Hanoi | Noord Vietnam

Hanoi | Noord Vietnam

In dit reisverslag neem ik jullie mee naar Hanoi in Noord Vietnam. We verbleven 3 dagen in May De Ville Premier Hotel & Spa. Een redelijk luxe hotel vlak bij de populaire Beer Street.

Onze reis

In het voorjaar van 2023 bezochten wij Noord Vietnam. Vanuit de stad Hanoi maakten we diverse meerdaagse uitstapjes naar Halong Bay, Ninh Binh en de Thác Bản Giốc Watervallen aan de Chinese grens. In dit reisverslag neem ik jullie mee hoe wij de reis ervaren hebben. Onze reis: wij hadden de vlucht via Qatar Airways geboekt met een stopover in Doha – Qatar. Van Amsterdam naar Doha duurde 6,5 uur en van Doha naar Hanoi ruim 7 uur. Op de terugweg duurde de stopover 19 uur zodat wij Doha konden bezoeken.

De eerste indrukken

Boven op het dak van ons hotel is een zwembad. We gaan bij aankomst daar dus eerst eens even kijken op 9e verdieping alwaar we uitzicht hebben over de stad. Beneden ons horen we het vele getoeter van het verkeer in de smalle straatjes. Hierna stappen we zelf de drukte in en lopen een blokje om waarna we op het dakterras van een restaurantje neerstrijken voor de eerste loempia’s (springrolls). Hierna lopen we weer verder richting het Hoàn Kiếm Meer.

Onze eerste springrolls en Hanoi biertje

Scooters

Het probleem van Hanoi zijn dus de vele honderdduizenden scooters. Deze worden overal midden op het trottoir geparkeerd. Hierdoor is het bijna onmogelijk om over het trottoir te lopen waardoor wij eigenlijk door de goot moeten lopen. Oversteken van een straat is helemaal een uitdaging. Zet een stap op de weg en zoek voortdurend oogcontact dan maar doorlopen…

Hoàn Kiếm Meer

Als we in de buurt van het Hoàn Kiếm Meer komen is het trottoir breder en staan er minder scooters op zodat wij hier rustig kunnen wandelen. Rondom het meer is van alles te zien. Er is muziek en er wordt op straat gedanst, een groot deel is als park ingericht. Op een eilandje staat de kleine Ngoc Son tempel die we bezoeken. Via een knalrode brug komen we na entree betaald te hebben bij de tempel. Midden op het meer staat nog een kleine tempel op een eilandje, de Tháp Rùa ofwel Turtle Tower.

hanoi_1
hanoi_8
hanoi_4
hanoi_2
hanoi_9
hanoi_7
hanoi_3
hanoi_6
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

We lopen om het meer heen en steken bij het Lý Thái Tổ Monument even de weg over wat of zich al een heel avontuur is. Stoppen voor een zebrapad kennen ze niet, en oversteken bij een stoplicht geeft ook al 100% garantie voor een veilige overtocht. Vooral oogcontact, lachen en gebaren zorgt er voor dat de scooterrijders stoppen of om je heen te rijden zodat we veilig bij het monument uit komen en een rondje in dit parkje lopen alvorens we weer terug naar het meer gaan. Aan de andere zijde van het meer wordt door een groep van zo’n 30 mannen en vrouwen gedanst op muziek als zijnde een soort gymnastiek oefening.

Beer Street

Eén ieder die in Hanoi komt moet er een keer doorheen lopen, Beer Street. Wij liepen dus terug het Old Quatier in en komen bij Beer Street uit. Een straat zonder verkeer en alleen maar restaurantjes en bars. Veel harde muziek en overal kleine plastic stoeltjes op straat. Om de drie meter wordt je aangesproken of je wilt komen eten en uiteindelijk happen we toe en nemen plaat op z’n klein plastic kinderstoeltje. We bestellen wat te eten met natuurlijk ook en Vietnamees biertje. Vanaf de stoeltjes kunnen we heerlijk mensen kijken.

De volgende dag

Omdat we nog een beetje met een jetlag te maken hebben doen we het in de ochtend rustig aan. We genieten van ons ontbijt met allerlei voor ons onbekende dingen op het buffet. Daarna lopen we de stad weer in.

Dong Xuan markt

Even ten noorden van Beer Street bevindt zich een wijk met veel handelswaar. Altijd leuk dus lopen we die kant uit. We dwalen wat rond en komen bij de Dong Xuan markthal. Er staan vele kraampjes met duizenden petten, slippers tshirts etc.. Er zat voor ons niets tussen dus lopen we aan de achterzijde weer er uit waar een aantal kraampjes staan met groente en fruit. Heerlijk kleurrijk en fotogeniek zijn deze altijd.

hanoi_01
hanoi_09
hanoi_08
hanoi_02
hanoi_03
hanoi_07
hanoi_06
hanoi_05
hanoi_04
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow


En zo slenteren we wat door dit stadsdeel waarna we ons opmaken voor een georganiseerde fietstour door de stad. Uitdagend in dit verkeer zullen we maar zeggen.

Fietsen in Hanoi

In Nederland had ik de fietstocht al geboekt via Baja Bikes. Het is inmiddels een traditie dat we in elke stad gaan fietsen maar fietsen in Hanoi? We melden ons bij Friends Travel Vietnam die de tour verzorgd. De groep bestaat uiteraard uit 5 Nederlanders en nog twee Australiërs en Amerikanen.

We fietsen Old Quarter door en gedragen ons gewoon als scooterrijders. Voorrang geven en voorrang nemen. Het lukt prima, iedereen is toch wel voorzichtig al lijkt het één grote chaos.

Ba Da-pagode

Na een hoop geslinger komen we uit bij de Ba Da-pagode. Hier wordt door een grote groep vrouwen flink gebeden. Het is erg indrukwekkend en mooi om te zien. We krijgen van onze gids de nodige uitleg over wat er allemaal te zien is.

Ba Da-pagode Hanoi
Ba Da-pagode

Sint-Jozefkathedraal en een Lourdesgrot

Na de tempel fietsen we de hoek om en wanen ons ineens in een Franse stad. Staat daar zomaar een kathedraal met een Europees uiterlijk. Dit verraad dan ook meteen de aanwezigheid van de Fransen hier vroeger. We kunnen niet naar binnen maar wandelen wel om de kathedraal heen. Aan de achterzijde is er zowaar een complete Lourdesgrot gebouwd. Iets wat je toch niet echt verwacht hier in Zuidoost Azië.

Sint-Jozefkathedraal Hanoi Noord Vietnam
Sint-Jozefkathedraal

Train Street | Hanoi

Eén van de “tourist hotspots” is de Train Street of wel één grote teleurstelling want de straat is afgesloten op straffen van een boete van 500.000 dong. Er zijn wel trucjes om toch in de straat een terrasje te pakken maar dan zit je in een lege straat en is de sfeer van de drukken straat met ineens een trein toch weg. Wij fietsen dus door.

Train Street Hanoi Noord Vietnam
Train Street Hanoi

Ho Chi Min Mausoleum en het Presidentiële Paleis | Hanoi

Via de drukke Điện Biên Phủ, een boulevard zullen we maar zeggen fietsen we langs Lenin Garden op, het Militaire Historische Museum en de Vlaggentoren om uiteindelijk bij het grote plein van het Ho Chi Min Mausoleum uit te komen. We bezoeken de plek niet omdat er weer allerlei regels zijn voor wat betreft kleding en zo. We mogen zelfs niet met de fiets stoppen voor het plein vanwege regeltjes. Tegenover het museum bevindt zich ook het Vietnam National Assembly, het gebouw waar vele belangrijke vergaderingen gehouden worden.

Ho Chi Min Mausoleum Hanoi Noord Vietnam
Ho Chi Min Mausoleum

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh was een invloedrijke Vietnamese revolutionair en politicus. Geboren in 1890 als Nguyen Sinh Cung, nam hij later de naam Ho Chi Minh aan. Hij streed tegen de Franse koloniale overheersing en leidde de Viet Minh, een communistische verzetsbeweging. Na de Eerste Indochina Oorlog resulteerde het Akkoord van Genève in 1954 in de tijdelijke deling van Vietnam in Noord en Zuid. Ho Chi Minh werd president van Noord-Vietnam en bleef een symbool van anti-imperialistisch verzet. Hij leidde de Viet Cong in de Vietnamoorlog tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Ho Chi Minh stierf in 1969 maar bleef een icoon van de Vietnamese onafhankelijkheid en communisme.

Wij trappen dus rustig door en passeren het presidentiële paleis met de grote goudkleurige poort. We slaan rechtsaf en komen via de mooie met bomen gesierde straat uit bij de Noordpoort. Hier moet aldus de gids een liefdesfoto gemaakt worden. Dat wordt dus even poseren.

Noordpoort Hanoi Noord Vietnam
Noordpoort

De Long Bien Bridge | Hanoi

Long Bien Bridge Hanoi Noord Vietnam
De Long Bien Bridge

We fietsen verder richting de Rode Rivier en moeten even een stuk klimmen als we de toerit van de Long Bien Brug bereiken. Op het eerste oog een gedrocht van een brug, een hoop roestig stuk staal. De Long Bien Bridge is een spoorbrug met aan weerszijden fietspaden waar weer honderden scooters overheen rijden, wij dus ook per fiets. De in 1899 gebouwde Long Bien Brug was destijds met 1680m de langste brug van Indochina. Van dichtbij zie je dat goed en als je na gaat denken hoe dat ruim honderd jaar geleden gebouwd moet zijn dan is het al een ander verhaal. Het ontwerp is gemaakt door Gustave Eiffel, jawel, die van de Eiffeltoren. In de Vietnamoorlog werd de brug beschadigd maar is daarna weer hersteld. Nu rijdt er sporadisch nog een stapvoets een trein over.

Hanoi Noord Vietnam
De Long Bien Bridge

Hierna fietsen we verder de brug over. Aan de overzijde is eigenlijk niet heel veel bijzonders te zien. We lunchen er bij een restaurantje. Daarna fietsen we over diezelfde brug weer terug echter als we bijna aan de overzijde zijn kunnen we via een steile baan de brug af zodat we in de uiterwaarden komen en tussen de bananenbomen en akkers verder fietsen.

Niet veel later komen we weer in de stad uit, waar we via de stadspoort O Quan Chuong weer “Old Quartier” in fietsen. We slingeren nog wat door de wijk waarna we weer bij het beginpunt uitkomen. Fietsen in Hanoi ging eigenlijk best wel goed 😉

Banh Mi eten

Even geen zin in noodles of rijst? Probeer dan eens de Banh Mi. Banh Mi is een heerlijk Vietnamees sandwichgerecht dat bestaat uit een baguette-achtig broodje gevuld met verschillende ingrediënten. De vulling kan variëren, maar typische ingrediënten zijn gegrild vlees, zoals varkensvlees, rundvlees, kip of worst, samen met groenten, kruiden, en sauzen zoals mayonaise en vissaus. Banh Mi is een populaire en smakelijke streetfoodoptie in Hanoi en wordt ook in veel andere delen van Vietnam genoten. Wij aten het broodje op de tpyische krukjes vlak bij het Thang Long Water Puppet Theater.

Banh Mi Hanoi streetfood

Thang Long Water Poppen Theater | Hanoi

Na ons broodje begeven we ons naar het Thang Long Water Poppen Theater, een “must visit” voor als je Hanoi bezoekt. Het Thang Long Water Poppen Theater is wereldberoemd om zijn traditionele waterpoppenshows. Oorspronkelijk ontstaan op het Vietnamese platteland, biedt dit theater een levendige voorstellingen waarin met stokken bediende marionetten op het wateroppervlak dansen, zingen en verhalen vertellen uit de Vietnamese geschiedenis en folklore. De voorstelling wordt begeleid door traditionele muziek en duurt ongeveer een uur. Vooraf even reserveren is wel noodzakelijk.

Het theater, gelegen in de oude wijk van Hanoi vlak bij het Hoan Kiem Lake en de tempel.

Nightmarked Hàng Đào

Na de poppenshow slenteren we nog langs het water, er wordt gedanst op straat waarna we de autoluwe Hàng Đào straat inlopen waar een “nightmarked” plaats vind. Het zijn veelal prullen die verkocht worden dus gaan we met lege handen weer naar het hotel.

Hanoi Noord Vietnam
Op straat dansen…

Naar de kapper

Onze laatste dag in Hanoi besteden we aan wat rond wandelen en een museum. We starten in de buurt van de Beer Street waar ik voor de afwisseling eens naar de kapper ga. Gezien mijn kapsel was ik al ruim 20 jaar niet meer bij een kaper geweest en nu werd ik van 5 euro door 3 man in de watten gelegd. Wassen, knippen, massage en drogen namen zeker een uur in beslag.

West Lake – Hồ Tây en de Tran Quoc Pagoda

Dus fris geknipt wandelen we richting het Ho Chi Min Mausuleum, passeren musea en het Hoàng Thành Thăng Long Citadel. Uiteindelijk komen we uit bij het West Lake – Hồ Tây. Het meer waarin oud politicus en senator John McCain van de VS in de Vietnam Oorlog met zijn parachute terecht kwam nadat hij met zijn vliegtuig was neergeschoten. Een monument aan de oever herinnert aan deze gebeurtenis. Op een eiland in het meer staat een mooie pagode.

Tran Quoc Pagoda Hanoi Noord Vietnam
Tran Quoc Pagoda

Maison Centrale – Hoa Lo Prison Relic – Hanoi Hilton

Maison Centrale / Hoa Lo Prison Relic / Hanoi Hilton
Maison Centrale / Hoa Lo Prison Relic / Hanoi Hilton

Als laatste bezoeken we nog Maison Centrale ofwel Hoa Lo Prison Relic en Hanoi Hilton, de gevangenis gebouwd door de Fransen tijdens de koloniale bezetting. Voor deze zwarte bladzijde met alle wreedheden mag je de ogen niet sluiten. Middels onthutsende kamers, martelwerktuigen, een guillotine en vele andere objecten wordt een kil beeld geschept van de gevangenis in deze periode.

Maison Centrale / Hoa Lo Prison Relic / Hanoi Hilton

Nadat de Fransen verdreven waren, namen de Vietnamezen zelf de gevangenis in gebruik en werd deze berucht tijdens de Vietnamoorlog. Gevangen genomen Amerikaanse soldaten werden er opgesloten en goed behandeld. Ook dit beeld en ook de verzoening is netjes in beeld gebracht.

Maison Centrale / Hoa Lo Prison Relic / Hanoi Hilton

Na ons bezoek aan het museum slenteren we nog wat door de stad en scoren nog wat souvenirs.

Meer Vietnam:

Cuc Phuong NPTrang AnHalong BayBan Gioc waterval en Ba Be meer