Westwall wandeling Eifel

Westwall wandeling Eifel

In dit reisverslag neem ik je mee op een wandeling in de Duitse Eifel langs sporen van de verdedigingslinie; de Westwall ofwel Siegfriedlinie bij Hollerath. Ook maken we een extra lus naar het mooie weelderige Oleftal waar in het voorjaar vele narcissen bloeien.

wanderung Höckerlinien Hollerath Westwall Siegfriedlinie
Höckerlinien Hollerath | Westwall – Siegfriedlinie

Eifelspur Westwall 13 of 18 kilometer

De Westwall Wandeling Eifel is een uitgezette 13 kilometer lange wandelroute in de serie Eifelspuren. Het startpunt is de parkeerplaats Hollerather Knie aan de Luxemburgerstrasse vlak bij de Belgische Ardennen op ruim 600 meter hoogte. Hier is het wel betaald parkeren; 3 euro (contant) voor een hele dag. Wij maakten een extra lus naar het Olefdal.

Download “GPX Westwall Wandeling 13-18 km”

Westwall-Hollenrath.zip – 14 keer gedownload – 26,16 KB

Klik op bovenstaande button om de GPX-file van de route te downloaden.

Bij het startpunt op de parkeerplaats staan een aantal informatie borden die gaan over de natuurprojecten, de Westwall en het Ardennenoffensief.

Westwall – Siegfriedlinie

Na de Eerste Wereldoorlog bouwden veel Europese staten uitgebreide grensversterkingen. Duitsland begon in 1936 met de bouw van de 630 kilometer lange Westwall die loopt van Kleve tot Basel. De Westwall ofwel Siegfriedlinie werd door de nationaal-socialisten gepropageerd als een ‘beschermende en vredesmuur’. De Westwall bestond van diverse soorten bunkers en verschillende soorten beschermingsconstructies zoals tankgrachten-kanalen, tankmuren, betonnen drakentanden (Höckerlinie), stalen gebogen schanzen (Hemmcurven) en barricades van stalen profielen in de straat. Vooral het type Höckerlinie ziet men in dit deel van de Eifel veelvuldig. Men spreek hier van een “Vijfbaans Pantzersperre” vanwege de 5 rijen drakentanden gecombineerd met een stuk muur.

Westwall wandeling

We starten dus de wandeling en volgen al meteen een lang stuk van de Westwall. Eerst een smalle strook maar deze gaat over in een vijfsporige Westwall Höckerlinie. Het wandelpad is breed.

Na een kleine 2 kilometer haak het pad aan op een bredere weg, hier gaat de originele bewegwijzerde route rechtdoor maar wij slaan linksaf en dalen af naar het mooie Olefdal. Onder aangekomen kun je via een trap afdalen naar de beek maar wij slaan rechtsaf.

Narcissen

Het Oleftal waar het beekje de Olef stroomt is bekend vanwege de vele narcissen die er in het voorjaar in bloei komen. Bij Hofen hebben wij al een de Narcissenroute gelopen ; ook hier bij Hollerath start een Narcissenwandeling maken van 5 of 7,5 km.

Oleftal olefdal narcissenroute hollenrath
Olefdal

Jonny Nysten Brug

We volgende de beek door het dal en na een paar kilometer komen we uit bij de Jonny Nysten Brug, vernoemd naar een belgische soldaat annex smokkelaar die hier gedood werd door de Duitse douane. De beek stroomt stevig door de hevige regen van de laatste dagen en alles is supergroen.

Jonny johnny Nysten Brug Olef Hellenthal
Jonny Nysten Brug over de Olef

Jonny Nysten

Jonny Nysten kwam als Belgische soldaat naar Hellenthal. Toen de Belgische soldaten weer terug geroepen werden bleef Jonny, omdat hij intussen zijn vriendin Luise Pohl had leren kennen. In juli 1947 werd zijn zoon Karl geboren.

Tot een bruiloft kwam het echter niet.10 maanden later stierf de toenmalige28 jarige Jonny aan de Duits Belgische grens. Jonny Nysten had dat gedaan, waarmee zich destijds vele Eifeler inleven hielden. Hij probeerde door het smokkelen van het broodnodige zijn familie in leven te houden. In de nachtging hij vaak de grens over in de buurt van het Olefdal om in België zaken te kunnen ruilen.

Op de avond van de vijftiende mei 1948 werd Jonny samen met enige vrienden door de Duitse douaneaangehouden. Het kwam tot een schermutseling waarbij de ongewapende Nysten van zeer nabij werd neergeschoten. Later bouwde de Eifelverein dicht bij die plaats een brug voor wandelaars. Omdat Jonny bij de inwoners van Hellenthal zeer geliefd was, werd het Jonny-Brückchen” genoemd.

Bron infobord / kwam uit overlevering van Karl Pohl

Terug richting de Westwall wandel route

Voorbij de brug slaan we rechtsaf en klimmen we omhoog het dal uit. We houden een beetje rechts aan en klimmen stevig verder. Uiteindelijk komen we boven uit op de verharde bosweg waar we even rechts en meteen weer links gaan waar we weer op de West Wandeling Eifel zitten. Hier passeren we weer een stuk Westwall recht in de weilanden.

Terug op de route

We verlaten de Westwall en blijven het brede boswachterpad volgen, eerst langs de bosrand op en daarna het stillen bos weer in op zoek naar een bankje voor een pauze. Die komt helaas niet dus dan maar ergens in het natte gras neerploffen. Meestal zien we in zo’n situatie dat dan na de pauze alsnog een prachtig bankje opduikt maar dat was vandaag ook niet het geval. We stappen gewoon door over het brede bospad tot we aan de rand van Hollerath aankomen. Maar duiken daarna weer terug het bos in voor een extra lus. We zien een leuk bankje maar helaas, te laat… ik ga toch even poseren.

Oude skischans Hollerath

We maken niet voor niet die extra lus, hier achter in de bossen ligt nog een oude skischans uit 1932. De schans werd aangelegd door de wintersportclub uit Keulen ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen van 1936. In 1934 werd de schans omgedoopt in de Adolf Hitler Skischans. Via een natuurlijk talud gleden de helden naar beneden voor hun sprong het dal in. Een oude muur met een uitzichtpunt en een plaquette herinneren nog aan de schans.

Skischans Hollerath
Skischans Hollerath

Hollerath

Dan naderen we Hollerath, een rustig dorp met brede nette straten. Er staat een hele grote kerk. Vanuit Hollerath startten de Duitsers in 1944 een tegenoffensief, het Ardennenoffensief dat slecht 6 weken stand hield. Hollerath was ondertussen verwoest.

St. Bernhardkerk Hollerath
St. Bernhardkerk Hollerath

We lopen het dorp door en langs weilanden met mooi uitzicht wandelen we weer terug naar de parkeerplaats.