telkens als wij er langs liepen waren de deuren gesloten. Mocht je echt het Theater en de architectuur willen bewonderen dan is een bezoek aan een voorstelling de beste optie.


13 Tančící dům – Het dansende huis

Het dansende huis is in 1996 gebouwd en ontworpen door de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Milunić in samenwerking met de Canadees- Amerikaanse architect Frank Gehry. De bouwstijl noemt men deconstructivisme.

Vanaf de hoek van de straat kun je de beste foto maken en met wat HDR bewerkingen heb ik de grijzige lucht wat op gepoetst.

14 Biercafe Lokál

Net zoals bij Česká Kuchyně is het Biercafé Lokál, een grote eetzaal sober aangekleed waar je goedkoop kunt eten en vooral ook bier kunt drinken. Op een papiertje worden de pullen afgevinkt en naderhand kun je ze afrekenen. Het eten? Degelijke en voedzaam met vooral veel aardappelpuree en vlees.
Adres: Dlouhá 33.

Biercafé Lokál Praag
Biercafé Lokál

15 Franz Kafka – Het Roterende Hoofd – Rotating Head

Een bijzonder leuk kunstwerk vinden we aan het pleintje Charvátova. Hier staat een metalen hoofd van Frans Kafka opgedeeld in schijven die elk uur gaan roteren. Het roterende hoofd dus.
Tijdstip draaien; om het hele uur en duurt een kwartier.

16 Metrostation Náměstí Míru – diepste van Europa

Bijzonder en eenvoudig te bezoeken is het diepste metrostation van Europa, het metrostation Náměstí Míru. Het station ligt 53 meter diep onder de grond, oneindig lang lijken de roltrappen en is een leuke ervaring om mee te maken.

Metrostation Náměstí Míru – diepste van Europa

17 Statue of Franz Kafka

In de Vězeňská-straat in de Joodse wijk van Praag staat een merkwaardig standbeeld; het Statue of Franz Kafka. Het beeld bevindt zich in de Joodse wijk vlak bij de chique winkelstraat Pařížská. Het beeld toont Franz Kafka op de schouders van een onthoofde figuur. Het verwijst naar het verhaal van de auteur uit 1912 “De beschrijving van een strijd”.

Statue of Franz Kafka

18 Petřínská rozhledna, de Tsjechische Eiffeltoren

Trots zijn de Tsjechen op deze toren met enige gelijkenis met de Eiffeltoren. Volgens hen is de toren die boven op de heuvel van het Petřín park staat hoger dan de Eiffeltoren, weliswaar gemeten vanaf rivierniveau. Met de Funiculair trein ga je omhoog waar je lekker door het park kunt slenteren en de toren kunt bedwingen. Voor ons een teleurstelling want wij waren te vroeg. De toren gaat pas om 10.00h open voor publiek.


19 Piss sculpture

Natuurlijk hilarisch, beelden van mannen die staan te plassen. Voor het Kafka Museum aan de westkant van de rivier bevindt zich dit kunstwerk gemaakt in 2004 door David Černý. De twee mannen staan in een bak water met de contouren van de Tsjechische grens.

20 Het smalste straatje van Praag

Aan de westkant van de stad bevind zich het smalste straatje van Praag; zo smal zelfs dat een stoplicht de verkeersstroom moet regelen anders lopen de mensen vast op elkaar omdat passeren simpelweg onmogelijk is. Wij vonden het één grote teleurstelling. Overdag stond men in een rij om er doorheen te lopen in de vroege ochtend en late avonduren was de steeg afgesloten met een deur. Het steegje geeft overigens toegang tot een restaurant en is dus niet eens een echt straatje.
Locatie: U Lužického semináře 24

Het steegje achter de gesloten deur.

21 Prague Metronoom – Pražský metronom

Een bijzonder plek om te bezoeken is de Praagse Metronoom boven op de heuvel met het beste uitzicht over de stad en de vele bruggen. De plek was omstreden omdat juist hier het grootste Stalin monument stond. Na enige discussie werd besloten dit monument welke herinnert aan onderdrukking op te blazen. Op de fundamenten is nu de metronoom geplaatst. Een stukje westelijker heb je de mooiste uitzichten over de Praagse bruggen.

Metronoom Praag

22 Burcht – Kathedraal van Praag

Publiekstrekker nummer 1 en een topattractie is de Burcht van Praag. Allereerst moet je natuurlijk de heuvel bedwingen alwaar je een prachtig uitzicht hebt. Na de security controle kun je gratis het terrein betreden, je kunt ook de kathedraal in. Koop je echter een entreebewijs dan mag je bijzondere delen van de kathedraal bezoeken, de paleiszalen en het Gouden Straatje, zeg maar een soort openluchtmuseum. Het is allemaal de moeite waard om te bezichtigen maar mijdt de spitsuren want het kan er enorm druk zijn met lange wachtrijen.

23 Burcht – Gouden Straatje – Zlatá ulička

Zoals onder nummer 22 al aangegeven is het gouden straat een soort openlucht museum waar je bij alle huisjes even naar binnen kunt en de inrichting en huisraad van oude tijden kunt bewonderen. De entree valt binnen het combiticket van het burchtbezoek te koop tegenover de kathedraal.

Gouden Straatje – Zlatá ulička

24 Lennonmuur

Deze was ook helemaal geweldig. De Lennonwall vol met mooie boodschappen over love & peace. Een Lennonwall zonder dat John Lennon ooit in Praag geweest is. De schilderingen ontstonden in de jaren 60, het was tijdens het communistisch regime een teken van westerse vrijheid. De schilderingen werden verwijderd en kwamen weer terug. Heden ten dage is het een toeristische trekpleister geworden en schrijven mensen nog steeds hun boodschappen op de muur. Het bevindt zich in de Velkopřevorské nám op de westoever.

25 Karelbrug – Karlův most

De belangrijkste trekpleister is zeker de Karelbrug (1357 !) over de Moldau, de Charlie-bridge of de Karlův most; de plek waar elke dwalende toerist bij uitkomt en zich laat verleiden de rivier over te steken. De plek waar het altijd druk is maar ook een plek die eigenlijk net zoals het Centrale Marktplein van de stad niet eens op de top 25 lijst beland van te bezoeken plekken in Praag omdat het gewoon vanzelfsprekend is dat je hier naar toe gaat.

Heb je nog tips, zet ze dan in de reactie hieronder want we zullen Praag zeker nog wel vaker bezoeken.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

TravelTon
Average rating:  
 0 reviews