Dresden – Stadswandeling

Dresden – Stadswandeling

In september 2020 bezochten we Dresden aan de Elbe. Het was prachtig zonnig weer, we hadden te maken met een heuse Indian Summer. Het was niet te heet dus ideaal voor een citytrip met stadswandeling. Wij verbleven in het Holiday Inn hotel midden in het centrum van Dresden achter de Zwinger.

De Zwinger

Wie aan Dresden denkt, denkt vaak aan het oorlogsverleden van de stad. Tot de jaren 30 kende de stad een ongekende bloei maar daarna brak de oorlog uit. De stad verloor in de strijd veel inwoners en de genadeklap kwam in februari 1945 met een verschrikkelijk bombardement met duizenden slachtoffers. De binnenstad werd voor 90% verwoest. Na de oorlog werd de stad onderdeel van de DDR en het socialisme. Dit sobere bewind had de taak de stad weer op te bouwen. Gelukkig werden oude markante gebouwen weer in ere hersteld zodat het oude stadsbeeld enigszins onveranderd is gebleven. Na de Wende werd er nogmaals een boost gegeven aan de stadsontwikkeling echter trokken veel burgers naar het westen om te werken.  Nu anno 2020 zagen wij ondanks de coronacrisis een levendige stad waar het goed vertoeven is. Download eerst de GPX file van de route.

Download “Stadswandeling Dresden GPX”

Dresden.rar – 1473 keer gedownload – 2,57 KB

Stadswandeling

Na een stevig ontbijt gaan we op pad. Ik heb een route uitgestippeld waarbij we alle hoogtepunten van de binnenstad aan doen. We bezoeken het gebied ten zuiden van de Elbe wat men de Altstadt noemt, en we bezoeken het gebied ten noorden van de Elbe, de Innere Neustadt. Natuurlijk hebben we dan niet alles gezien maar in ieder geval wel een goede eerst indruk.

De Altstadt

Dresden aan de Elbe
Dresden aan de Elbe

Yenidza

We lopen eerst naar dat merkwaardige gebouw achter het spoor, de Yenidze. Een raar gebouw wat lijkt op een enorme moskee. Het blijkt echter een oude sigarettenfabriek te zijn en momenteel omgetoverd in kantoorunits.

Yenidze dresden
Yenidze

Van daaruit lopen we naar de Marienbrücke en volgen de Elbe oever naar het centrum. In 2002 hebben hier enorme overstromingen plaats gevonden waardoor nu het gebied te westen van de Marienbrücke in een soort hoogwatergeul is omgevormd. Hiervoor zijn gebouwen gesloopt.

Marienbrücke dresden
Marienbrücke

We lopen langs het moderne congrescentrum, het Maritiem hotel en de Landtag van Saksen.

Congrescentrum dresden
Congrescentrum

Vervolgens wordt het pad een mooie boulevard met bomen. Wij steken hier nu over en lopen naar het operagebouw, de Semperoper.

De Semperoper

De Semperopera behoord tot de mooiste operagebouwen ter wereld. Het gebouw werd in 1838 gebouwd brandde 1869 af. De opera werd herbouwd waarna het in de 2e wereldoorlog weer vernietigd werd. Ook nu werd het weer herbouwd en is sinds 1985 weer in gebruik genomen. We gaan niet naar binnen maar lopen door naar de Zwinger.

Semperopera dresden
Semperopera

De Zwinger

De Zwinger is een prachtig gebouw met een mooie binnenplaats met vijvers en fonteinen. De ingangen zijn doorgangspoorten uitgevoerd als rijkelijk gedecoreerde torens. Het terrein is vrij toegankelijk. De gebouwen bevatten allerlei exposities waaronder porselein uit de regio wat bij ons nogal kitsch over komt.

Zwinger dresden
De Zwinger

Hierna lopen we naar de Hofkirche die via een brugconstructie direct toegankelijk is met het Residentsschloss mit de Hausmannstrum.

Hofkirche Residentsschloss dersden
Hofkirche met links het Residentsschloss

In de Augustussatrasse bewonderen we de hele grote mozaïek afbeelding van de Fürstenzug waarna we door de Stallhof lopen.

Fürstenzug dresden
Fürstenzug
Stallhof dresden
Stallhof

Hierna komen we uit op de Neumarkt met het Verkehrsmuseum en de Frauenkirche. We slaan direct rechtsaf de Sporergasse in en bezoeken de koekjesbakkerij KeXerei.

Koekjesbakkerij KeXerei

Kulturpalast

Dan gaan we weer links de Schlossstrasse in en komen we uit bij het Kulturpalast. Het Kulturpalast is in 1969, in de DDR tijd, gebouwd voor concerten, dansen, conferenties en andere evenementen. De gevel in de Schlossstrasse is voorzien van een grote afbeelding. Dit is één van de weinige zichtbare restanten die herinneringen aan de DDR tijd. Deze 30 bij 10,5 meter grote afbeelding met de naam “Der Weg der roten Fahne ein” staat onder Denkmalschutz en beeld de tekst uit:

„Die Befreiung der Arbeiterklasse kann nur das Werk der Arbeiterklasse selbst sein. Leben wird unser Programm. Trotz alledem wir sind der Sieger der Geschichte! Gewidmet dem 20. Jahrestag der DDR. Entstanden in sozialistischer Gemeinschaftsarbeit der Hochschule für Bildende Künste Dresden“

Der Weg der roten Fahne ein dresden
“Der Weg der roten Fahne ein”

Altmarkt

Hierna lopen we naar de Altmarkt waar het zowat het hele jaar kerstmis.

Altmarkt dresden
De Altmarkt

Op de Altmarkt staat een soort kunstwerk met een waterplas hetgeen een leuke spiegelfoto oplevert.

Shop till you drop!

Vanaf de Altmarkt lopen we verder naar de Prager Strasse waar alle grote warenhuizen zitten. Shop here till you drop.

De Frauenkirche

Terug naar de Neumarkt komen we bij de grote Frauenkirche uit. Een imposant gebouw.

Frauenkirche dresden
Frauenkirche

Aan de achterzijde ligt nog een stuk puin van de oorlog. Deze blok is jaren later uit de bergen puin gevist en hier als trieste herinnering opgesteld.

Van hieruit lopen we naar het park, de Brühlsche Garten waar we van het uitzicht over de Elbe genieten.

Innere Neustadt

Bovenlangs lopen we richting de Augustusbrücke en steken deze over zodat we bij de biergarten en het standbeeld van de Gouden Ruiter in de Innere Neustadt uitkomen.

Gouden Ruiter dresden
De Gouden Ruiter

Van hieruit begint de prachtige Hauptstrasse met mooie bomen en diverse winkels, cafés en restaurants. Een mooie boulevard om te flaneren.We lopen de Neustadteer Markthalle door waar de meeste kleine marktkraampjes verdwenen zijn.

Neustadteer Markthalle dresden
Neustadteer Markthalle

Daarna lopen we door naar de Albertplatz met prachtige fonteinen.

DDR Museum

Als laatste bezoeken we nog het DDR museum. Een expositie met oude Trabantjes, motoren, huis- tuin- en keuken gerei brengt je even terug in de DDR tijd. Als souvenir koop ik hier een miniatuur Trabantje.

Van hieruit lopen we weer terug naar ons beginpunt.
Interesse? Download dan hier de gpx file van de stadswandeling:

Download “Stadswandeling Dresden GPX”

Dresden.rar – 1473 keer gedownload – 2,57 KB

Leuke uitstapje dicht bij Dresden:

Bezoek aan de Saksische Schweiz

Maak een stadswandeling in Leipzig.

Of ga fietsen in Berlijn.

Meer Duitsland: