Lissabon in 48 uur

Lissabon in 48 uur

Lissabon is zo’n bestemming die ik al heel lang op mijn lijstje had en dan ineens zie je paar goedkope vliegtickets voorbij komen waarna de knoop snel is door gehakt; twee daagjes ofwel Lissabon in 48 uur .

Het is december als we vroeg in de ochtend richting vliegveld Eindhoven rijden waar om 8.00h stipt op tijd ons vliegtuig vertrekt. Na een rustige vlucht dalen we boven Portugal door de wolken heen, vangen een eerste glimp van de de Ponto de 25. Avril over de Taag en dalen verder over het centrum om behoorlijke lomp op het vliegveld Aeroporto de Lisboa te landden. Het vliegtuig zet hem bij terminal 2 stil vanwaar wij met bussen direct naar terminal 1 gebracht worden.

Het heeft geregend maar het is nu droog en de zon dreigt zelfs al door te breken. Wij nemen een taxi maar gezien de vele stoplichten en de drukte van het verkeer hadden we beter vlak bij de hoofdingang de metro in kunnen duiken, maar goed. Onze taxichauffeuse spreekt nauwelijks Engels. Ze brengt ons voor een zeer schappelijk prijsje naar de grote rotonde aan het Praça do Marquês de Pombal. Als we uitstappen voelen we de eerste zonnestralen.

Marquês de Pombal

Avenida de Liberdade

We maken eerst wat foto’s van het standbeeld van Marquês de Pombal waarna we de sfeervolle Avenida de Liberdade in wandelen. Prachtige bomen, klassieke bestrating en vele beelden sieren de brede wandelboulevard.

Baixa

Aangekomen bij het Praça dos Restauradores gaan we linksaf om via de R. das Portas de Santo Antão op het prachtige plein Praça Dom Pedro IV. Zoals gezegd, prachtige standbeelden. De stad staat er werkelijk vol mee. Het rijke koloniale verleden heeft blijkbaar vele helden achter gelaten en zij verdienen allen vereeuwigd te worden in de Portugese hoofdstad. We strijken neer op een terrasje wat wonderbaarlijk door bijna alleen maar Nederlanders bezet wordt. Effe een hapje eten in dit lage gedeelte van de stad genaamd Baixa.

Praça Dom Pedro IV

Baixa is het laaggelegen deel van de stad dat tijdens de aardbeving in 1755 compleet verwoest werd en nu weer opnieuw opgebouwd is met een strakke rechthoekige straten structuur.

Links en rechts van Baixa liggen 2 hogere delen van de stad. Aan de oostkant het pittoreske Alfama met het het Castelo de S. Jorge en aan de westkant Alto Bairro met de grotere bebouwing. In Alto Bairro bevindt zich ons hotel dus gaan we eerst maar een even inchecken om onze rugzak te dumpen.

Trammetjes

Via het Praça dos Restauradores met vlakbij het station lopen we naar de Calçada da Glória waar een trammetjes steil omhoog gaat. Halverwege de klim kruist het trammetje met een tegenligger waarna het uitkomt bij het parkje Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Hier kun je genieten van uitzicht over de stad en zicht op het kasteel.

We passeren wat gebouwen waarvan de gevels volledig in typische Portugese stijl zijn betegeld en komen op het mooie in kerstsfeer gehulde plein Praça Luis de Camões met vlakbij ons hotel.

Praça Luis de Camões

We dumpen onze tassen in het stijlvolle PH in Chiado hotel waarna we weer snel op pad gaan; het wordt immers vroeg donker dus de sightseeing ronde moet er om 17.30h op zitten.

Nog meer trammetjes

We lopen linksaf de Rua Horta Seca in tot aan de Rua da Bica de Duarte Belo. Dit is alweer zo’n typische Lissabonse straat waar trammetjes de mensen van het lager gelegen deel omhoog rijden. Deze trammetjes zijn special scheef gebouwd voor de hellingshoek.

We zoeken een aardige locatie voor een foto en wachten totdat het trammetje van weerskanten begint te rijden en dan knippen maar. Zelf pakken we niet het trammetje maar lopen naar beneden tot in de Rua de S. Paolo. Vanwege de tijd en lage kosten houden we een taxi staande en laten ons naar het westelijk gelegen stadsdeel Belém brengen. Wij rijden onder de imposante hangbrug door die we morgen nog uitvoerig willen bezoeken.

Belém

In Belém aangekomen flaneren we langs de waterkant op. We maken wat foto’s van de brug en het oude pakhuis wat tegenwoordig in een museum ‘Maat’ is omgetoverd. Dan sjouwen we verder westelijk en passeren het in droevige staat verkerend massagraf Terreiro das Missas. Dit zal binnenkort omgebouwd worden tot een hip stadsstrand.

Voorbij het haventje komen we bij het Monument van de Ontdekkingen waarin het scheepvaartverleden herdacht wordt. Zoals me dat wel vaker overkomt bij dit soort bezienswaardigheden staat het nagenoeg volledig in de steigers.

Monument van de Ontdekkingen

We eten en drinken wat in het zonnetje, de jas kan zelfs uit waarna we weer op pad gaan. Tour Belém is de volgende attractie in dit stadsdeel. Dit prachtig in het water gelegen gebouw was vroeger het laatste punt waar men de schepen kon uitzwaaien. Menig traantje zal er gelaten zijn.

Tour Belém
Tour Belém

Jerónimos-klooster

Vanaf de Tour Belém steken we de weg over en lopen we terug tot we bij het Jerónimos-klooster uitkomen.

Jerónimos-klooster

Het is een prachtig gebouw maar we kunnen niet naar binnen en ruiken ook de verderop gelegen beroemde Patiés de Belém al.

Patiés de Belém

Even lopend langs de botanische tuin komen we bij dit restaurantje uit met de beroemde pasteitjes. De mensen staan er letterlijk voor in de rij. Binnenin blijkt echter genoeg ruimte te zijn om even rustig te zitten en van de pasteitjes te genieten. Je kunt er zelf een glimp opvangen van het bakproces. Het recept is echter geheim.

Als we weer buiten komen is het inmiddels donker geworden. We pakken de tram en stappen bij het Sodré station uit. Via een biertje in een pub komen we na een korte klim weer bij het hotel uit.

Even een korte opfrisronde en dan maar weer de stad in. In het Alto Biarra zouden zich nogal wat uitgaansgelegenheden en restaurants bevinden dus gaan we op zoek. We zien inderdaad genoeg restaurantjes maar een keuze maken is lastig. Het is erg rustig in de stad en je bent al snel de eerste klant. Uiteindelijk kiezen we dan maar een vollere eettent, gericht op de toeristen voorzien van live fado muziek.

In Portugal moet je vis eten dus dat bestel ik dan ook. De vis zat echter nog vol met visgraten en veel knoflook. Het live optreden wordt een beetje overstemd door de rumoerige toeristen maar dat mag de pret niet drukken. Na het eten duiken we een Ierse pub in om gewoon ongecompliceerd bier te drinken.