Trang An – Ninh Binh | Vietnam

Trang An – Ninh Binh | Vietnam

Trang An Thủy đình
Trang An – Thủy đình

Vanuit Hanoi bezochten wij de regio Trang An met als grote stad in de buurt Ninh Binh. Trang An ligt in het noorden van Vietnam en herbergt een spectaculair gebergte van steile door water ingesleten wanden met rijstvelden, een geologisch proces dat zich over miljoenen jaren heeft voltrokken. Trang An is ook wel een beetje het Halong Bay maar dan op land.

Hoe naar Trang An en het verblijf

Trang An is vanuit Hanoi makkelijk te bereiken. Wij regelde via het hotel een gedeelde taxibus; voor 17 euro per persoon en werden bij het hotel af gezet. Wel moesten we dus rekening houden met medepassagiers die ook naar hun hotel moesten. Je kunt ook met de trein naar Ninh Binh reizen (ook vanuit het zuiden) en daarna met de taxi gaan maar dat kost meer tijd. Wij verbleven drie dagen in Trang An Retreat, een heerlijk bungalowpark-achtig verblijf met een zwembad en restaurant.

Trang An Retreat
Trang An Retreat

Daar aangekomen dropten we onze spullen in het huisje en pakten we een leenfiets van het hotel. De bedoeling was om een ronde te gaan fietsen. Erg comfortabel zijn de fietsen niet maar het gaat nog altijd sneller dan lopen. De hoofdwegen hier zijn erg breed en geasfalteerd maar de zijwegen vaak onverhard en modderig.

De karststeen rotsformaties van Trang An

Het gebergte van Ninh Binh is onderdeel van de grotere geologische formatie genaamd de Hoang Lien Son Range, die zich uitstrekt over verschillende provincies in het noorden van Vietnam. Het kenmerkt zich door steile kalkstenen kliffen, grotten, ondergrondse rivieren en smaragdgroene rijstvelden. De karst-formaties zijn ontstaan door de oplossing van het kalksteen door regenwater, dat langzaam de ondergrond heeft uitgehold en indrukwekkende grotten en tunnels heeft gevormd. Bovendien heeft het gebergte van Ninh Binh een rijke culturele en historische betekenis. Het is de thuisbasis van oude pagodes, tempels en historische sites.

Op de fiets naar de Bai Dinh Pagoda

Er is dus veel te zien in de regio Trang An, alles is makkelijk te bereiken met fiets of scooter. We besluiten om eerst richting de Bai Dinh Pagoda te fietsen, morgen gaan we wel een boottocht doen.

Op onze gammele fietsjes gaan we op pad. Bij de eerste kleine tempel stoppen we even. Even later komt er een groepje locals aan die allemaal met ons op de foto willen. Oke, hier komen dus Vietnamezen die niet zo vaak toeristen ontmoeten. Hilarisch en leuk zullen we maar zeggen.

We fietsen weer verder en stiekem is het toch wel een pittige rit van zo’n 12 kilometer, temeer omdat we de ingang niet direct konden vinden. De grote poort die ik op de kaart had gezien blijkt niet de ingang te zijn.

Tempelcomplex Bai Dinh Pagoda

Het tempelcomplex van de Bai Dinh Pagoda is gelegen aan de voet van de Dinh-berg en is het grootste boeddhistische complex in Zuidoost-Azië, met imposante tempels en pagodes. Zijn architectuur is prachtig, met opvallende bronzen beelden en monumentale constructies. Pelgrims en bezoekers worden aangetrokken door de spirituele sfeer en de culturele betekenis van deze plek. Het is een centrum van boeddhistische praktijk en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Vietnam. De Bai Dinh Pagoda biedt een diepgaande culturele en religieuze ervaring te midden van de prachtige natuur.
poort Bai Dinh Pagoda
De grote poort bij de Bai Dinh Pagoda

Hiervoor moeten we het dorpje door waarna we op een grote parkeerplaats uitkomen. We betalen entree en mogen naar binnen. Het complex is zo groot dat je met elektrische busjes wordt rondgereden. Ik krijg een beetje het Jurassic Park gevoel. We starten onze bezichtiging aan de andere zijde van de grote poort die dus niet de ingang bleek te zijn. Van hieruit lopen we langs allerlei bezienswaardigheden en vooral heel veel boeddha beelden.

Bai Dinh Vietnam
Binnen in één van de vele tempels
Bai Dinh Pagoda
Binnen in de Bai Dinh Pagoda

Bai Dinh Pagoda

Al snel hebben we in de gaten dat we veel te weinig tijd uitgetrokken hebben voor ons bezoek. Je kunt hier wel een hele dag rondlopen. Wat een overdaad aan beelden, de één nog groter dan de andere, het is echt overweldigend. We staan oog in oog met gigantische gouden beelden en een bizar hoge pagode.

Bai Dinh Pagoda Vietnam
Bai Dinh Pagoda

Zoals gezegd hadden we veel te weinig tijd om alles rustig te bekijken. We moesten nog terug fietsen en het begon al te schemeren dus verlaten we het park om terug naar het hotel te gaan. Onderstaand een slideshow met wat meer plaatjes.

trang_ani_75
trang_ani_81
trang_ani_80
trang_ani_51
trang_ani_49
trang_ani_85
trang_ani_99
trang_ani_78
trang_ani_40
trang_ani_42
trang_ani_87
trang_ani_109
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Bootje varen Trang An

Vandaag huren we een scooter en gaan een beetje rondtoeren. De scooter blijkt echt ideaal en is super goedkoop; 3,50 euro per dag. Het plan is sowieso om een boottocht door het Trang An gebied te maken, daarna kijken we wel.

De boottochten in Trang An worden op meerdere plekken aangeboden in dit gebied, de mooiste en populairste is de Di sản Tràng An maar je kunt ook in Tam Cốc op de boot stappen. Het is dan ook de drukste. Er worden verschillende soorten tochten aangeboden coor ca. 250.000 vnd, wij gaan toch voor de lange tocht van 3 uur.

Boottochten vanuit Tam Cốc

De bootjes worden met de hand geroeid en soms zelf met de voeten (!). Onze roeier is al redelijk op leeftijd dus voelt dat best wel even lastig maar hij is goed getraind en moet toch ook geld verdienen. Samen met een ander Nederlands echtpaar stappen we in de boot en gaan we het gebied in.

Een groep roeisters wachtend op klandizie

We vertrekken, het is zonnig weer en links van ons is een hoge begroeide rotswand en als we het hoekje om gaan en het bootje recht op een rotswand af vaart blijkt dat er gewoon een natuurlijke tunnel onder de berg door loopt waar wij doorheen roeien en zo dan ineens in een ander dal uitkomen.

Đền Thánh Cao Sơn Tempel | Trang An

In dit ander dal is op het vlakke deel de Đền Thánh Cao Sơn tempel is gebouwd. De roeier meert aan, wij kunnen even rond kijken en hij kan even uitrusten.

Đền Thánh Cao Sơn
Đền Thánh Cao Sơn
Đền Thánh Cao Sơn Trang An
Đền Thánh Cao Sơn

Na de korte stop varen we weer verder en duikelen meteen weer een tunnel in, we moeten bukken om ons hoofd niet te stoten. Het past maar net. Als we de tunnel weer uitkomen zien we weer een tempelcomplex waar we op de terugweg even uitstappen.

Trang An

De natuur is bizar mooi. Niet gek ook dat dit UNESCO beschermde gebied de filmlocatie was van menig film zoals King Kong. We varen verder, genieten in het zonnetje en alles om ons heen is groen.

Trang An
Trang An

Đền Suối Tiên Tempel | Trang An

Uiteindelijk komen we weer bij een tempel uit, de Đền Suối Tiên. Hier stappen we uit en krijgen we ruimschoots de tijd om rond te wandelen. Er staan oude hutjes die een beeld geven van hoe men hier vroeger woonde.

Het is allemaal prachtig en daarom zit dit reisverslag ook vol met foto’s.

Trang An

Na het bezoek varen we weer verder. Het is onderweg af en toe best gezellig op het water. We zwaaien naar de tegemoet komende bootjes.

We zijn nu zo’n beetje op de terugweg en stoppen nog een keer bij de Hành Cung Vũ Lâm tempel met midden op het water de Thủy đình pagode.

Trang An
Trang An – Thủy đình

Hierna varen we terug naar ons startpunt, de roeiers hebben hun taak erop zitten en kunnen aan de lunch. Wij zoeken ook even een restaurant voor de lunch.

Hoa Lu – de oude hoofdstad | Trang An

In de avond rijden we nog even naar het stadje Hoa Lu. Hoa Lu staat vooral bekend om zijn rol als de oude hoofdstad van Vietnam in de 10e en 11e eeuw tijdens de Dinh-dynastie en de vroege periode van de Le-dynastie. Er is niet veel te beleven, ik poseer nog wel even met mijn scooter bij de oude poort.

Toegangspoort oude stad Hoa Lu Trang An
Toegangspoort oude stad Hoa Lu

Hang Mua | Trang An

In de middag rijden wij richting Hang Mua. Hang Mua is een markante berg aan de rand van het karststeenlandschap en te beklimmen via 500 treden. Het uitzicht boven schijnt indrukwekkend te zijn.

Trang An
Een leuk terrasje onder aan de berg

Als we met de scooter aan komen rijden proberen zogenaamde nepagenten ons van de weg te plukken om ons betaald te laten parkeren op hun terrein. Ik negeer ze en rijdt door tot de ingang want je moet wel entree betalen om de berg te beklimmen. We parkeren daar de scooter tegen betaling van een bedrag.

Het pad naar de berg gaat langs lotusvelden op die in april helaas niet in bloei stonden. De loopvlonders in de lotusvelden zijn normaal gesproken de perfecte locaties voor insta-foto’s. We beginnen dan aan de 500 tredes. Het is behoorlijk pittig, bloedheet en de tredes zijn erg steil. Het zweet guts er flink uit.

Trang An

Vlak onder de top komen we op een splitsing en houden links aan waarna we op een uitzichtplatform uitkomen. Diep onder in het dal zien we bootjes varen tussen de rijstvelden. Een paar tredes verder omhoog staat een pagode en een markante draak die over de bergkam kruipt. Iedereen wil er mee op de foto en sommige klimmen nogal gewaagt op hun teenslippertjes over de scherpe rotsen.

Hang Mua
Hang Mua – de grote pagode met rechts de draak.
Hang Mua draak dragon Trang An
Dronepica – drukte bij de draak

Wij dalen af en bij de splitsing klimmen we nu naar de tegenover gelegen bergtop met pagode. Daar stuur ik mijn drone de lucht in om de draak van dichtbij te fotograferen.

Hang Mua Trang An
Hang Mua – de kleine pagode

Hierna gaan we weer terug naat het hotel.

Tam Cốc en de Bich Dong Pagoda | Trang An

De laatste dag: we hebben vandaag nog bijna de hele dag, in de avond gaan we terug naar Hanoi. Met onze gehuurde scooter gaan we weer op pad. Vandaag rijden we naar Tam Cốc, een stadje waar veel backpackers verblijven. Het is er druk en vanuit het centrum kun je een boottocht maken maar wij rijden verder naar de Bich Dong Pagoda. Een mooi gelegen tempelcomplex.

Bich Dong Pagoda Trang An
Bich Dong Pagoda

Na het bezoek aan de tempel rijden weer terug naar Tam Cốc waar we rechtsom het meertje rijden en in de achterliggende rijstvelden komen. Een prachtig gebied, erg rustig met verschillende homestays / hotelletjes. Uiteindelijk belanden we via een onverharde weg bij het Thung Sen Tam Coc Restaurant, een heerlijke groene oase. We eten er wat waarna we door de mooie tuin wandelen.

Helemaal achterin de tuin gaat er een paadje via rotswanden en trappen omhoog. Ik klim naar boven waar ik uitzicht heb op een ander dal en de bootjes weer zie. Ik pak mijn drone en vlieg het dal in voor een foto.

Trang an
Dronefoto

Daarna gaan we nog even luieren in de hangmat en genieten van de rust.

Trang An
In de hangmat.

Coc Phoung National Park

Vanuit Trang An zijn we ook nog een dag naar het Coc Phuong National Park geweest. Dit oudste nationale park van Vietnam, lees jungle, ligt zo’n 50 kilometer verderop.
Lees HIER ons reisverhaal van dat bezoek.

Meer Vietnam:

Cuc Phuong NPTrang AnHalong BayBan Gioc waterval en Ba Be meerHanoi