Vikos Kloof – de diepste canyon ter wereld
Wie aan Griekenland denkt, ziet mooie eilanden voor zich met azuurblauw water. Maar Griekenland en hoge bergen met sneeuw en zelfs de diepste canyon ter wereld? Na ons bezoek aan Meteora gingen we op ontdekking in deze prachtige regio Zagori met de Vikos Kloof en vele oude bruggen.
De diepste Canyon ter wereld dus ?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen… maar de Grand Canyon dan en al die andere wereldberoemde grote canyons dan?
Wel, om de ranking van de diepte van een kloof te bepalen wordt gekeken naar de diepte breedte verhouding. De Grand Canyon is heel diep maar ook heel breed. De Vikos Kloof is 450 tot 1600 meter diep en maximaal 400 meter breed, vandaar.
Ik heb het niet op de site van Guinnessbook terug kunnen vinden maar het bord zal er toch niet voor niets neer gezet zijn.
Zagori – rust, stilte en dorpjes
Het gebied rondom de Vikos canyon valt onder de regio Zagori wat weer in de provincie (periferie) Epirus ligt. Het Pindos gebergte beslaat een groot deel van dit gebied en is erg dun bevolkt. Er zijn slechts een 40-tal dorpjes, wij verbleven in Vitsa in hotel En Chora Vezitsa aan het prachtige plein.
De rust, het is een verademing om hier rond te mogen rijden. Het is overal heerlijk rustig op de weg. Het lukt de meeste schildpadden hier dan ook makkelijk om in hun trage tempo de weg over te steken.
Maar behalve de rust op de weg wordt je ook overvallen door de stilte. Als je stopt, de motor van de auto uitzet, dan is het muisstil. Helaas is dat niet op de foto vast te leggen.
De Vikos Kloof
De Vikos kloof is door de eeuwen heen gevormd door de rivier Voidomatis met kraakhelder water.
Wil je de Vikos Kloof bezoeken dan zijn er meerdere opties zoals een aantal panoramapunten bezoeken of te voet afdalen in de kloof. Ga je te voet dan kun je bijvoorbeeld het 14 kilometer lange wandelpad van Monodendri naar Vikos afleggen (maar dan moet je wel vervoer terug regelen).
Wij hadden nog de pittige wandeling van Mount Olympus in de benen dus hielden het bij de luie variant, de uitzichtpunten.
Oxya Viewpoint
Het belangrijkste en meest spectaculaire viewpoint is het Oxya Viewpoint. We bezochten dit meteen na aankomst omdat er voor de volgende dag wat regen voorspeld was. Je bereikt het punt door eerst naar Monodedri te rijden en dan nog 7 kilometer het dorp voorbij rijden tot het doodloopt bij een kleine parkeerplaats. Van hieruit moet je nog een paar honderd meter lopen. Wij dus ook echter laten ze er nu net een minibusje bejaarden los gelaten hebben, sloffend voor onze voeten en met heel veel kabaal… Maar goed, na 5 minuten moesten ze weer allemaal met de gids mee en hadden we het punt voor ons alleen.
Stone Forrest
Via het Stone Forrest reden we terug. Dit stelde niet veel voor, het is een plek waar je de gelaagdheid van de stenen goed kunt zien. Hierna bezochten we Monodendri.
Monodendri
Monodendri is een typisch dorpje voor de regio; smalle straatjes met steentjes dus, een dorpsplein met een dikke boom en terrasjes. Maar vooral dus kneuterige keienpaden waar je mooi je nek over kan breken.
Aghia Paraskevi klooster
Verder lijkt Monodendri niet bijzonder, de meeste bezoekers wandelen even verder naar het 15e eeuwse oudste klooster van Zagori, Aghia Paraskevi. Het is 15 minuutjes lopen, het pad er naar toe daalt iets af, is nieuw dus hier liggen de steentje wel vlak.
Het klooster is vrij toegankelijk. Er is een kapel met fresco’s, een dame die beeltenissen van heiligen verkoopt en een uitzichtpunt.
Vanuit dit klooster loopt er nog een pad naar een tweede klooster. Het pad is spectaculair (ridgewalk) met een steile afgrond maar was helaas afgesloten.
Beloi Viewpoint en de Vradeto Steps
Terug naar de Vikos Kloof…. een uitzichtpunt maar waar we niet geweest zijn maar ongeveer even mooi is als het Oxya Viepoint is het Beloi Viewpoint. Voor dit viewpoint moet je een stuk verder wandelen, de Beloi Hike. De wandeling start in het authentieke dorpje Vradeto en is 2,2 km lang (enkel heen).
Je kunt de wandeling ook starten net na Kapesovo bij de afslag naar Vradeto en dan via de Vradeto steps te wandelen, het is wel een paar kilometer langer. Het oude pad slingert in 39 scherpe haarspelden omhoog naar het dorpje Vradeto waarna het eerder genoemde pad gevolgd kan worden. De trap bestaat uit 1200 treden en is 200 jaar geleden in 20 jaar tijd aan gelegd door de masteroi, de lokale ambachtslieden. Via LINK
Noordelijke Pindos Nationaal Park
Het gehele gebied rondom de Vikos Kloof ligt in het Noordelijk Pindos nationaal Park. Het park bevat vele diersoorten waaronder de beer en de lynx. Verder komen er 1800 plantensoorten voor. Het hoogste punt van het park is het Tymfi massief met de Gamila 2,497+ als hoogte punt. In mei lagen er nog sneeuwres
Op weg naar het dorpje Vikos
De volgende ochtend gaan we weer op pad. We rijden eerst over de stille wegen naar Vikos. Onderweg genieten we van de vergezichten. We stoppen bij een monument voor oorlogsslachtoffers.
Daarna rijden we door naar het dorpje Viko met het panoramapunt “Vikos Gorge View Point”. Hier kijk je vanaf een wat lager gelegen punt de kloof in. Het is ook een erg mooi plekje voor een picnic.
Veel bezoekers dalen vanuit Vikos even af naar de rivier. Er is een kapelletje, de Theotokos Koimesis, en bij voldoende water zijn er leuke plekken voor pootje baden.
Kapelletjes langs de weg
Wanneer je door Griekenland rijdt zal het je niet ontgaan dat er veel kleine kapelletjes in de bermen staan, van roestig en klein tot van steen en groot. De betekenis hiervan heeft 3 redenen. Of er is een ongeluk met dodelijke afloop geweest, of met juist een goede afloop óf het is een verwijzing naar een klooster in de buurt. Ze bevatten altijd een afbeelding van een heilige, een olielampje, olie, lucifers of aansteker, lontjes en soms ook nog wat geld. De kaarsjes branden dag en nacht.Is het een ongeval geweest met goede afloop dan staat er een afbeelding in van Agios Georgios, de beschermheilige van de weggebruiker, dit als dank voor de goede afloop.
De weg naar Papingo
Het dorpje Painga ligt eigenlijk heel dichtbij… echter, er ligt een diepe kloof tussen dus moeten we helemaal omrijden via Aristi. Geen straf want de route is erg mooi. We kunnen de weg al mooi zien liggen waar we weer omhoog moeten.
We dalen dus af tot onder aan de rivier Voidomatis waar een smal bruggetje de rivier kruist. Het is een bijzonder mooi plek. Het water is ontzettend helder, er is een strandje veel weelderige begroeiing.
Een groep rafters krijgt net instructie voor hun avontuur stroomafwaarts. Gelukkig laat de zon zich nog even zien maar de wolken zijn wel dreigend.
Papingo
Dan slingeren we omhoog via de haarspelden, ontwijken een overstekende schildpad en komen aan in Papingo. Hier is een grote parkeerplaats.
De typische straatjes en huizen gebouwd van de steentjes zijn weer kenmerkend. Nieuwbouw en renovatie mag ook alleen in deze stijl plaats vinden. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht op de bergen.
Papingo Rock pools
Vanuit Papingo rijden we door naar de Papingo Rock pools. Het beekje heeft hier de rotsen mooi uitgeslepen en met wat dammetjes is het een leuke plek voor pootje baden, zwemmen en picnic echter begint het te regenen dus zijn we zo weer weg.
Bergwandelen
Vanuit Papingo ken je verder de bergen in om uiteindelijk de stevige bergwandeling te maken naar de Timfi’s berghut of naar het Drakenmeer.
Dan de bruggetjes
Na ons bezoek aan Papingo moeten we even schuilen in een restaurantje maar daarna klaart het weer op en vervolgen we onze tour naar de bruggetjes.
Gefira, Kleidonia
Het eerste bruggetje is meteen een pareltje. Via een prachtig bos met Harry Potter-achtige bomen wandelen we naar de Gefira brug. Het is een flinke overspanning en er is een stuwdam gebouwd om het waterpeil in de kloof te kunnen reguleren. Ook hier is gelegenheid genoeg om te recreëren.
Je kunt hier ook een wandeling de kloof in starten.
Na ons bezoek aan de Gefira brug rijden we weer helemaal terug richting het zuiden van de canyon, omgeving Kipoi. Hier bevinden zich nog meer mooie oude bruggen zoals de Kapetan Arkouda brug.
Even verderop komen we uit bij de Kokkorou brug.
En als we de afslag nemen naar Kipoi komen we uit bij de Plakida brug met 3 mooie overspanningen.
In deze regio liggen nog meer bruggen maar de laatste die wij bezoeken is de Plakida brug met ook 3 overspanningen.
Hierna rijden we terug naar Vitsa. Onderweg worden de sluizen opengezet en barst een stevige wolkbreuk los. Het blijft de hele avond nog een beetje doorregenen.
De volgende ochtend gaan we weer richting Thessaloniki. De regen heeft voor mysterieuze nevel in het dal gezorgd wat weer mooie plaatjes oplevert.
Meer Griekenland: