Boedapest in 48 uur

Boedapest in 48 uur

Boedapest, pareltje aan de Donau en steeds meer in trek bij de Nederlanders. Tijd voor een citytrip dus; 48 uur Boedapest samen met mijn dochter Marloes. Wij gaan voor een eerste goede indruk van de stad waarbij we zoveel mogelijk highlights aan doen.

Boedapest sign

Vrijdag – het vertrek

Vanaf Eindhoven vertrokken wij in januari met Wizz Air richting Hongarije. De weersverwachtingen waar zonnig en fris; belangrijk want liever geen regen natuurlijk. De vlucht verliep netjes op tijd zodat wij rond 12 uur in de middag landden op het vliegveld dat zo’n 16km buiten het centrum ligt.

Aankomst in Boedapest

Automaat

Vanuit de aankomsthal volg je de strepen op de grond en loop je naar buiten. Hier pak met je pin pas een busticket uit de automaat voor lijn 100E, 900 huf. Lijn 100e is een airport transfer service, hoog frequent voor 2,70 euro direct naar het centrum. De bus stopt slechts bij 3 haltes in het centrum. Als alternatief kun je bus 200e pakken, deze gaat naar de metrohalte Kőbánya-Kispes, 12km. Hier kun je dan overstappen op de metro.

Buskaartje

 

 

 

Binnen een half uur waren wij dus al bij bus- en tramhalte Deák Ferenc tér M midden in het centrum. Ons hotel M-Square lag op nog 2 minuten lopen aan een pleintje met een mooi standbeeld van Sisi. Tassen dumpen en gaan…

Lunchen bij Szimpla Kert

Door de reis hadden wij niet meer echt gelegenheid gehad wat te eten dus het eerste wat wij wilde gaan doen was een lunch. Hiervoor liepen wij eerst richting de synagoge, de grootste van Europa en biedt plek aan 3000 gelovigen. We zijn niet binnen geweest omdat er ruim 10 euro entree gevraagd wordt terwijl alle andere geloofshuizen gratis te betreden zijn. Principes…  Achter het museum staat het holocaustmonument dus ook alleen te bezichtigen na entree betaald te hebben, jammer. Je kunt het wel bezichtigen vanachter een hekwerk. Op naar de lunch dan maar.

We wilden eigenlijk eten bij het Street Food Karavan, maar deze was helaas in de wintermaanden gesloten. Logisch want het is in de open lucht. Daarom gingen naar de naastgelegen ruïne bar Szimpla Kert. Szimpla Kert is een prachtige uitgaans/horeca gelegenheid geheel in de setting van oude meuk, second hand en verval. We genieten er van een heerlijke goulashsoep met brood, wat ook anders! Boedapest staat bekend om de vele ruïne bars.

Hierna gingen wij weer terug naar het centrum van de stad waar wij nog langs een mooie muurschildering kwamen als herinnering aan de grote uitvinder Rubik van de Kubus.

Rubik van de Kubus boedapest
Rubik van de Kubus

De winkelstraat Váci U

Vörösmarty tér plein
Vörösmarty tér plein

Na onze lunch gingen we richting de bekende winkelstraat de Váci U. Hier zijn vele winkels van de diverse bekende ketens te bezoeken.

Uiteindelijk kom je op het Vörösmarty tér plein uit met het prachtige Grand Café Gerbeaud.

Het interieur is prachtig en we worden welkom geheten door vier personeelsleden die ons allen graag helpen. We pakken hier een bak koffie met een typisch Hongaars gebakje voor een pittige prijs.

Een ander beroemd Grand Cafe is Café New York.

Wil je verder winkelen dan kun je hier linksaf de inlopen.

Wij lopen richting het Elizabeth Square en komen uit bij een soort Michiael Jackson monumentje. M. overnachtte wel eens in het tegenovergelegen Kempinsk Hotel zodat de boom tegenover dit hotel een gedenkplaatsje is geworden vol met foto’s.

Verder staat er de Budapest Eye reuzenrad een skatebaan en wat kraampjes.

Sint-Stefanusbasiliek

Vanuit het park lopen we naar de enorme indrukwekkende Sint-Stefanusbasiliek. We lopen er binnen een rondje en staren duizelig naar het plafond van de enorme koepel.

Vanaf de Stefanuskerk lopen we rechtstreeks naar de Donau via de komen we bij de beroemde Kettingbrug uit.

kettingbrug boedapestDe brug was in 1899 de eerste brug in Boedapest over de Donau  en verbond Pest met Buda. Gezien vanaf de bron van de Donau was dit na Regensburg de eerst volgende brug stroomafwaarts.

Schoenen op de Donaukade

Wij lopen stroomopwaarts en komen uit bij het indrukwekkende monument van de Schoenen op de Donaukade. Deze bronzen schoenen staan er als nagedachtenis aan de gefusilleerde Joden langs de Donau. Ze moesten eerst de schoenen uittrekken waarna ze dood geschoten werden. Een erg indrukwekkend en triest beeld.

Schoenen langs de Donau boedapest
Schoenen langs de Donau

De inmiddels gure koude wind maakt de sfeer rondom de schoenen extra pittig.

Parlementsgebouw

Parlementsgebouw boedapest
Parlementsgebouw

We steken de weg over en lopen naar het enorme pompeuze gigantisch grote en mooie parlementsgebouw.  Het parlement is er gezeteld, er is een bibliotheek in gevestigd en er zit een museum in.  

Inmiddels trekt de kou aardig in de benen zodat wij hier niet te lang stil staan. We zien het gebouw nog vaker en hebben zo toch mooie foto’s gemaakt.

Het park Szabadság tér

We lopen weer richting het stadscentrum door het Szabadság tér park om ergens warm te worden. In het park komen we een standbeeld van Ronald Reagan tegen. Alhoewel hij nooit in Hongarije is geweest wordt hij toch vereerd vanwege zijn inbreng voor het beëindigen van de koude oorlog.

Even verderop staat wederom een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Duitse bezetting. Door mensen geplaatste koffers en brieven symboliseren deportatie.

Apfelstrudels

Wij belanden uiteindelijk in de straat 6. October in een Apfelstrudelcafé. Ze hebben ze in alle soorten en maten. uiteraard nemen wij er ook eentje met appel en kaneel.

Danube River Cruise

Parlementsgebouw in de avond
Parlementsgebouw in de avond

Na het opwarmen is het inmiddels donker geworden zodat wij weer richting de Donau gaan. Op tal van locaties worden ‘rivercruises’ aangeboden. Cruisen met eten , zonder eten met feest met dans etc. Wij kozen voor 19 euro voor een gewone rondvaart inclusief een drankje. Eerst een stuk stroomafwaarts en daarna weer stroomopwaarts tot aan het Margaret Sziget Eiland en weer terug. Via een koptelefoontje kregen we netjes uitleg in het Nederlands en wetten nu alles van de stad en de bruggen. Het was even heerlijk onderuit zakken en de stad aan je voorbij laten trekken. Zeker doen.

Hop on hop off..

Overal in de stad proberen verkopers je deze tickets te verkopen. Op zich een leuke aanbieding, met of zonder cruise en stadswandeling. Wij deden het niet en merkten ook dat de hop on boot stampvol zat. Je hobbelt letterlijk en figuurlijk met z’n allen achter elkaar aan. Bij regen hadden we het misschien wel gedaan.

Na de boottocht eten we nog wat en gaan richting ons hotel.

Zaterdag

Vandaag willen we de hele stad door. Waren we gisteren nog niet de Donau over gestoken, vandaag gaat dat zeker gebeuren. Dus na een stevig ontbijt gaan we te voet de stad weer in en gues what? Het zonnetje straalt!

We lopen eerst naar de Elizabeth Brug, een mooie hangbrug die ten tijde van de bouw de langste in zijn soort was. Bij de brug staat ook de Parochie Kerk van de Binnenstad.

Zicht vanaf de Elizabeth Brug
Parochie Kerk van de Binnenstad
Op de voorgrond de Elizabethbrug

Al slingerend lopen we verder in zuidelijke richting en komen bij de prachtige Grote Markthal uit. Hier worden allerlei verse en streekproducten verkocht. Er zijn wat restaurantjes en veel souvenirwinkeltjes.

De Grote Markthal

Vlak bij de Grote Markthal ligt de Vrijheidsbrug. Een prachtige ijzeren brug met veel klinknagels en versierselen in het gietijzer.

Als we de brug oversteken komen we uit bij het Gellért Hotel en badhuis. Een prachtig gebouw en veer versierselen. We lopen de hal van het zwembad in en kunnen een glimp opvangen van het typisch met zuilen omringd zwembad. De loge is ook al fantastisch met de beelden.

Na ons korte bezoekje aan het zwembad gaan we de Gellértheuvel of berg van 235m. De berg is genoemd naar Bisschop Gellèrt die hier als martelaar stierf. Boven op de berg staat het Liberty Statue dat opgericht werd in 1947 ter nagedachtenis aan de bevrijding door de Russen. De uitzichten over de Donau zijn prachtig en de klim is best wel pittig.

Aan de andere zijde kunnen we weer afdalen naar beneden waar we uitkomen Gellért Monument. Een zuilenrij met een standbeeld van bisschop Gellèrt en een getrapte waterval die nu droog staat i.v.m. de wintertijd. In de zomer is dit zeker een mooie plek.

Burcht van Boeda

Wij vervolgen onze route langs de Donau en komen uit bij de kasteeltuinen van de boven op de heuvel gelegen Burcht van Boeda. Met een lange roltrap kun je naar boven en waar je over de vestigingsmuren lopen en genieten van het mooie uitzicht.

In de burcht zelf zijn diverse musea gevestigd en buiten staat een groots standbeeld van Prins Eugene van Savoy. Het barst hier weer van de toeristen.

Matthiaskerk en Visserbastion

We lopen door naar de achterkant van de burcht waar wat oude  opgravingen zijn. Van hieruit lopen we door over de heuvel richting de prachtige Matthiaskerk en het Vissersbastion. Prachtige bouwsel in wit gesteente wat bij de fel blauwe lucht fantastische foto’s oplevert. Ook hier barst het van de toeristen en moet je voor de juiste foto het juiste moment kiezen zodat niet Jan en alleman op de foto staat.

Door de kille koude wind wordt het tijd voor een lunch en even opwarmen dus duiken we een restaurantje in.

Na de lunch lopen we verder door het Boeda gedeelte maar er is niet veel te beleven, geen winkeltjes en zo. We lopen langs de Maria Magdalenakerk op waar alleen de toren nog van staat en het imposante gebouw van het Nationale Archief van Hongaarse gebouwen.

Via de Wenen Poort verlaten wij aan de noordzijde het oude Boeda en dalen weer af richting de Donau.

We komen uit bij het pleintje van metrostation Batthyány tér. Hier is ook weer een oude markthal maar deze is omgebouwd tot een winkelcentrumpje. Ook staat er de prachtige Sint-Annakerk. Deze plek aan de Donau wilde ik ook graag bezoeken omdat je hier precies aan de overzijde het Parlementsgebouw ziet liggen en dus de ideale plek is voor een mooie foto.

We stappen bij Batthyány tér niet op de metro maar lopen naar de Kettingbrug. Hier komen we bij een rotonde die het verkeer de brug op leidt en dat vanuit de tunnel komt. Ook is er kun je van hieruit het lifttreintje pakken naar boven. Wat ik dan weer grappig vind is het grote kunstwerkje dat een grote nul symboliseert, het nulpunt waarvan alle afstanden in het land naar Boedapest bepaald zijn.

We steken de brug over, veel toeristen hier, en lopen Pest weer in waar we bij het metrostation Vörösmarty tér met lijn 1 naar Hősök Tere waar het Millennium- Monument staat op het Heldenplein staat.

Metro Boedapest

De Milleniumlijn 1 is de oudste metrolijn van het Europese vasteland en in gebruik genomen in 1896. De lijn loopt vanaf het centrum van Pest naar het oosten. Een groot deel van het tracé ligt onder de statige boulevard de Andrássy út, de Champs d’Elysee van Boedapest. Opvallend is de zeer ondiepe ligging van deze metrolijn, dit vanwege de kruisingen met het riool. De stations lijken sinds de opening niet meer vernieuwd te zijn, veel hout. Later is het netwerk uitgebreid met nog een aantal lijnen.

Heldenplein en Millenium-Monument

We stappen dus bij Hősök Tere uit waar grote letters met de naam B U D A P E S T  is opgesteld. Voor de juiste selfie moet je dan midden op straat gaan staan maar ik ging er gewoon achter staan waarna ik de foto gespiegeld heb. Het plein ligt nog net in de ondergaande zon wat een mooi licht geeft. Zeker in de zomerdag lijkt mij dit een leuk plein.

Schaatsen en de Vajdahunyadburcht

Achter het Millennium-monument ligt een gigantisch grote schaatsbaan waar later op de avond honderden mensen aan het schaatsen zijn. Ook ligt er het Vajdahunyadburcht, we zijn er later even in gelopen maar toen was het al donker.

Széchenyibaden

Wij hadden de hele dag al de zwemspullen bij éénmaal in Boedapest moet er natuurlijk in één van de prachtige baden gezwommen worden. Alhoewel heel populair en waarschijnlijk druk kozen we toch voor de Széchenyibaden. Het is het grootste complex en ook één van de mooiste. Het gebouw staat in een park wederom met veel veel mooie details. Er was geen rij en een kaartje kost circa 20 euro. Handdoeken en een badjas zijn te huur maar neem wel je eigen badslippers mee. Er is 1 zwembad buiten waar een badmuts verplicht is, daar lagen dan ook 2 man in.

Na wat gezoek in de kleedruimtes waren we dan eindelijk in het zwembad. Vooral buiten was het erg druk met voornamelijk toeristen. Ik heb zeker 12 zwembaden in alle soorten, maten en temperaturen gehad en 5 sauna’s. Het was heerlijk relaxt want wij hadden deze dag al 23.000 stappen gelopen.

Na het zwemmen lopen we weer even richting de ijsbaan en nemen een typische Hongaarse lekkernij bij een kraampje, de kürtöskalács, koek op stok met kaneel.

Terug met de metro stapten we uit bij station Oktogon. Hier zijn we veel winkeltje en eetgelegenheden. Via de Andrássy út lopen we langs het operagebouw wat in de steigers stond en de dure winkeltjes van Gucci en Louis Vuton.  Daarna is het mooi geweest gaan gaan we naar het hotel.

Zondag

Vandaag hebben we nog tot 12 uur om de stad te verkennen. Het vriest stevig in de ochtend en er hangt een beetje mist over de Donau. Maar de zon doet alweer zijn best.

E-scooter

Na wikken en wegen hebben we besloten vandaag e-scooters te huren. Even tijd voor actie dus. Het is zondagmorgen dus is het verkeer erg rustig. Met de scooters scheuren wij richting het Parlementsgebouw.

Het is met de rijwind wel bere-koud. Hier en daar maken we wat fotostops, we rijden langs het olympisch park en draaien de brug op richting het Margeret Sziget eiland. We gaan het eiland niet op maar steken helemaal over zodat we aan de andere zijde weer terug rijden. Het was erg leuk en een mooie afsluiting van onze 48 uur in Boedapest.