Cuc Phuong National Park | Vietnam

Cuc Phuong National Park | Vietnam

Het Cuc Phuong National Park is het oudste nationale park van Vietnam en is gelegen in de provincie Ninh Binh, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Hanoi en 60 kilometer ten zuid westen van Ninh Binh. Het park werd opgericht in 1962 en staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en prachtige landschap.

Kenmerken van het Cuc Phuong National Park

Biodiversiteit: Het park herbergt een indrukwekkende diversiteit aan planten- en diersoorten, waaronder zeldzame en bedreigde soorten. Er zijn honderden vogelsoorten, talloze insecten, reptielen en zoogdieren te vinden, waaronder verschillende primaten zoals gibbons en lori’s.

Grotten en Karstlandschap: Het park ligt in een gebied met een karstlandschap, wat betekent dat het terrein wordt gekenmerkt door kalksteenformaties, grotten en ondergrondse rivieren. De parkgrenzen omvatten enkele spectaculaire grotten die bezoekers kunnen verkennen.

Endemische soorten: Cuc Phuong staat bekend om het herbergen van verschillende endemische planten- en diersoorten, wat betekent dat deze soorten nergens anders ter wereld voorkomen. Dit draagt bij aan de wetenschappelijke waarde van het park.

Natuurbehoud en Onderzoek: Het park heeft een belangrijke rol gespeeld in natuurbescherming en onderzoek in Vietnam. Het heeft programma’s en initiatieven geïmplementeerd om bedreigde soorten te beschermen en hun leefgebied te behouden.

Toerisme: Cuc Phuong trekt ook toeristen aan vanwege zijn natuurlijke schoonheid. Er zijn verschillende wandelpaden en routes die bezoekers de kans geven om de weelderige bossen, watervallen en grotten te verkennen. Het Endangered Primate Rescue Center, gevestigd in het park, is ook een populaire bestemming voor bezoekers om meer te leren over de inspanningen om bedreigde primaten te beschermen en te rehabiliteren.

Cultureel belang: Naast zijn ecologische waarde heeft Cuc Phuong ook een culturele betekenis. Er zijn historische overblijfselen en archeologische vindplaatsen in het park die teruggaan tot de prehistorie.

Er naar toe?

Via ons hotel regelen we een chauffeur met auto die ons naar het Cuc Phuong National Park wil brengen. Openbaar vervoer naar het park is er wel maar zeer beperkt. Het park ligt zuidelijk van Ninh Binh en is dik 50 kilometer rijden. Het weer is prima, een zonnetje en warm. Allen de rit er naar toe is ook al boeiend.

Aankomst bij het Cuc Phuong National Park

Entree

Als we bij het park aankomen moeten we eerst entree betalen alvorens de slagboom omhoog gaat. Bij de entree inbegrepen is een rondleiding door de Animal Rescue Centrum. Hierover verderop meer.

weg Cuc Phuong National Park
De weg door het park

Er is 1 lange weg die ruim 10 kilometer lang door dichte jungle naar het hartje van het park slingert. Hier en daar is de weg een ware tunnel van groen. Aan deze weg staan regelmatig borden die verwijzen naar bezienswaardigheden.

Hồ Mạc

Onze eerste stop is bij het Hồ Mạc meer. Behalve wat vlinders is er verder niet veel te zien.

Hồ Mạc meer Cuc Phuong
Hồ Mạc meer

Prehistorische grotwoning

We stoppen halverwege en maken een kleine wandeling naar een prehistorische grot. We kijken onze ogen uit in het enorme weelderige groene woud. Het eerste deel van het gaat netjes over vlonders maar daarna wordt het klauteren.

En nee, we lopen niet in enorme spinnenwebben, zien geen enge beesten en rare insecten. In tegenstelling, we zien erg weinig leven, ook missen we wel de vele geluiden van het woud.

prehistorische grot Cuc Phuong National Park

Grotwoning van de prehistorische mens

Deze grot bevat de overblijfselen van een schuilplaats en graven van de prehistorische mens, dat 7.500 jaar geleden gedateerd is. De grot werd in 1966 uitgegraven, er werden bijlen, puntige botsperen, oestermessen, stampers en gereedschap voor het maken van voedsel gevonden. Er werden 3 oude graven gevonden, waarin de doden werden begraven volgens een bepaald ritueel. Dit bewijst de aanwezigheid van een primitieve vorm van religie. De resten in de grot zijn kostbare overblijfselen van een belangrijke culturele periode in de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Het is een plicht voor iedereen om deze grot te beschermen.
prehistorische grot Cuc Phuong National Park
De prehistorische grot

Een oude boom – Tetrameles nudiflora

We rijden daarna door en stoppen weer voor een wandeling naar een enorme boom. Het pad van circa 300 meter slingert door het groen en is erg avontuurlijk. We komen bij een hele dikke boom uit maar dat is nog niet DE boom maar zeker wel fotogeniek.

We lopen dus verder totdat we inderdaad oog in oog met een boom staan die wel 10 meter breed lijkt Het is de Tetrameles Nudiflora. Een boomsoort die met zijn brede smalle “vleugels” tot mijn favorieten behoord.

Tetrameles nudiflora Cuc Phuong National Park
Tetrameles nudiflora

We lopen weer terug naar de auto en rijden naar het hartje van het park alwaar we een hapje kunnen eten. Eens was deze plek populair om een wandeling te maken een hele oude boom maar deze heeft inmiddels het loodje gelegd dus besluiten we na het eten om gewoon een klein blokje om te doen.

Gewapend met de gps op de telefoon lopen we de jungle in. We genieten van het enorme groene bladerdek, de bomen en vlinders. Zonder te verdwalen komen we weer terug op de parkeerplaats.

Cuc Phuong National Park Vietnam

Animal rescue center

Veel diersoorten zijn bedreigd voor uitsterven door stroperij of verdwijnen van hun leefgebied. In het Animal Rescue centrum zijn vele soorten bijeengebracht die uit de illegale handel komen en ook puur als fokprogramma. Het zijn voornamelijk apen en schildpadden. Het is leuk om te zien en we begrijpen ook allemaal dat deze beesten in de vrije natuur thuis horen. Om de apen te laten wennen aan toekomstige vrijheid is er een groot stuk omheinde jungle waar ze kunnen wennen aan veel ruimte en op zoek gaan naar hun eigen voedsel.

De Thác Mây vallei

Na ons bezoek aan het Cuc Phuong National Park willen we nog de Thác Mây vallei bezoeken, deze ligt nog iets zuidwestelijker. De vallei met een mooi verkoelende rivier staat bekend om de Thác Mây waterval en een aantal rijstvelden. De toch er naar toe is is al erg afwisselend. Heuvels, bossen en dan weer de bebouwde kom met bedrijvigheid op straat. Als we de vallei in rijden merken we dat dit gebied ook populair is bij de locals om als uitstapje te bezoeken en lekker aan het water te chillen. Er zijn meerdere luierplekken aan het water ingericht met muziek en drinkgelegenheden. Het is echter laagseizoen, het is nu stil. Het boerenleven is het enige wat we bespeuren. Kippen en honden op straat, een varken aan het spit in de goot en mensen die onderhoud plegen alvorens het seizoen weer los barst. De grootste teleurstelling was wel de waterval zonder water. In deze tijd van het seizoen is het te droog. Een domper dus, maar gelukkig kunnen we nog wel even van het plattelandsleven genieten.

cuc_phong_road_02
cuc_phong_road_01
cuc_phong_road_15
cuc_phong_road_04
cuc_phong_road_03
cuc_phong_road_10
cuc_phong_road_13
cuc_phong_road_05
cuc_phong_road_07
cuc_phong_road_11
cuc_phong_road_06
cuc_phong_road_09
cuc_phong_road_14
cuc_phong_road_12
cuc_phong_road_08
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Na het bezoek aan de vallei rijden we weer terug naar ons hotel.

Meer Vietnam:

Cuc Phuong NPTrang AnHalong BayBan Gioc waterval en Ba Be meHanoi