Bangkok

Bangkok

In tegenstelling tot vele andere reizigers begon onze reis niet in Bangkok maar eindigde deze daar. Wij verbleven 2 dagen in Bangkok. Dat is natuurlijk veel te weinig om de hele stad te zien. Keuzes maken dus waarbij we geen dingen bezoeken die we thuis ook hebben zoals grote winkelcentra maar vooral de echte Aziatische dingen. Hier mijn reisverslag Bangkok.

Wat Pho bangkok
Wat Pho

We verbleven in New Siam II hotel vlak bij de Menam rivier en de Phra Arthit bootstop maar natuurlijk ook dicht bij de onder reizigers populaire Kaoh San Road en Rambrutti Road.

Amulettenmarkt

In ochtend gaan we te voet op pad naar de oude wijk met tempels. Eerst passeren wij de universiteit, lopen langs het water en belandden op de amulettenmarkt. Hier worden allerlei kleine voorwerpen verkocht die de mens op wat voor een manier dan ook geluk, voorspoed en bescherming geeft.

Tempel van de Smaragdgroene Boeddha en het Grote Paleis

Daarna gaan we richting het complex van de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha en het Grote Paleis. Op weg daarnaar toe proberen sommige locals ons al van gedachten te doen wisselen, doen zich voor als soort bewaker maar wij houden de poot stijf en lopen door. Zolang we nog iet binnen de muren zijn hoeven we onze kleding niet aan te passen.

Bij de ingang aangekomen moeten we dan toe een lange broek aan. Heb je die niet dan kun je er ter plaatse eentje kopen voor 250 baht, of je loopt even terug en koopt ze op straat voor 100 baht. Dat laatste deed ik want in tegenstelling tot alle andere tempels volstaat mijn spijkerbroek tot op de knieën hier niet. Voor 500 bath p.p. mogen we het complex betreden. We waren al in Chiang Rai en Mai geweest, dus het ging van groot, groter naar grootst. Het is prachtig maar tegelijk ook weer ‘too much bling bling’.

Tempel van de Smaragdgroene Boeddha bangkok
Tempel van de Smaragdgroene Boeddha

Via de achterzijde belanden we op het terrein van het Grote Paleis. Het is inmiddels bloedheet en we kopen er water. Dit terrein is ook keurig aangelegd, de gebouwen zijn ook prachtig.

Het Grote Paleis – Bangkok

Wat Pho, de vismarkt en Wat Arun

Na deze tempel is de Wat Pho aan de beurt met o.a. de liggende gouden boeddha. Deze ligt tegen het paleis is en is slechts een paar honderd meter lopen. De entree is stukken minder en de tempel veel rustiger en mooi door meer eenvoud.

Reclining Buddha Wat Pra Chetuphon
De liggende boeddha – Wat Pho

Aan de achterzijde kun je muntjes in een pot gooien voor geluk.

Tegenover de ingang van de tempel ligt de Tha Tian vismarkt met veel gedroogd vis. Hier lopen we even overheen waarna we in een airconditioned restaurantje belanden voor een lekkere maaltijd.

Wat Arun bangkok
Wat Arun met een fotosoep achtergrond

Na het eten nemen we het pontje naar de overkant waar de Wat Arun ligt. Wat Arun heeft een hele grote chedi die typerend is voor het aanzien vanaf de rivier.

De longtailboot

Het is bloedheet en we maken op afstand een foto maar gaan niet tegen betaling naar binnen. We struinen wat rond tussen de marktkraampjes waarna we in een longtailboot stappen voor een rondvaart. Het is heerlijk relaxt, even achterover leunen en de stad aan je voorbij laten trekken. We zien veel krakkemikkige hutjes. Uiteindelijk zet de boot ons weer aan de oostzijde van de rivier af.

Pak Khlong Talat bloemenmarkt

We stappen even in een tuk tuk en laten ons een kilometertje verder afzetten bij de Pak Khlong Talat bloemenmarkt. Prachtig om hier rond te lopen. Iedereen is er druk bezig met bloemen. Er worden prachtige kransen en bloemenstukken gemaakt, voornamelijk voor offers in de tempels.

Pak Khlong Talat bloemenmarkt bangkok
Pak Khlong Talat bloemenmarkt

Chinatown

Vanaf deze markt lopen we verder naar de Sampeng Market. Hier ligt werkelijk alles te koop op straat. Een oneindig smal steegje met zijstraatjes bomvol winkeltjes… we zij nu in Chinatown beland. We kijken onze ogen  uit en strijken neer op één van de schaarse terrasjes.

Hierna lopen we nog een blokje om met de boot vanuit Rachawongse weer terug te gaan naar Phra Arthit. Voor slechts 30 cent per bootritje vaart de boot kriskras over de rivier om mensen op te pikken en af te zetten.

De boot-halte

Khao San Road

Mijn quote als backpacker luidde altijd al:

“Tourists, plenty of money but no time ! Tavellers, plenty of time but no money!”

Khao San Road bangkok
Khao San Road

De straat waar ik eigenlijk tijdens mijn wereldreis als echte backpacker rond had moeten hangen is de Khao San Road in Bangkok. Dit is ‘the place to be’ voor jawel tourist en travellers… en waarom eigenlijk? Het is een zeer levendige straat die alleen maar gericht is op de toeristen. Bars, restaurants, massagesalons, souvenirs, henna tattoo shops, insecten eten, krokodillen-saté, harde muziek en ga zo maar door. Dat insecten eten is overigens iets wat ik in Thailand bar weinig gezien heb, dus echt iets om de toerist te choqueren.

De Thai is hier er voornamelijk aanwezig om vooral geld te verdienen, je wordt ook om de 5 meter aangesproken. Zij willen de bezoekers naar binnen lokken of iets aan je verkopen maar meestal wel met respect. Toen wij er waren, lag toerisme op zijn gat door de corona-crisis en waren er ongeveer evenveel bezoekers als Thaise werknemers.

Rambrutti – Soi Ram Butri

Deze straat ligt aan de noordzijde parallel aan de Khao San Road, is ook levendig maar veel rustiger. In westelijke richting loopt de straat helemaal links de hoek om met eettentjes en winkels. Hier proberen de bars elkaar niet te overtreffen in decibellen en wordt je ook niet om de 5 meter aangesproken. Aangezien de Khao San Road niet heel lang is zul je vanzelf ook in deze straat uitkomen.

De volgende dag…

Fietsen door Bangkok

Zoals zovele Nederlanders ons al voor gingen hadden ook wij een fiets- boottocht bij Co van Kessel geboekt. Al ruim 30 jaar organiseren zij allerlei tochten door Bangkok en omgeving, wij kozen de 5 uur durende fiets en boottocht.

Al om 7 uur in de ochtend worden wij verwacht en ik ben niet verbaasd dat onze groep uit alleen maar Nederlanders bestaat. Immers wij fietsen graag en het liefst overal. Onder de bezielende leiding van 2 gidsen gaan we op pad. Eerst Chinatown in want daar is het nu nog lekker rustig en kun je alle kleine straatjes doorkruisen.

Daarna steken we de rivier over en brengen een bezoek aan het grote tempelcomplex Wat Kanlayanamit. Hier krijgen we allemaal een gesloten lotusbloem die we open mogen vouwen om deze vervolgens te offeren in de tempel bij het grote gouden Boeddhabeeld en doen een wens. We pikken ook nog een voorspellingsbriefje en slaan de bel.

Wat Kanlayanamit bangkok
Wat Kanlayanamit

Daarna parkeren we de fietsen op een longtail boot en gaan we lekker uitwaaien. Eerst over de grote Menam rivier maar al snel duikelen we één van de klongs in, de smalle kanalen. Na enige tijd stoppen en verlaten we de boot in een rustig deel van Bangkok.

Co kessel fietsen longtale bangkok
Fietsen in de longtale.

Over smalle paadjes fietsen we verder tussen de groene palmbossen, bananenbomen en rijstvelden door. Het is wel ontzettend broeierig warm geworden maar ondertussen naderen we de pauzeplaats waar we een heerlijke lunch krijgen.

De longtails liggen weer klaar om ons daarna terug te brengen want geen idee wat er in de planning stond, na de lunch begint het keihard te regenen en er vallen een paar klappen onweer.

De laatste middag

In de middag besluiten we nogmaals richting de Bloemenmarkt te gaan en van daaruit te gaan wandelen. het is zondag dus is ook veel gesloten. Toch zijn er diverse markten open. We komen uit bij het Rommaninat Park.

Van hieruit lopen we langs de Wat Suthat Thepwararam en komen bij de Giant Swing uit zonder swing aan het Lan Khon Mueang Town Square.

We drinken een bak koffie en via grote rotonde met het Democracy Monument lopen we weer naar de Khao San Road. Nog even scoren we een paar souvenirtjes. Terug bij het hotel pakken we de koffers in en gaan daarna nog een keertje eten aan de waterkant van de rivier en genieten van dit laatste moment in Bangkok.

Rama VIII Brug bangkok
Rama VIII Brug

Dan moeten we toch echt naar de luchthaven. Met een taxi zijn we er zo en tegen middernacht vliegen we weer terug naar huis…